1asig.ro

Filipine: Locuitorii din apropierea vulcanului Taal transforma cenusa si deseurile din plastic in caramizi

5 min. / 1.540 cuvinte
Locuitorii unui oras filipinez acoperit de cenusa dupa eruptia vulcanului Taal au devenit creativi si, intr-un moment in care sunt in continuare amenintati de un dezastru de proportii, au transformat adversitatea in oportunitate, folosind cenusa si deseuri din plastic pentru a realiza caramizi care sa ajute la reconstructia comunitatilor afectate de eruptia vulcanului Taal, noteaza Deutsche Velle.

PROMO


Dupa ce vulcanul Taal a erupt saptamana trecuta, generand emisii constante de abur si explozii slabe, in urma carora cenusa a ajuns pana la 500 de metri intaltime, autoritatile responsabile cu protectia mediului au incercat sa vina cu un raspuns inventiv si durabil la problemele persistente intampinate de Filipine in materie de poluare si catastrofe naturale frecvente.

Astfel, locuitorii orasului filipinez Binan folosesc deseurile din plastic si cenusa expulzata de vulcanul Taal pentru a realiza caramizi care sa ajute la reconstructia locuintelor si a scolilor afectate de acest fenomen. "In loc sa adunam cenusa undeva, suntem capabili sa o transformam in ceva util, iar acest lucru include si materiale plastice", a declarat, pentru sursa citata, Rodelio LEE - Environmental Officer, Binan.

Primarul orasului Binan, precizeaza Deutsche Welle, le-a cerut locuitorilor sa stranga cenusa care invaluie case, masini si drumuri si sa o ambaleze in saci, pentru a fi trimisa la o fabrica de stat, acolo unde cenusa este combinate cu nisip, ciment si deseuri din plastic, realizandu-se astfel 5.000 de caramizi in fiecare zi, pentru proiecte ce vizeaza reconstructia structurilor deteriorate de Taal.

"Cand a fost expluzata cenusa, ne-am gandit ca aceasta poate inlocui nisipul alb pe care il amestecam cu materiale plastice, pentru realizarea de caramizi. Intentionam sa transformam cenusa si deseurile plastice in caramizi si blocuri ceramice, pe care sa le vindem companiilor interesate", a declarat Primarul orasului, Walfredo DIMAGUILA, citat de Reuters, care a adaugat ca veniturile vor fi donate cetatenilor afectati.

Taal, localizat pe insula Luzon, si-a intensificat activitatea vulcanica incepand cu data de 12 ianuarie si a fortat autoritatile sa evacueze peste 100.000 de persoane, acestea fiind trimise in adaposturi de urgenta. Sute de copaci si acoperisuri s-au prabusit sub greutatea depozitelor de cenusa expulzate de Taal, unul dintre ce mai activi si periculosi vulcani din intreaga lume.

Autoritatile avertizeaza ca o eruptie mult mai grava ar putea avea loc oricand. "Atunci cand orasul vecin Batangas va fi in recuperare, vom duce caramizile acolo, pentru construirea de scoli, sali comunitare si centre sociale, astfel incat sa putem da inapoi ceea ce ne-a oferit Taal. Nenorocirea vecinilor nostri din Batangas se intampla acum, sa transformam acest lucru in oportunitate", spune Walfredo DIMAGUILA.

230 accesari
Sondaj

Ce tipuri de asigurari anticipati ca vor creste cel mai mult in 2020?

- RCA
- Casco
- Locuinte
- Viata
- Sanatate
- Raspunderi civile
- Altele (mentionati in comentarii)


PROMO