Daunele platite de asiguratori in S1 2017, la cel mai mare nivel din ultimii 5...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
1
1 EUR = 4.6650 RON
1 USD = 4.0855 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Daunele platite de asiguratori in S1 2017, la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani. Vezi cat a achitat fiecare companie


Indemnizatiile brute platite, inclusiv maturitati si rascumparari, pentru asigurari generale si de viata au insumat, in primul semestru din 2017, 2,5 miliarde de lei, in crestere cu 17,99% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Conform datelor ASF, aceasta este cea mai mare valoare semestriala din ultimii 5 ani, analizati in raportul publicat recent.

Astfel, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 2,03 miliarde lei, astfel:
  • 1,96 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 9% fata de perioada similara a anului 2016 (1,8 miliarde lei);
  • 74,66 milioane lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o valoarea asemanatoare comparativ cu perioada similara a anului 2016 (74,94 milioane lei).
Indemnizatiilor brute aferente asigurarilor de viata li se adauga maturitati si rascumparari partiale sau totale, toate cumulate fiind in suma de 476,97 milioane lei, valoare in crestere cu 91% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.FGA a achitat peste 90 milioane lei


Daunele aferente portofoliului de asigurari ale celor patru societati carora le-a fost retrasa autorizatia de functionare, ASTRA (in anul 2015), CARPATICA, FORTE si LIG (in anul 2016), au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA, care va efectua plati in limita plafonului de 450.000 lei per creditor de asigurare.

In primul semestru al anului 2017, Fondul de Garantare a Asiguratilor a platit, ca urmare a falimentelor societatilor ASTRA si CARPATICA, daune in valoare de 90,1 milioane lei din care aproximativ 87% pentru daune RCA, iar rezerva de daune avizate la data de 30 iunie 2017 este in suma de 640,6 milioane lei din care 75% reprezinta rezerva de daune avizate pentru asigurarile RCA.

Indemnizatii brute platite aferente asigurarilor generale


Cumulat, indemnizatiile brute platite de 10 societati de asigurari au reprezentat 98% din totalul indemnizatiilor platite la nivelul segmentului de asigurari generale.

Conform calculelor facute de XPRIMM Publications in baza cotelor de piata transmise de ASF, CITY Insurance - companie iesita recent din procedura de redresare financiara, care detine si pozitia de lider pe piata de asigurari -, a achitat si cel mai mare volum de daune, respectiv 296,7 milioane de lei.

Urmatoarele companii cu cele mai mari daune sunt: EUROINS - 292,7 milioane lei, OMNIASIG VIG - 282,6 milioane lei, ASIROM VIG - peste 270 milioane lei si ALLIANZ-TIRIAC - 237,9 milioane lei.

In ceea ce priveste evolutia platilor fata de S1 2016, remarcam ca daunele platite de CITY s-au dublat, in timp ce GOTHAER a consemnat o crestere de 52%, iar ASIROM a avut un avans de 37,5%.Ponderi semnificative ale indemnizatiilor brute platite de societatile de asigurare au fost inregistrate pe urmatoarele clase de asigurare (92% din total):

- Clasa A10. Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA+CMR) cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 1,13 miliarde lei, reprezinta 58% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului precedent;

- Clasa A3. Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (Casco) cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 589,65 milioane lei, reprezinta 30% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent;

- Clasa A8. Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7) cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 83,1 milioane lei, reprezinta 4% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu 2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Indemnizatiile brute platite pentru celelalte clase reprezinta 8% din total plati aferente asigurarilor generale, ceea ce in marime absoluta a insemnat un cuantum de 157,2 milioane lei.

Indemnizatiile brute, maturitati si rascumparari aferente asigurarilor de viata

Valoarea indemnizatiilor brute, maturitatilor si rascumpararilor platite aferente asigurarilor de viata s‐a situat, in prima jumatate a anului 2017, la 551,62 milioane lei, inregistrand o crestere cu 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform ASF.

Cumulat, sumele brute platite (indemnizatii, maturitati si rascumparari) de catre 10 societati de asigurari au reprezentat 98% din totalul sumelor brute platite la nivelul segmentului de asigurari de viata.

Conform calculelor facute de XPRIMM Publications in baza cotelor de piata transmise de ASF, NN Asigurari de Viata a achitat 188,1 milioane lei, fiind urmata de BCR Asigurari de Viata - 156,8 milioane lei, EUROLIFE ERB Asigurari de Viata - 57,7 milioane lei, ASIIROM VIG - 46,5 milioane lei si ALLIANZ-TIRIAC - 34,6 milioane lei.In 2017, cele mai mari ponderi in indemnizatiile brute platite, in suma totala de 551,62 milioane lei, au fost detinute de urmatoarele clase de asigurare:

- Clasa C3. Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, reprezinta 64% din total plati efectuate si sunt in valoare de 351,98 milioane lei;

- Clasa C1. Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, reprezinta 33% din total plati efectuate si sunt in valoare de 182,8 milioane lei;

- Platile pentru celelalte clase au fost in cuantum de 16,85 milioane lei si au reprezentat 3% din total plati aferente asigurarilor de viata.

Piata asigurarilor a totalizat 5,04 miliarde de lei in primele sa se luni din 2017, in crestere cu 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent..

Pe segmentul asigurarilor generale (AG), asiguratorii au subscris prime brute in valoare de 3,97 miliarde lei, mai mult cu 2% comparativ cu perioada similara a anului precedent. In acelasi timp, segmentul asigurarilor de viata (AV) a inregistrat un avans de 36% fata de primele sase luni ale anului 2016, societatile de asigurare inregistrand un nivel al primelor de 1,07 miliarde de lei.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Daunele platite de asiguratori in S1 2017, la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani. Vezi cat a achitat fiecare companie).

Noutati 1asig.ro
» De ce sa participi la IIF2018: Insurance in the DIGITAL World Conference?
» IGSU: La fiecare trei zile, in Romania are loc un incident grav generat de scaparile de gaze
» Vremea rea surprinde soferii fara anvelope de iarna. Lipsa acestora poate constitui excludere la plata daunei CASCO
» Ne asiguram sanatatea. Cum si unde ne tratam?
» Incendiu puternic la o fabrica de mezeluri din Buftea, duminica. Patronul a declarat ca avea asigurare
» Banca Mondiala: Romania este vulnerabila in fata dezastrelor naturale
» Carmina DRAGOMIR, METROPOLITAN Life: "Fiecare dintre noi trebuie sa actioneze astazi pentru viitorul lui"
» Ce lideri din asigurari sunt prezenti in prima editie a "CEO Report"?
» Parteneriat strategic semnat intre METROPOLITAN Life si PROVIDENT Financial Romania
» Cine sunt noii membri ai Consiliului ASF?
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 28.09.2017 | 2583 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


Arhiva

PAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM