1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Este Oficial: Aplicarea IDD a fost amanata pentru 1 octombrie 2018. Cum reactioneaza piata?

Ambasadorii statelor Uniunii Europene au confirmat, miercuri - 14 februarie 2018, in numele Consiliului European, ca a fost amanata transpunerea IDD - Directiva privind Distributia in Asigurari (Insurance Distribution Directive).

Directiva 2016/97 vizeaza imbunatatirea protectiei consumatorilor de produse de asigurare. Intrata in vigoare la finalul lunii februarie 2016, Directiva privind Distributia in Asigurari ar fi trebuit sa fie aplicata incepand cu data de 23 debruarie 2018, iar toate statele membre erau obligate ca pana la aceasta data sa transpuna Directiva in legislatiile nationale.

Cu toate acestea, pe baza unei propuneri din partea Comisiei Europene, s-a convenit sa se amane termenul de transpunere pana la 1 iulie 2018 si data aplicarii pana la 1 octombrie 2018.

"Intarzierea va permite industriei de asigurari sa se pregateasca mai bine pentru Directiva si pentru schimbarile necesare in vederea conformarii la normele de aplicare. Statele membre vor avea mai mult timp pentru a transpune prevederile directivei", precizeaza Consiliul European.

Cum a primit piata aceasta decizie?

"Ne asteptam la aceasta decizie care amana atat transpunerea IDD cat si implementarea efectiva a noii legislatii privind distributia asigurarilor. Eu cred ca, in acest context, termenul de 1 iulie 2018 pentru transpunerea in legislatia nationala a prevederilor IDD este unul realist. Avem deja un proiect de lege, care mai poate fi imbunatatit si speram ca, impreuna cu autoritatile implicate, sa putem face asta. Este important sa ne asiguram ca legislatia primara si cea secundara vor tine cont de realitatile pietei locale de asigurari", a declarat, pentru 1asig.ro Dorel DUTA, Presedinte ales al UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

Dorel DUTA a fost ales Presedinte UNSICAR in decembrie 2017 si va prelua mandatul la prima Adunare Generala a Uniunii, dar nu mai tarziu de 31 martie 2018.

"De altfel, directiva este una de minima armonizare si specifica in textul sau ca transpunerea de catre statele membre trebuie sa ia considerare realitatile din fiecare piata. UNSICAR va continua sa se implice si sa participe activ la toate discutiile pe tema legislatiei de transpunere a IDD, avand in vedere ca Uniunea reprezinta interesele brokerilor de asigurare din Romania", a adaugat Dorel DUTA.

Totodata, Viorel VASILE, Presedintele PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, considera ca amanarea aplicariii IDD le va permite jucatorilor din industria asigurarilor sa se pregateasca mai bine.

"Referitor la comunicatul de presa al Consiliului UE din data de 14 februarie 2018, cu privire la decizia de amanare a termenului de aplicare a IDD pentru 1 octombrie 2018, consideram ca aceasta perioada va permite tuturor jucatorilor din piata de asigurari sa se pregateasca mult mai riguros pentru schimbarile considerabile si necesare pentru a se putea conforma, dar si mai mult timp pentru a ne asigura ca transpunerea prin legislatie secundara a Directivei va fi in concordanata cu specificul industriei locale de asigurari", a spus el.
 
"PRBAR a solicitat prin adresa Comisiei Europene, precum si EIOPA amanarea cu un an a transpunerii Directivei Eu IDD in piata de Asigurari din Romania. Solicitarea a fost transmisa in urma consultarii tuturor membrilor PRBAR, dar si dupa o analiza detaliata a situatiei existente a majoritatii intermediarilor din industria de asigurari din Romania, identificand astfel ca cel mai importante aspecte din punctul nostru de vedere este procesul de implementare IT a cerintelor IDD si faptul ca toate cerintele legale nu pot fi indeplinite in timp util din cauza faptului ca cele doua Acte Delegate IDD nu fusesera inca adoptate. Din cauza incertitudinii juridice declansate de intarzierea finalizarii celor doua Acte Delegate IDD, industria si, in special, intermediarii in asigurari nu ar fi putut pune in aplicare modificarile structurale semnificative pe care le impune IDD", a adaugat Viorel VASILE.

PRBAR considera ca transpunerea si aplicarea Directivei (EU) 2016/97 a Parlamentului European si a Consiliului European din 20 ianuarie 2016 privind distributia de asigurari - IDD este una dintre cele mai mari provocari in 2018, cu un impact major asupra activitatii brokerilor de asigurare. "PRBAR a fost si este implicat activ in Grupul Consultativ din cadrul ASF privind pregatirea profesionala, am transmis amendamente/ propuneri de modificare astfel incat normele de aplicare ale acestei Directive Europene sa fie armonizate cu legislatia nationala in domeniu si cu realitatea pietei de Asigurari din Romania", a precizat Presedintele Patronatului.
 
Conform acestuia, atat la nivelul Patronatului - prin PRBAR Academy - dar si la nivelul fiecarei companii de brokeraj, membre PRBAR, au fost efectuate demersuri prin organizarea continua de cursuri, seminarii, workshop-uri, evenimente, in cadrul carora au fost prezentate, intregului personal din cadrul compabiilor de brokeraj, informatii privind noutatile aduse de IDD, aplicabilitate, impactul asupra consumatorului, impactul asupra brokerului, aspecte de clarificat prin legislatie secundara etc.
 
"De asemenea PRBAR in parteneriat cu ISF a desfasurat incepand din 2017 actiuni de informare de tip Caravana, cu privire la IDD, atat in Bucuresti, dar si in alte orase din tara, actiuni care vor continua si pe parcursul anului acesta, conform unui programei stabilite, evenimente in cadrul carora vor fi informati un numar de aproximativ 15.000 de asistenti in brokeraj", a mai spus Viorel VASILE.

UPDATE:

Si UNSAR -  Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a transmis ca sustine pe deplin obiectivul unei piete care stimuleaza competitia si siguranta, aducand beneficii consumatorilor finali, astfel sustine introducerea in legislatia interna a prevederilor IDD. 

"Cu toate acestea, decizia de a intarzia aplicarea Directivei de distributie a asigurarilor (IDD) este o veste buna pentru industria de asigurari, avand in vedere ca prevederile actului normativ aduc schimbarile de substanta, iar termenul initial comunicat (23 februarie 2018) parea insuficient pentru o conformare a pietei din punctul de vedere al intregii sale functionalitati", a declarat, pentru 1asig.ro, Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.
                                                                                                                
"Suntem constienti ca modificarile vor avea impact semnificativ asupra proceselor care privesc activitatea de distributie, aspect asiguratorii se vor folosi de timpul obtinut prin amanarea aplicarii Directivei pentru a se concentra pe identificarea metodelor eficiente si abordarea potrivita de a facilita intelegerea documentatiei de catre clienti, aspect esential pentru o implementare corecta a noilor cerinte", a adaugat acesta.

Adoptata in decembrie 2015, Directiva urmareste:

- imbunatatirea regulilor privind asigurarile retail intr-un mod care va facilita consolidarea pietei;

- sa stabileasca conditiile necesare unei concurente echitabile pentru toti distribuitorii de produse de asigurare;

- consolidarea protectiei asiguratilor, in special in ceea ce priveste produsele de asigurare de viata cu componenta investitionala (unit-linked, n.red.).

In Romania, Proiectul de Lege privind distributia de asigurari - IDD a fost publicat de Ministerul Finantelor la finalul lunii septembrie si se afla in consultare publica. Gasiti aici cele mai importante modificari aduse de proiectul de lege.

PROMO