1asig.ro

Forumul Economic Mondial: Pandemia COVID-19, o oportunitate pentru a construi economii mai bune

5 min. / 1.540 cuvinte
Un raport realizat de Forumul Economic Mondial (WEF - World Economic Forum), in colaborare cu MARSH & MCLENNAN si ZURICH Insurance Group, arata ca liderii, companiile si factorii de decizie la nivel global au o oportunitate unica de a construi economii mai bune, pe masura ce lumea incepe sa se recupereze dupa pandemia COVID-19.

PROMO


Analistii avertizeaza ca, daca egalitatea sociala si sustenabilitatea nu vor face parte din eforturile de recuperare, stresul economic si nemultumirea sociala vor creste in urmatoarele 18 luni.

Raportul realizat de Forumul Economic Mondial, MARSH & MCLENNAN si ZURICH a analizat raspunsurile oferite de aproximativ 350 de profesionisti in domeniul riscului cu privire la cele mai mari amenintari din urmatoarele 18 luni si arata ca scaderea economica imediata dupa pandemia COVID-19 conduce topul amenintarilor. Riscurile au variat de la o recesiune prelungita, pana la slabirea pozitiei fiscale a marilor economii, restrictii mai severe la circulatia transfrontaliera de bunuri si persoane, pana la colapsul unei piete emergente majore.

Examinand interconectarile dintre riscuri, raportul le solicita liderilor, companiilor si factorilor de decizie la nivel global sa actioneze acum impotriva unor socuri sistemice viitoare precum: criza climatica, turbulenta geopolitica, cresterea inegalitatii, piedici in calea sanatatii mintale, lacune in guvernanta tehnologica, dar si presiunea constanta asupra sistemelor de sanatate.

"Criza a devastat vieti si moduri de viata. Pandemia COVID-19 a declansat o criza economica cu implicatii de anvergura si a dezvaluit inadecvarile trecutului. Pe langa gestionarea impactului imediat al pandemiei, liderii trebuie sa lucreze atat unul cu celalalt, cat si cu toate sectoarele societatii pentru a aborda riscurile emergente cunoscute si pentru a construi rezistenta impotriva necunoscutului. Avem acum o oportunitate unica de a folosi aceasta criza pentru a face lucrurile in mod diferit, pentru a construi economii mai bune, mai durabile, mai rezistente", spune Saadia ZAHIDI - Managing Director, World Economic Forum.

"COVID-19 a aratat ca e esential sa ne indreptam atentia spre riscurile existentiale, schimbarile climatice fiind unul dintre acestea. Pe masura ce repornim economiile, schimbarile in ceea ce priveste practicile de munca si atitudinile fata de calatorie, naveta si consum subliniaza noi modalitati de a realiza un viitor mai sustenabil si cu un nivel mai redus de carbon. Pandemia va avea efecte de lunga durata, intrucat somajul ridicat afecteaza increderea consumatorilor, inegalitatea si starea de bine, cu impact si asupra eficacitatii sistemelor de protectie sociala. Presiunea semnificativa asupra ocuparii fortei de munca si a educatiei - peste 1,6 miliarde de elevi si studenti au pierdut cursurile in timpul pandemiei -, prezinta riscul unei alte generatii pierdute. Deciziile luate acum vor determina modul in care se deruleaza aceste riscuri sau, dupa caz, oportunitati", puncteaza Peter GIGER - Group Chief Risk Officer, ZURICH Insurance Group.

"Chiar si inainte de criza COVID-19, organizatiile s-au confruntat cu un peisaj de risc extrem de complex si interconectat la nivel global. De la amenintarile cibernetice asupra lanturilor de aprovizionare, precum si asupra bunastarii colegilor, companiile vor regandi acum multe dintre structurile pe care se bazasera anterior. Pentru a crea conditiile pentru o recuperare mai rapida si un viitor mai rezistent, guvernele si sectorul privat trebuie sa lucreze impreuna mai eficient. Alaturi de investitii majore pentru imbunatatirea sistemelor de sanatate, a infrastructurii si tehnologiei, unul dintre rezultatele acestei crize trebuie sa fie faptul ca societatile devin mai rezistente si mai capable sa reziste in fata viitoarelor pandemii si a altor socuri majore", arata si John DOYLE - President & CEO, MARSH.

230 accesari
Sondaj

Cum vi se par masurile luate pana acum de asiguratori si brokeri in contextul COVID-19?

- Foarte eficiente
- Eficiente, insa mai pot fi imbunatatite
- Insuficiente, este nevoie de mai mult


PROMO