1asig.ro
1asig.ro

Fermierii afectati de seceta cer Guvernului urgentarea acordarii despagubirilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita Guvernului, intr-o scrisoare deschisa, identificarea de solutii pentru ca despagubirile destinate agricultorilor sa fie acordate pana la finalul lunii iulie. Ministrul Agriculturii a spus, recent, ca fermierii vor fi despagubiti, insa ii sfatuieste sa-si asigure productiile si sa apeleze la programul de subventionare a politelor de asigurari.

PROMO


"Eu indemn toti fermierii sa-si faca asigurari, pentru ca anul acesta si inca doi ani de zile avem bani cu care venim sa-i incurajam sa faca aceste asigurari, dupa care ei se vor obisnui sa-si asigure culturile pentru aceste fenomene climatice extreme, iar banii pe care ii avem o sa-i mutam spre alta masura. Noi oferim o subventie de 70% din polita de asigurare", a spus Adrian Oros, Ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului, peste 1,2 milioane hectare sunt afectate de seceta intr-un grad mai mare de 30%, dintr-un total de 2,9 milioane de hectare semanate in toamna.

Insa, dupa seceta din iarna si primavara, luna aceasta ne-am confruntat cu ploi torentiale si inundatii severe din intreaga tara, care au afectat si o parte din culturi.


"Fermierii din Romania trec printr-o perioada de criza deosebit de dificila, declansata de blocajele aparute ca urmare a pandemiei de coronavirus la nivel global si amplificata de seceta pedologica severa care a survenit inca din august 2019 si a continuat peste jumatate de an, cu multiple si dramatice implicatii asupra sectorului agroalimentar, mai ales limitari severe ale resurselor si potentialului de productie. De aceea, va solicitam sa va indreptati atentia catre identificarea unor solutii de urgenta pentru finantare, avand in vedere ca cea mai mare parte dintre fermierii romani reusesc sa-si achite inputurile (pesticide, fertilizanti, combustibili, leasing-uri) doar in urma valorificarii productiei recoltate, iar, in acest an, foarte multi dintre ei nu vor avea ce recolta sau productia obtinuta va fi semnificativ diminuata. Exista zone din tara unde sunt compromise si culturile de primavara, deoarece precipitatiile au venit prea tarziu", se mentioneaza in scrisoarea transmisa prim-ministrului Romaniei, ministrului de Finante si ministrului Agriculturii de catre Alianta pentru Agricultura si Cooperare.

Organizatiile semnatare solicita sefului Guvernului sa gaseasca o solutie pentru acordarea despagubirilor inainte de data de 30 iulie.

"Este o problema extrem de complexa, cu impact profund asupra spatiului rural autohton, cu legaturile sale din aval si amonte, pe care, insa, incercam sa o prezentam succint pentru a va ruga insistent sa aveti in vedere necesitatea urgentarii aprobarii rectificarii bugetare sau identificarea si implementarea unei alte solutii care sa duca la intrarea in conturile fermierilor a sumelor aferente despagubirilor inainte de 30 iulie, cand mare parte a datoriilor producatorilor agricoli au termene scadente. Pentru ca Ministerul Agriculturii sa poata acorda aceste despagubiri, este nevoie de identificarea sumei necesare despagubirilor si de aprobarea ei in Guvern, printr-o ordonanta de urgenta. Este obligatorie notificarea Comisiei Europene, de la care se asteapta un raspuns in termen de 30 de zile. La acestea se mai poate adauga si perioada de adoptare a unei hotarari de guvern pentru aprobarea si efectuarea platilor. Daca rectificarea bugetara va avea loc in data de 15 iulie, din calculul de mai sus rezulta ca banii vor putea ajunge in conturile fermierilor la sfarsitul lunii august, cand va fi prea tarziu pentru majoritatea dintre acestia", se mentioneaza in document.

Pe de alta parte, fermierii solicita Executivului amanarea pentru o perioada de 12 luni a platii ratelor contractate de la institutii de credit si institutii financiare nebancare.

Scrisoarea este semnata de Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania "Pro Agro", Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania "LAPAR", Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal "UNCSV" si de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania "APPR".

Amintim ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a relansat, la jumatatea lunii mai a.c., submasura 17.1 "Prime de asigurare a culturilor" si vine in sprijinul fermierilor, suportand 70% din prima de asigurare a culturilor, inclusiv impotriva secetei. Sesiunea de depunere a cererilor de finantare dispune de o alocare totala de aproximativ 40 milioane euro.

Submasura va fi deschisa pana la sfarsitul lunii noiembrie 2020 si este destinata asigurarii culturilor de toamna aferente anului 2019 si culturilor de primavara pentru campania 2020.

339 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO