1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Exercitiu privind modul de ...

Exercitiu privind modul de interventie in cazul unui atac informatic

Politistii specializati in combaterea criminalitatii informatice au derulat un exercitiu de testare a capacitatii de reactie in cazul unui atac informatic asupra unei entitati publice implicate in gestionarea situatiilor impuse de pandemia de Coronavirus.

La data de 19 mai 2020, la sediul Inspectoratului General al Politiei Romane, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si al Ministerului Justitiei, politistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au desfasurat un exercitiu privind testarea capacitatii de reactie a specialistilor din domeniul criminalitatii informatice ai Politiei Romane.

Exercitiul a constat in simularea unui atac informatic asupra unei entitati publice implicate in gestionarea situatiilor impuse de pandemia de Coronavirus, fiind compromisa o parte din reteaua informatica, fapt ce a dus la afectarea grava a capacitatii de reactie si a activitatii desfasurate de respectiva institutie.

Pe timpul exercitiului, specialistii Politiei Romane au urmarit identificarea modurilor de operare folosite de atacatori, au utilizat diverse metode de investigare a incidentului si metode tehnice de colectare a datele informatice, necesare deschiderii unei investigatii penale.

De asemenea, au identificat responsabili care pot sprijini desfasurarea investigatiilor si au utilizat metodele si canalele de cooperare internationala intre structurile de aplicare a legii, in vederea obtinerii de date si informatii relevante anchetei.

Exercitiul se inscrie in cadrul programului ICHIP (International Computer Hacking and Intellectual Property), initiat de autoritatile din SUA, prin Departamentul de Justitie, in contextul bunei cooperari dintre structurile de aplicare a legii din Romania si SUA, avand ca scop imbunatatirea capabilitatilor Politiei Romane de a gestiona astfel de incidente.

Asigurarile, rol important pe segmentul cyber

Piata asigurarilor impotriva riscurilor cibernetice se afla intr-o continua dezvoltare si consemneaza rate de crestere de trei ori mai mari decat restul claselor de asigurare. Estimarile pentru anul 2020 indica un volum al primelor, la nivel global, de circa 7,5 miliarde USD adica de 3 ori mai mult decat valoarea consemnata in anul 2014. In perioada 2014-2018 rata anuala de crestere pentru asigurarile impotriva riscurilor cibernetice este de 20%, conform unui studiu MARSH. Iar in Romania, piata asigurarilor impotriva riscurior cibernetice, aflata acum intr-un stadiu incipient, ar putea ajunge la un volum al primelor brute subscrise de 25 milioane EUR in anul 2025.

Numarul amenintarilor informatice va atinge pragul de un miliard in acest an, stabilind astfel un nou record pe acest segment, iar specialistii Bitdefender anticipeaza ca, in 2020, atacurile vor deveni din ce in ce mai sofisticate, cu consecinte devastatoare asupra oamenilor si companiilor.

"Gradul de penetrare al asigurarilor cibernetice, in Romania, este inca intr-un stadiu incipient, cu toate ca, in piata, sunt produse dedicate care sunt acoperitoare", a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Cristian FUGACIU, CEO, MARSH Romania, atragand atentia asupra diversificarii si amplificarii riscurilor in perioada actuala. Interviul cu Cristian FUGACIU il puteti citi AICI, dar si in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna mai, lansata luni.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a atras atentia asupra cresterii riscului cibernetic pe piata financiara non-bancara, in conditiile in care activitatea entitatilor reglementate/supravegheate de catre Autoritate se desfasoara, in general, de la distanta, ca masura de prevenire a raspandirii infectiilor cu coronavirus (COVID-19).

De asemenea, specialistii Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), au transmis ca, intr-o perioada in care lumea este alertata de pandemia COVID-19, infractorii cibernetici incearca sa profite de pe urma popularitatii subiectului si a problemelor generate de raspandirea bolii la nivel mondial.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Recomandari pentru o activitate online sigura de acasa
91% dintre utilizatorii de Internet stiu ca refolosirea parolei este riscanta, dar 66% folosesc aceeasi parola pentru mai multe conturi
Aon: Ransomware continua sa domine peisajul asigurarilor cyber

PROMO