1asig.ro

Estimare analisti financiari: Cursul ar putea ajunge la aproape 5 lei/euro peste 12 luni

5 min. / 1.540 cuvinte
In luna martie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Society Romania a scazut fata de luna anterioara cu 27,7 puncte pana la valoarea de 20,8 puncte, cea mai mica valoare din iulie 2012 (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 14,1 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat in special componentei de conditii curente a Indicatorului.

PROMO


Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut, in contextul crizei generate de coronavirus, fata de luna anterioatra cu 57,5 puncte (record istoric), pana la valoarea de 13,1 puncte, cea mai mica valoare din august 2012 (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 34,0 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 12,8 puncte pana la valoarea de 24,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 4,2 puncte).

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9370, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9954.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2021/aprilie 2020) a inregistrat o valoare medie de 3,79%.

Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a primei de risc a Romaniei, aproximativ 87% dintre participanti prevazand o crestere a pretului CDS cu scadenta de 5 ani. De asemenea, peste 63% dintre participanti considera preturile proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluate.

In luna martie se observa o majorare, chiar dublare a abaterii medii patratice a raspunsurilor la intrebarile cantitative, ceea ce arata o incertitudine ridicata in randul participantilor cu privire la evolutia viitoare a parametrilor economici, noteaza Asociatia CFA Society Romania.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Astazi, in lume exista peste 170.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 159 societati membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 159 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, Asociatia CFA Romania are 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

319 accesari