Exclusiv: GENERAL Asigurari nu s-ar incadra in cerintele de solvabilitate in primele 9 luni -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
14
1 EUR = 4.7480 RON
1 USD = 4.1981 RON


RFI

Republica Moldova

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Exclusiv: GENERAL Asigurari nu s-ar incadra in cerintele de solvabilitate in primele 9 luni


GENERAL Asigurari, societate care si-a inceput activitatea la finele anului precedent, nu ar dispune de active suficiente pentru a-si acoperi obligatiile de plata asumate prin contractele de asigurare, arata sursele portalului specializat www.xprimm.md.

Potrivit acestora, rata solvabilitatii companiei (gradul in care activele asiguratorului acopera obligatiile sale) in primele 9 luni din acest an a fost sub necesarul impus prin regulamentele in vigoare. "O rata a solvabilitatii sub minimul cerut de regulamentul autoritatii de supraveghere (CNPF) vorbeste despre o instabilitate financiara a companiei; situatie care ar trebui remediata in cel mai scurt timp pentru a nu exista riscul ca asiguratorul sa nu isi poata onora obligatiile de plata fata de clientii sai", afirma specialisti din piata citati de xprimm.md.

Pe site-ul oficial al autoritatii de supraveghere lipsesc informatiile referitoare la rata de solvabilitate a GENERAL Asigurari, astfel ca aceasta informatie nu a putut fi confirmata sau infirmata pana in prezent.

Totusi, de curand, Adunarea Generala a Actionarilor GENERAL Asigurari a decis majorarea capitalului social al companiei cu circa 20 milioane de lei, masura care ar putea rezolva deficitul de solvabilitate. Pana in prezent, capitalul nu a fost majorat.

Rata solvabilitatii pentru societatile de asigurare din Moldova trebuie sa fie de 100%. Aceasta se calculeaza in baza raportului a doi indicatori, si anume marja de solvabilitate disponibila a asiguratorului (suma cu care valoarea activelor companiei depaseste valoarea obligatiilor - sau valoarea activelor companiei libere de obligatii) si marja de solvabilitate minima ceruta de lege (capitalul statutar). Cu alte cuvinte, acest indicator permite evaluarea "sanatatii financiare" a unei companii de asigurare, si arata daca activele societatii sunt suficiente si la un nivel corespunzator pentru a putea acoperi toate obligatiile pe care compania si le-a asumat prin vanzarea politelor de asigurare.

Care ar putea fi cauzele unei rate de solvabilitate scazute?


GENERAL Asigurari si-a inceput activitatea la finalul anului 2016, reusind intr-un termen foarte scurt sa urce pe pozitia a 6-a in clasamentul asiguratorilor, avand subscrieri de 98,6 milioane lei si o cota de piata de 9,2%, potrivit situatiei la finele lunii septembrie.

Compania si-a extins semnificativ reteaua teritoriala si forta de vanzare (in prezent circa 144 de puncte de vanzare si peste 500 de angajati), inclusiv prin preluarea unei parti semnficative a retelei de vanzari si agenti a companiei ALLIANCE Insurance Group, care la randul sau o preluase de la ASITO, aflata in prezent in procedura de administrare speciala si are vanzarile suspendate, arata surse din piata de profil.

O asemenea crestere "exploziva" a vanzarilor ar trebui gestionata corespunzator de catre asigurator, pentru ca presupune fara doar si poate costuri semnificative. Dincolo de rezervele de asigurare pe care trebuie sa le constituie si sa le pastreze compania de asigurare (n.red. fiecare asigurator e obligat sa constituie rezerve pentru fiecare polita de asigurare incheiata, in eventualitatea producerii riscului asigurat), o problema in cazul GENERAL Asigurari ar putea fi cheltuielile excesive ocazionate de avansul luat de companie intr-un termen relativ scurt (sedii de birouri, autovehicule, alte cheltuieli etc.). "Asiguratorul pare ca a cheltuit sume importante care au diminuat semnificativ activele societatii, mult peste nivelul admis, astfel ca in prezent valoarea totala a activelor sale nu ar acoperi obligatiile de plata asumate de acesta, conform regulamentului impus de CNPF", afirma specialisti din piata.

Societatile de asigurare trebuie sa-si monitorizeze constant marjele de solvabilitate si indicatorii de baza a companiei pentru a se incadrara in cerintele autoritatii de supraveghere, altfel riscand sa nu poata face fata obligatiilor asumate si drept urmare sa fie impuse masuri de interventie din partea CNPF.

"Daca aceste informatii privind rata de solvabilitate a asiguratorului se vor confirma - va trebui ca CNPF sa anunte public despre masurile si actiunile care urmeaza sa fie intreprinse si solutii concrete, pentru a transmite un mesaj de stabilitate catre intrega piata de profil dar si catre clientii societatii de asigurare", conchid sursele citate.

GENERAL Asigurari a primit licenta de activitate la finele anului precedent, si desfasoara operatiuni pe mai multe clase de asigurari generale, printre care auto (RCA, CASCO, Carte Verde), raspunderi civile, asigurari de sanatate etc.

In primele 9 luni din acest an compania a raportat prime brute subscrise de 98,6 milioane lei, avand active de 80,9 milioane lei. De asemenea, acesta a inregistrat si cea mai mare pierdere din piata in perioada de referinta, respectiv de 29,3 milioane lei.

Vom reveni cu detalii pe acest subiect.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Exclusiv: GENERAL Asigurari nu s-ar incadra in cerintele de solvabilitate in primele 9 luni).
Share |


Autor: Ana PREDA | Publicat pe 18.12.2017 | 2826 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM