Forecast 2018: Care sunt estimarile companiilor de asigurare din Moldova? - Republica Moldova - Asigurari...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
5
1 EUR = 4.7401 RON
1 USD = 4.1850 RON


RFI

Republica Moldova

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Forecast 2018: Care sunt estimarile companiilor de asigurare din Moldova?


In pofida realitatilor economice locale, piata de asigurari din Moldova a reusit sa se mentina pe un trend pozitiv in ultimii ani, chiar daca volumul acesteia nu este unul impresionant. Cele 15 companii de asigurare active isi impart o piata de peste 66 milioane de euro, dominata de asigurarile auto (circa 68% din piata), similar si altor piete din regiune.

Echipa portalului specializat www.xprimm.md a realizat un sondaj intre jucatorii din piata cu privire la estimarile acestora pentru anul in curs, in ceea ce tine de potentialul unor clase de asigurare, pretul asigurarilor dar si relatia cu brokerii.

Care sunt clasele de asigurari care au potential de crestere in 2018?

Aici se remarca, la fel ca si in 2017, miza companiilor pentru asigurarile generale, in special cele obligatorii (Carte Verde si RCA), dar si o preocupare de diversificare a portofoliului. "Estimam o crestere a pietei de RCA si Carte Verde in 2018, inclusiv in contextul majorarii importului de automobile. De asemenea, mizam pe o majorare a volumului asigurarilor medicale pentru cetatenii care pleaca in strainatate. Segmentul asigurarilor facultative de bunuri si cele de accidente nu vor inregistra schimbari considerabile", apreciaza Vitalie POLIVENCU, Director Vanzari, MOLDASIG. Aceasta estimare este sustinuta si de catre reprezentantii ACORD Grup, astfel, ca "asigurarile obligatorii auto, CASCO si bunuri au cel mai mare potential de crestere in 2018", potrivit lui Igor ZAGREBELINII, Director Departament.

De asemenea, "asigurarile de bunuri si cele de sanatate sunt cele cu potential de dezvoltare, fiind utile dar mai greu de promovat. In continuare asiguratorii au nevoie de un instrument comun in acest sens, cum ar fi o lege sau proiect international de genul pool-ului regional sud-est european privind asigurarile de calamitati naturale", considera Vladimir STRIBU, Director General, MOLDCARGO.

Totodata, "evaluand ritmul cresterii economiei la nivel national, estimam o crestere nesemnificativa pentru tipurile de asigurari obligatorii cum ar fi RCA si Carte Verde. In acest context, trebuie sa lucram la dezvoltarea asigurarilor facultative, specifice nevoilor clientilor", este de parere Cristina DOLGHI, Director General la KLASSIKA Asigurari.

In aceeasi ordine de idei, "asigurarile facultative, cum ar fi cele de viata, sanatate si locuinta au potentialul cel mai mare de crestere in 2018, alaturi si de alte asigurari oferite de catre angajatori pentru fidelizarea angajatilor", ne-a relatat Veronica MALCOCI, Director General, GRAWE CARAT Asigurari.

Potrivit reprezentantilor pietei de brokeraj in asigurari, "avem asteptari mari pentru asigurarile de bunuri. La momentul de fata acest tip de contract este cel mai des incheiat atunci cand bunul este gajat la banca. Un alt tip de asigurare cu mari perspective este asigurarea facultativa de sanatate, astfel ca potrivit legislatiei se permite deducerea cheltuielilor anuale suportate de angajator pentru primele de asigurare facultative de asistenta medicala ale angajatului in marime de pana la 50% din prima de asigurare obligatorie", apreciaza Olga DATCO, Administrator la PRODEVIZ Broker de Asigurare.

Cum vor evolua preturile pentru asigurari in 2018?

Potrivit opiniei asiguratorilor, nu ne putem astepta la o crestere a preturilor pentru podusele de asigurare in acest an, cel putin nu una semnificativa.

"Nu exista premize pentru o majorare esentiala a tarifelor de asigurare. Calea de imbunatatire a situatiei financiare a asiguratorilor, in conditiile stagnarii vanzarilor, ar fi optimizarea cheltuielilor, in special cele cu distributia. O buna parte a cheltuielilor de distributie constituie facilitati acordate asiguratilor, respectiv s-ar putea intampla ca si consumatorii serviciilor de asigurare sa nu mai beneficieze pe deplin de acestea, cel putin pana la identificarea solutiilor de optimizare a celei mai mari componente de cheltuieli - cele cu despagubirile de asigurare", opineaza Vladimir STIRBU. In ceea ce priveste despagubirile platite de asiguratori, reprezentantul ACORD Grup este de parere ca "odata cu cresterea numarului daunelor regularizate de catre asiguratori, cat si valoarea acestora, ar fi nevoie de o majorare a tarifelor de asigurare pentru principalele clase de asigurari".

