1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

EY: Aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri nu ar trece de Comisia Europeana

Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa inlocuiasca impozitul pe profit cu cel pe cifra de afaceri, cu o marja intre 1% si 3%. Potrivit consultatilor EY, aceasta modificare ar putea duce la imposibilitatea aplicarii unor directive europene, dar si la falimentul multor companii.

"Solutia Guvernului este revolutionara. Motivul nu a fost foarte clar explicat. (...) Acest impozit nu este oportun si o sa genereze atat castigatori, cat si perdanti. Dupa parerea noastra, stim ca daunele vor fi mult mai mari decat castigurile", a a declarat Alex MILCEV, Partener si Liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica in cadrul EY.

Eu suspectez ca nici macar nu se va ajunge la simulari, intrucat acest impozit incalca unele directive europene. O asemenea simulare putea fi facuta in cateva zile si imi scapa motivul pentru care aceasta simulare nu a fost facuta inainte ca propunerea sa fie facuta publica", a spus MILCEV.

"O astfel de masura (aplicarea impozitului pe cifra de afaceri) nu va trece de Comisia Europeana", a adagat Andra CASU, Director Executiv al Departamentului de asistenta fiscala si juridica.

Alex MILCEV a precizat ca nu este un impozit rezonabil si se vor crea multe tensiuni in sistem. "Este un proiect care nu e sortit succesului si nu are sanse sa treaca in forma propusa", a mai spus el.

"Daca vrem sa reducem evaziunea, ea trebuie combatuta, nu inventate taxe noi", au subliniat consultantii EY, care au aratat ca in Europa nu exista nicaieri un asemenea impozit.

Potrivit acestora, chiar daca acest impozit pe cifra de afaceri ar puttea aduce mai multi bani la buget, ar falimenta mai multe companii, inclusiv din sistemul financiar (aici fiind incluse si companiile de asigurari si brokerii).

"Majoritatea afacerilor fac multi bani si sunt profitabile datorita cifrei de afaceri foarte mari, nu datorita marjei de profit. Daca sunteti intr-un business cu o marja de profit de 1%, aplicarea unui impozit de 2% te duce la pierderi", a aratat Partenerul EY.

"Eu nu cred ca avem un sistem fiscal prost. Chiar nu este complicat, in ciuda discutiilor despre sute de taxe care sugruma contribuabilul si asa mai departe. Nu ati vazut ce se intampla in alte tari. Noi chiar nu avem un sistem sofisticat, nu sunt foarte multe exceptii si nu este complicat, chiar este relativ stabil, cel putin in ultimii 10 ani de cand am intrat in UE. E mult mai stabil decat inainte. Impozitul pe profit se schimba inainte si de doua ori pe an. Nu cred ca trebuie umblat la sistem, sa facem alte reguli. Trebuie intarite regulile care exista", a precizat Alex MILCEV.

Conform acestuia, trebuie marita rata de colectare a taxelor si impozitelor.

"Lunar, ANAF anunta cat declara contribuabilii si cat colecteaza ANAF. Dincolo de evaziunea fiscala. ANAF colecteaza sub 80% din banii declarati, potrivit propriilor statistici", a mai precizat Alex MILCEV. Potrivit acestuia, din 100 de lei declarati colecteaza 75-78 lei. Astfel, peste 20% din banii declarati nu se colecteaza, lasand la o parte evaziunea fiscala de 20-50%.

"Bulgarii sunt mult mai buni la acest capitol. Au un proiect reusit de modernizare a Fiscului lor. Rata de colectare a crescut. Au unul dintre cele mai performante sistemele de colectare din UE. Tarile scandinave sunt la 97-99% grad de colectare, deci noi 70 plus, ei 100 minus un pic", a explicat MILCEV.

Taxa de solidaritare

Conform datelor aparute in spatiul public, noul Guvern intentioneza sa introduca o taxa de solidaritate pentru cei cu venituri de peste zece salarii minime pe economie. Aceasta va reprezenta o impozitare de 25%, peste cea de 16% pentru toate salariile de peste 14.500 de lei.

Specialistii EY sunt de parere ca taxa de solidaritatea "tinteste in sensul negativ tocmai pe cei pe care ii vrem in tara, care aduc plus-valoare, respectiv specialistii foarte bine pregatiti.

"Circa 30.000 de persoane ar putea fi afectate de aceasta masura", a declarat Andra CASU. "Consecintele ar fi in principal legate de forta de munca, de competenta fortei de munca pe care o retinem in tara, ce va fi atras si ce va fi alungat si anume specialistii foarte bine scoliti, cei care au lucrat, s-au format peste hotare si pe care ar trebui sa-i aducem in tara sau viceversa alti tineri care se scolesc foarte bine aici si vor pleca din cauza acestei viitoare taxari", avertizeaza ea.

Totodata, Gabriel SINCU, Director Executiv, Departamentul de asistenta fiscala si juridica - EY, arata ca masura se afla in contradictie cu expunerea de motive a programului de guvernare in care se arata ca executivul isi doreste o intarire a clasei de mijloc si atragerea in tara a specialistilor cu joburi care aduc valoare adaugata mare economiei locale.

Oficialii EY sunt de parere ca taxa de solidaritate nu este altceva decat inceputul unei impozitari progresive. "Din varii motive s-au evitat discutiile de impozit progresiv chiar daca au fost cele doua rate de 0 si 10% la impozitul pe gospodarie, in acel draft de acum cateva luni. Pana la urma, asa ajungem la impozitul progresiv, foarte clar", a atras atentia MILCEV.

Alex MILCEV a mai spus ca in Romania este nevoie de predictibilitate, stabilitate si credibilitate.