1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Depozitarul Central a depus la ASF dosarul de reautorizare a institutiei

Depozitarul Central a anuntat depunerea, in data de 28 septembrie 2017, la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dosarului pentru reautorizarea institutiei ca depozitar central, in conformitate cu cerintele CSDR.

Central Securities Depositories Regulation (CSDR) - Regulamentul European nr. 909/2014 privind imbunatatirea decontarii titlurilor de valoare in Uniunea Europeana si privind depozitarii centrali de titluri de valoare este direct aplicabil tuturor depozitarilor centrali din Uniunea Europeana, fara a fi necesara transpunerea acestuia in legislatia nationala. Scopul CSDR este acela de a armoniza conditiile de autorizare, functionare si supraveghere aplicabile depozitarilor centrali de instrumente financiare din Uniunea Europeana pentru a asigura reguli uniforme aplicabile in mediul post-tranzactionare din pietele europene.

"Autorizarea Depozitarului Central conform standardelor europene va confirma faptul ca procedurile, practicile si regulile Depozitarului Central, ca infrastructura a pietei financiare din Romania, sunt armonizate cu noul cadru de reglementare al UE, institutia fiind pregatita sa furnizeze servicii standardizate in intreaga Uniune Europeana, in ceea ce priveste inregistrarea si pastrarea instrumentelor financiare si decontarea tranzactiilor", se arata in comunicatul Depozitarului Central.

"Pentru a asigura o tranzitie mai usoara spre noul cadru de reglementare european si in vederea obtinerii unei noi autorizatii de functionare conform CSDR, Depozitarul Central a fost angrenat constant inca din anul 2014 in implementarea unor proiecte majore de reconfigurare a pietei de capital din Romania, precum separarea sistemelor de tranzactionare si post-tranzactionare, reducerea ciclului de decontare la T+2, implementarea mai multor sesiuni de decontare pe parcursul zilei de decontare, conectarea la platforma Target2-Securities, implementarea standardelor europene pentru procesarea evenimentelor corporative, revizuirea politicilor si procedurilor interne, implementarea functiei de management al riscurilor, implementarea si indeplinirea prevederilor referitoare la cerintele prudentiale de capital aplicabile depozitarilor centrali etc", se mai spune in documentul citat.

Proiectul de reautorizare a Depozitarului Central este unul extrem de complex si a necesitat o serie de modificari la nivelul sistemului Depozitarului Central, de reglementare si organizationale. Depunerea dosarului de autorizare reprezinta un prim pas in procesul de reautorizare care permite Depozitarului Central sa isi desfasoare in continuare activitatea in piata de capital din Romania.

Procesul de reautorizare a Depozitarului Central, in conformitate cu reglementarile UE si legislatia nationala, va dura cel putin 6 luni.