Exclusiv: Guvernul aproba completari la Legea despre asigurari. Vezi aici noile prevederi si impactul asupra...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
24
1 EUR = 4.6519 RON
1 USD = 3.9743 RON


RFI

Republica Moldova

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Exclusiv: Guvernul aproba completari la Legea despre asigurari. Vezi aici noile prevederi si impactul asupra companiilor!


Actionarii societatilor de asigurare din Moldova al caror drept de vot a fost suspendat nu vor mai putea participa la adoptarea hotararilor in cadrul Adunarii Generale si nici luati in calcul la stabilirea cvorumului si rezultatelor votarii. De asemenea, actionarii societatilor de asigurare/persoanele pentru care s-a dispus suspendarea dreptului de vot sau alte masuri restrictive nu pot fi repuse in drepturi si nu mai pot obtine direct sau indirect noi actiuni in capitalul social al asiguratorului respectiv sau in capitalul social al altor asiguratori.

Acestea sunt unele dintre prevederile incluse in cadrul unui proiect de completare a legii cu privire la asigurari, adoptate joi, 10 august a.c., de catre Guvernul de la Chisinau printr-o hotarare, si care se va trimite Parlamentului spre examinare.

Proiectul mai contine si detalii cu privire la etapele si procedura de anulare, emitere si vanzare a participatiilor detinute de anumiti actionari ai societatilor de asigurare, care incalca cerintele legale privind calitatea de actionar.

Printre completarile propuse in proiectul de lege se regasesc:

- Daca actiunile asiguratorului nu au fost instrainate, organul executiv, prin derogare, va emite si va depune la CNPF decizia privind anularea acestora si emiterea suplimentara de actiuni in acelasi numar si de aceeasi clasa;

- Daca actiunile nou-emise nu se vand in perioada de vanzare a actiunilor, organul executiv este obligat sa stabileasca, dupa caz, un nou pret al actiunilor expuse spre vanzare;

- Mijloacele banesti obtinute din vanzarea actiunilor nou-emise se vor transfera intr-un cont bancar provizoriu deschis de catre asigurator (reasigurator) in acest scop;

- Daca, in termenul prevazut in decizia organului executiv, actiunile nou-emise nu au fost vandute sau au fost vandute partial, actiunile care nu au fost vandute urmeaza a fi anulate, iar organul executiv fiind obligat sa ia decizia de reducere a capitalului social.

Vezi aici proiectul de lege.

CNPF: Asigurarile din Moldova se confrunta cu scheme frauduloase

In nota de fundamentare a proiectului de lege, oficialii CNPF mentioneaza ca "domeniul asigurarilor se confrunta in ultima perioada cu fenomenul complicitatii si manipularii orchestrate, la origine fiind scheme frauduloase de sustragere/insusire a resurselor financiare prin intermediul tranzactiilor ilicite. Infractiunile depistate de organele de drept in administrarea unor companii de asigurari arata un fapt incontestabil, si anume - aceste ilegalitati s-au comis la initiativa unor actionari, provenienta investitiilor carora nu este documentata, probata si avizata de catre CNPF".

Astfel, completarile aduse legii vin "sa remedieze situatia, sa mentina capacitatea de plata a asiguratorilor si pentru a restructura investitiile in capitalul social al companiilor de asigurari", se mai arata in informarea autoritatii de supraveghere.

Proiectul a fost elaborat in concordanta cu recomandarile FMI si Bancii Mondiale, precum si avizat de catre institutiile publice de resort.

Asiguratori care detin circa 30% din piata obligati sa-si instraineze pachetele majoritate de actiuni

Masurile intreprinse de catre autoritatea de supraveghere vin ca urmare a unor nereguli constatate anterior in cadrul unor societati de asigurare, in cazul carora organul de supraveghere a obligat actionarii majoritari ai acestora sa-si instraineze pachete de actiuni detinute.

Prima vizata in acest sens a fost ASITO, astfel ca in august 2016 CNPF a obligat actionarii majoritari sa-si vanda actiunile detinute (81,3%), fiind vizati WINDON & Flanders Limited (50,12% din actiuni), DORWAN Management Limited (17%) si OURIMON Venture LTD (16%). De asemenea, pentru actionarii majoritari a fost suspendat si exercitarea dreptului de vot, de convocare si desfasurare a adunarii generale a actionarilor etc. Cu putin timp inainte, ASITO a fost plasata in administrare speciala sub gestiunea CNPF, iar vanzarile companiei au fost suspendate. De asemenea, printr-o sentinta de judecata din aprilie 2017, a fost instituit si un sechestru asigurator asupra contului de depozit al ASITO, in valoare de peste 137 milioane lei, in scopul asigurarii executarii unei sentinte in latura civila, sentinta care a fost atacata de catre asigurator in instanta superioara. Detalii aici.

Urmeaza ALLIANCE Insurance Group, fosta VICTORIA Asigurari, astfel ca CNPF a luat o hotarare similara si fata de actionarii majoritari ai acesteia (87,2%) in luna septembrie 2016. Cei vizati au fost GENERASHON Financial B.V. (57% din actiuni), BELLEFOND Invest (19,53%) si PAPILLON Invest LTD (10,7%). Ulterior, in prima jumatate a anului 2017, a fost instituit un sechestru asigurator pe unele valori imobiliare ale asiguratorului, de peste 50 milioane lei. In prezent, compania are vanzarile suspendate pe Carte Verde si un plan de redresare financiara aprobat de autoritatea de surpaveghere. Detalii aici.

In cele din urma, printr-o hotarare a CNPF si actionarii majoritari ai MOLDASIG (65,03%) au fost obligati in decembrie 2016 sa isi instraineze actiunile detinute, respectiv "PRODROMOS Limited" L.T.D. (19,98% din actiuni), "DENTON ENTER- PRISE" L.T.D. (19,99%), "INTERSNAB" O.O.O (4,98%), "KIRKLISTON Management Limited" (4,99%), "APPOLO Capital Invest" L.T.D. (4,98%), "PEKLO Management" (4,95%), "ICS SEMGROUP SYSTEMS" S.R.L. (4,89%), "BRISTOL EXPERTS" LP (0,27%). Ulterior, acestora li se adauga alti 2 actionari obligati sa-si instaineze actiunile, si anume "WESNA" L.T.D. (4,9% din actiuni) si "EWRA Limited" (4,9%). De asemenea, printr-o decizie instantei de judecata a fost instituit un sechestru asigurator asupra unui teren al companiei, in valoare de circa 3 milioane lei. Detalii aici.

Vom reveni cu detalii pe acest subiect.

1,37 miliarde lei a totalizat anul trecut piata de asigurari din Republica Moldova, potrivit datelor oficiale, in crestere cu 12,2 puncte procentuale fata de anul precedent. Detalii aici.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Exclusiv: Guvernul aproba completari la Legea despre asigurari. Vezi aici noile prevederi si impactul asupra companiilor!).
Share |


Autor: Ana PREDA | Publicat pe 11.08.2017 | 2173 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


Arhiva

PAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM