1asig.ro

Eurostat: Romania a inregistrat in februarie cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana

Romania a inregistrat in februarie 2019 cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana (4%), in crestere cu 0,8 puncte procentuale (pp) fata de ianuarie, cand indicele preturilor de consum a fost de 3,2%, urmata de Ungaria (3,2%) si Letonia (2,8%), arata datele publicate vineri, 15 martie de Eurostat - Biroul de Statistica al Uniunii Europene.

PROMO


La polul opus, tarile cu cele mai mici rate ale inflatiei au fost Irlanda (0,7%), Grecia, Croatia si Cipru (toate cu 0,8%). In zona euro preturile de consum au crescut cu 1,5%, o majorare de 0,1pp fata de luna precedenta, iar la nivelul statelor membre inflatia a fost de 1,6% in februarie, in urcare de la 1,5% fata de luna precedenta.Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica, in februarie preturile de consum au crescut cu 3,8%, insa analiza Eurostat este bazata pe calculul indicelui preturilor de consum armonizat (IAPC) care a fost de 4%.

In februarie 2019 cele mai insemnate cresteri ale preturilor au fost la cartofi (21%), alte legume si conserve de legume (16,6%), citrice si alte fructe meridionale (5,53%) si fructe proaspete (5,26%). Cresteri de peste 1% s-au raportat si la produse de morarit si panificatie, carne de bovine, branza si unt.

Banca Nationala a Romaniei a majorat prognoza de inflatie pentru 2019 cu 0,1 puncte procentuale, pana la 3% (de la 2,9%). In acelasi timp, estimarea pentru 2020 a fost diminuata cu 0,1 puncte procentuale, la 3,1%

999 accesari
Sondaj

Ai o asigurare medicala privata (produs care iti acopera o varietate de servicii medicale, la o multitudine de furnizori)?

- Da, de la serviciu
- Da, mi-am cumparat-o eu
- Nu, dar doresc sa imi fac una in urmatoarele 6 luni
- Nu, si nu doresc sa imi fac una in urmatoarele 6 luni


PROMO