1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Europa se indreapta catre o legislatie mai centrata pe consumator

"Avem nevoie ca regulile sa fie clare, simple si sa se potriveasca obiectivelor pentru care au fost create. Din pacate, avem multe exemple care ne arata ca legislatia Uniunii Europene - in pofida faptului ca este bine intentionata - nu are niciuna dintre aceste caracteristici", a declarat Sergio BALBINOT, Presedintele Insurance Europe si Membru al Consiliului de Administratie al ALLIANZ SE in cadrul discursului de deschidere al celei de-a VIII-a editii a Conferintei Internationale a Asigurarilor organizate de Insurance Europe. Evenimentul a reunit, pe 25 mai a.c., peste 600 de profesionisti in Dublin, Irlanda.

BALBINOT a explicat perceptia industriei asupra diferitelor elemente din legislatia europeana si problemele acestora, vorbind, in acelasi timp, despre provocarile viitoare pe care industria le va avea de infruntat. Protectia consumatorilor a fost punctul central al discutiei, chiar mai mult decat in anii precedenti, desi reprezentantii consumatorilor inca nu s-au alaturat discutiilor oficiale din cadrul evenimentului anual al Insurance Europe.

In cadrul primului panel al conferintei, Presedintele EIOPA a subliniat ca institutia a facut eforturi pentru o schimbare de paradigma a industriei pentru ca aceasta sa se orienteze catre consumatori. "Ma bucur sa vad ca atitudinea se schimba [...] desi drumul pe care il mai avem de parcurs este inca lung", a declarat Gabriel BERNARDINO, Presedintele EIOPA. "Am facut eforturi pentru implementarea acestei idei inca de la inceput. Legislatia curenta este mult mai preocupata de consumatori. Ca un exemplu, EIOPA are 7 reprezentanti ai consumatorilor in grupul de lucru dedicat asigurarilor si reasigurarilor - Insurance and Reinsurance Stakeholder Group (IRSG)."

Cu toate acestea, "este nevoie de munca desfasurata continuu atat de catre autoritatile de reglementare, cat si de industrie pentru a mentine consumatorii in centrul reglementarilor din domeniu", a subliniat BERNARDINO. Este un moment potrivit, avand in vedere faptul ca industria "are o oportunitate reala" de a le demonstra consumatorilor ca isi schimba atitudinea.

Au existat, insa, si perceptii diferite: "Resping ideea conform careia asigurarile nu reprezinta o industrie dedicata consumatorilor", a afirmat Mike MCGAVICK, Chairman of the GENEVA Association. Cu toate acestea, toti panelistii au fost de acord cu opinia lui Rowan DOUGLAS, CEO capital, science & policy practice, WILLIS Towers Watson, care a subliniat: "Asigurarile reprezinta noua mare idee" pentru a rezolva riscurile societale. "Asigurarile sunt cel mai aproape de idealul produsului dedicat comunitatilor. Ar trebui sa fim mandri!"

Conferinta Insurance Europe a fost moderata de Prof. Karel van HULLE, fost oficial al Comisiei Europene si unul dintre principalii arhitecti ai noului regim Solvency II, cel care a fost prezent, in urma cu o saptamana, la FIAR 2016, atat in calitate de keynote speaker, cat si ca moderator al Conferintei Brokerilor din cadrul Forumului.