1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Educatia financiara din Romania, in dezbatere la Iasi

Cu prilejul evenimentelor internationale desfasurate in cadrul Global Money Week (GMW), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sustinut joi, 30 martie a.c., la Iasi, dezbaterea "Protectia consumatorilor prin educatie financiara", precum si Gala Premiilor EduFin - in cadrul careia vor fi recompensate cele mai bune proiecte de educatie financiara desfasurate in Romania.

La dezbaterea "Protectia consumatorilor prin educatie financiara" au participat reprezentanti ai Ministerului Educatiei Nationale si ai entitatilor financiare reglementate, dar si profesionisti din mediul universitar, specialisti in domeniul educatiei sau in domeniul financiar, precum si reprezentanti ai mass media.

"Noua reforma curiculara din invatamant presupune dezvoltarea de competente. Vedem ca evolutia tehnologica ne duce spre o alta lume [...] iar noi toti trebuie sa ne gandim, cand formam personalitatea copiilor nostri, sa avem in vedere competentele: cum sa gaseasca si analizeze o informatie, spre exemplu. Educatia financiara va face orice copil un om mai apt pentru societatea in care traim", a declarat Gabriel ISPAS, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Educatiei Nationale la Iasi, in deschiderea dezbaterii publice. Evenimentul a fost organizat de ASF cu sprijinul Universitatii Al. I. Cuza Iasi si al Institutului de Studii Financiare in cadrul Global Money Week.

"Noi, ca autoritate financiara, trebuie sa demonstram ca suntem buni [...] la fel ca si orasul Iasi - si de aceea lansam aici prima noastra conferinta din cadrul Global Money Week", spune Misu NEGRITOIU, Presedinte, ASF. Numai in 2016, lectorii si colaboratorii ASF au organizat cursuri in 98 scoli din Bucuresti, in 17 judete. In total, au participat 15.000 de elevi si peste 2.700 studenti. "Noi speram ca educatia financiara sa devina o materie de 'Abecedar'", a mai spus oficialul ASF.

Cornel COCA-CONSTANTINESCU, Prim Vicepresedinte, ASF, a declarat: "Relatia unei companii cu proprii clienti este deosebit de importanta, insa educatia financiara a acestora este chiar mai importanta. Domeniul educatiei financiare necesita un plan pe termen lung, constand in campanii dedicate fiecarui segment de public. Efectele crizei financiare reprezinta principalul factor al schimbarii de paradigma. Criza a determinat deci cresterea rolul si importanta protectiei consumatorului si a generat aparitia unui nou val de reglementari la nivel european precum IDD sau PRIIPS Regulation. Astazi, constatam ca nivelul de educatie al populatiei este foarte scazut, fapt ce reiese si din studiile OECD. Trebuie sa dam oamenilor sansa sa invete!"

De asemenea, Sergej SIMONITI, Presedinte al AZN- Slovenian Supervision Agency, a afirmat: "Educatia financiara inseamna, de fapt, sa le explici consumatorilor ce cumpara, din moment ce achizitioneaza o promisiune. In Slovenia, urmarim protectia consumatorilor la trei niveluri: 1) in momentul in care acestia interactioneaza cu o companie, 2) cand masuram ratele de solvabilitate ale companiilor de asigurare si 3) cand ne concentram pe educatia financiara". "Nimeni nu vrea asigurari, dar toata lumea are nevoie de asigurari. Modelul de business in asigurari este construit pe teama de risc. Prin urmare, ar trebui sa incepem prin a explica aceste riscuri", a adaugat Sergej SIMONITI.

Mircea URSACHE, Prim Vicepresedinte, ASF, a mentionat: "Scopul nostru e de a determina populatia sa constientizeze care sunt avantajele investitiilor pe piata de capital", in timp ce Gheorghe MARCU, Membru in Consiliul ASF, a adaugat: "Consumatorul trebuie sa aiba posibilitatea de a compara intre produsele financiare si trebuie sa aiba incredere in acest tip de servicii."

Radu TOIA, consilier al Presedintelui ASF pentru piața de capital si protecția consumatorului, a mentionat: "Intrebarea care se pune este daca sunt romanii astfel educati incat sa isi asume riscuri si sa inceapa sa investeasca. Iar speranta care ne naste este educatia financiara a copiilor, elevilor si studentilor in acest sens."

Calin RANGU, Director, Directia Relatii cu Publicul, Petitii si Educatie Financiara,  ASF, a explicat: "In cadrul educatiei financiare se acumuleaza competentele generale, iar in cursul formarii profesionale se acumuleaza competentele specifice. Aceste competente sunt cele importante, caci stau la baza standardelor ocupationale. Tocmai pentru a putea fi recunoscute la nivel european, IDD face referire la astfel de competente. Tocmai de aceea derulam proiecte dedicate." 

"Capitalului intelectual, acel knowledge ce se acumuleaza, trebuie cuantificat si inclus in balance sheet-urile companiilor", a adaugat acesta.

In partea doua a zilei, Gala Premiilor EduFin, care se va desfasura la Palatul Culturii din Iasi cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi, Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, Universitatii Al. I. Cuza si Institutului de Studii Financiare, va celebra cele mai bune initiative desfasurate in domeniul educatiei financiare.

Astfel, in cadrul galei vor fi acordate mai multe premii pentru cea mai inovativa/creativa campanie de educatie financiara (nebancara) din anul precedent; cel mai bun lector (voluntar) de educatie financiara (nebancara) in anul precedent; cea mai buna emisiune/reportaj media de educatie financiara in anul precedent; cea mai atractiva carte/publicatie de educatie financiara.





PROMO