1asig.ro

EIOPA: Asiguratorii trebuie sa fie pregatiti sa implementeze masurile necesare pentru a asigura continuitatea afacerii

5 min. / 1.540 cuvinte
In conditiile in care, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Europa este noul "epicentru" pentru COVID-19, prin prisma numarului de infectii si decese provocate de acest virus, asiguratorii europeni vor avea de infruntat, cel mai probabil, in mod progresiv, mai multe provocari in ceea ce priveste navigarea in piata, cat si mentinerea operatiunilor, precum si protejarea angajatilor si a clientilor, subliniaza EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale).

PROMO


Comunicand si cooperand cu alte autoritati de supraveghere din Europa, dar si cu ESRB (the European Systemic Risk Board), EIOPA a urmarit cu atentie intreaga situatie generata de COVID-19, precizand ca este tot mai clar ca aceasta pandemie va avea consecinte semnificative asupra economiei globale, fara a ocoli industria serviciilor financiare, dimpotriva.

In acest context, EIOPA are cateva recomandari esentiale pentru asiguratorii europeni, mai ales in aceasta perioada.
  • Este cat se poate de important ca asiguratorii sa poata mentine serviciile oferite clientilor. Astfel, companiile de asigurari trebuie sa fie pregatite sa implementeze masurile necesare pentru a asigura continuitatea afacerii.
  • Pentru a da dovada de asistenta operationala ca raspuns la raspandirea COVID-19, autoritatile nationale competente trebuie sa fie flexibile cu privire la calendarul raportarilor de supraveghere pentru finalul anului 2019, EIOPA urmand sa coordoneze abordarile specific.
  • Mai mult, pe termen scurt, EIOPA va limita solicitarile de informatii si consultanta catre industrie la elementele esentiale necesare pentru a evalua si monitoriza impactul situatiei actuale asupra pietei.
  • EIOPA extinde cu doua luni, pana la 1 iunie 2020, termenul limita pentru evaluarea impactului holistic in ceea ce priveste revizuirea Solvency II. In urmatoarele zile, EIOPA va oferi mai multe detalii cu privire la amanarea raportarilor si cerintelor suplimentare de informare.
  • In conformitate cu Solvency II, companiile europene de asigurari trebuie sa detina in permanenta suficiente fonduri proprii eligible pentru acoperirea cerintelor de capital de solvabilitate. Aceasta cerinta le permite companiilor de asigurari sa absoarba pierderi semnificative si sa ofere incredere asiguratilor si beneficiarilor ca platile vor fi efectuate la timp.
  • Mai mult, cadrul Solvency II include o scara de interventie de supraveghere intre cerinta de capital de solvabilitate si cerinta de capital minim, care reprezinta nivelul minim de siguranta sub care nu trebuie sa ajunga resursele financiare ale unei companii. Acest lucru permite flexibilitate in situatii extreme, inclusiv masuri de extindere a perioadei de recuperare pentru asiguratorii afectati, de exemplu, asa cum prevede articolul 138 din directiva Solvency II.
  • Recentele teste de stres au aratat ca sectorul detine capitalul necesar si este capabil sa faca fata socurilor severe, dar plauzibile cu care se poate confrunta industria.
  • Totodata, cadrul Solvency II include si o serie de instrumente ce pot fi utilizate pentru atenuarea riscurilor si a impactului asupra sectorului. EIOPA si autoritatile nationale competente sunt pregatite sa puna in aplicare aceste instrumente, daca si atunci cand va fi necesar acest lucru, intr-o maniera coordonata, pentru protejarea asiguratorilor si pentru a asigura stabilitatea financiara.
  • Companiile de asigurari trebuie sa ia masuri pentru a asigura, in echilibru, atat pozitia de capital, cat si protectia asiguratilor, urmand pasi precum dividende prudente si alte politici de dsitributie, inclusiv remunerarea variabila.
  • Tinand cont de instrumentele si competentele existente, EIOPA, alaturi de autoritatile nationale si celelalte entitati implicate, va continua sa monitorizeze aceasta situatie si, in acest sens, va lua sau va propune institutiilor europene orice masura necesara pentru a diminua impactul volatilitatii pietei asupra sectorului european de asigurari si pentru a asigura protectia asiguratilor.
De asemenea, mai multe companii din piata de asigurari din Romania au anuntat, in aceasta perioada, ca au luat diverse masuri de preventie a raspandirii noului Coronavirus (COVID-19) si au implementat planuri pentru a asigura continuitatea activitatii in conditii optime, mizand pe interanctiunea online cu clientii, atat in ceea ce priveste subscrierile, cat si gestionarea daunelor. In noua categorie de stiri Asigurari in etapa COVID-19 de pe 1asig.ro gasiti toate anunturile companiilor!

264 accesari