Totusi, "tarifele pentru RCA si Carte Verde necesita modificari, insa aceasta deocamdata este sub monitorizare la autoritatea de supraveghere. Referitor la tarifele pentru asigurari de bunuri sunt la un nivel optim, iar cele pentru asigurarile CASCO si sanatate de asemenea ar necesita majorari, insa din cauza conditiilor concurentiale actuale nu pot fi revazute", este de parere Cristina DOLGHI.


In aceeasi ordine de idei, "nu vedem motive pentru o majorare a tarifelor pentru clasele principale, insa va fi posibila o majorare a tarifelor RCA si Carte Verde cu 5-10%, reiesind din cresterea volumului de despagubiri, precum si din alinierea gradualizata a pietei la liberalizarea tarifelor, incepand cu iulie, 2019", considera Olga DATCO.

In alta ordine de idei, "nivelul tarifelor va depinde in mod direct de evolutia economiei la nivelul intregii tari, politicii fiscale si modificarilor legislative, aspecte asupra carora nu exista vreun control din partea companiilor de asigurari", ne-a precizat Veronica MALCOCI.  

Cum apreciati evolutia pietei de brokeraj in asigurari si ce asteptari aveti de la acestia?

"Ponderea intermedierilor de catre companiile de brokeraj trece usor peste 30 la suta din volumul pietei de asigurari, acestia au un aport semnificativ si vor fi in crestere", apreciaza Directorul General al KLASSIKA Asigurari. De asmenea, "in anul 2018, anticipam, la fel ca in 2017, activitatea acestora sa fie preponderent axata pe produsele de asigurare obligatorie (RCA, Carte Verde) dar si CASCO", considera Directorul de Vanzari de la MOLDASIG.

Nu in ultimul rand, "anul 2017 a fost foarte bun pentru piata de brokeraj. Acestia sunt avantajati comparativ cu forta proprie de vanzare a asiguratorului, in special prin flexibilitatea de a facilita clientul prin reduceri de prima din contul comisionului acordat de asigurator. Avantajul vine din diferentele de regimuri fiscale pe care le pot folosi asiguratorii si intermediarii in asigurari. In aceste conditii este de asteptat ca cei ce practica vanzarile in asigurari in continuare vor fi tentati sa se organizeze in societati de intermediere, respectiv ponderea brokerajului s-ar putea mari", arata Vladimir STIRBU.

Vorbind de produsele promovate de catre brokeri, Veronica MALCOCI considera ca "cea mai mare crestere in portofoliile brokerilor o vor avea asigurarile facultative si dintre acestea, cele mai complexe, precum asigurarile de viata, de sanatate si de locuinte".  

De cealalta parte, "in anul 2018 am dori o stabilitate a participantilor pe piata de brokeraj; tindem la cresterea afacerilor deoarece tot mai multi clienti si agenti economici apeleaza la noi, in calitate de reprezentanti ai intereselor clientului", ne-a declarat Olga DATCO, Administrator la PRODEVIZ Broker de Asigurare.

Cat va creste piata de asigurari in 2018?

Opiniile asiguratorilor sunt impartite atunci cand e vorba de o prognoza in acest sens, de la unele optimiste la altele ceva mai rezervate.

"Mergem pe o prognoza de crestere de circa 10-20% a pietei in 2018, pornind si de la cele inregistrate in anul precedent", ne-a relatat Vitalie POLIVENCU. Totusi, "cele mai optimiste prognoze arata o crestere nesemnificativa in 2018, de 3-4%, tinand cont de ponderea mare a asigurarilor auto. Impulsul unei cresteri mai mari il pot genera doar asigurarile non-auto", este de parere Cristina DOLGHI.

Totodata, "piata locala are perspective clare de evolutie, iar continuitatea cresterii anuale a numarului de polite emise denota faptul ca interesul asigurabil a fiecarui cetatean din Republica Moldova este intr-o permanenta crestere", potrivit lui Igor ZAGREBELINII de la ACORD Grup.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Forecast 2018: Care sunt estimarile companiilor de asigurare din Moldova?).
Share |


Autor: Oleg DORONCEANU | Publicat pe 26.02.2018 | 3828 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM