1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Furtuna puternica: 8 morti, circa 140 raniti, zeci de autoturisme avariate. Cum pot fi despagubite victimele? GALERIE FOTO

Schimbarile climatice se fac simtite si in Romania. Furtuna violenta care s-a produs duminica in nord-vestul tarii a lasat in urma un bilant tragic, fara precedent in tara noastra, fiind afectate 212 localitati din 15 judete - Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Caras-Severin, Hunedoara, Harghita, Iasi, Maramures, Mures, Suceava, Salaj si Timis.

"Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborati de vantul puternic, s-au inregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5), iar 137 de persoane au fost ranite (Alba - 6, Arad - 15, Bihor - 35, Bistrita-Nasaud - 15, Cluj - 5, Hunedoara - 1, Maramures - 10, Salaj - 1, Timis - 49). Cele mai multe dintre persoanele ranite s-au deplasat la unitatile spitalicesti cu mijloace proprii, dupa ce au fost lovite pe timpul furtunii", a transmis, luni dimineata, IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

De asemenea, la nivel national au fost afectate 137 acoperisuri ale imobilelor si au fost doborati de vant peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile), fiind avariate 35 autoturisme.

Protectie prin asigurari

O furtuna de o asemenea intensitate lasa in urma multiple avarii, pierderi materiale, dar si pierderi de vieti omenesti. De asemenea, in asemenea situatii se evidentiaza rolul asigurarilor.

Astfel, victimele acestor evenimente periculoase sau familiile acestora pot fi despagubite in baza unor asigurari de viata sau prin politele de asigurari private de sanatate, care acopera interventiile si tratamentele inclusiv din sistemul medical privat.

In ceea ce priveste masinile avariate, daunele produse de fenomene naturale sunt acoperite de politele CASCO. Astfel proprietarii de masini care au fost afectati de copacii cazuti, pot fi despagubiti de catre companiile de asigurari. Totodata, cei care nu au polite CASCO si ale caror masini au fost avariate pe motive care tin de neglijenta administratiei publice pot depune plangere in instanta impotriva autoritatilor.

La locuinte, inundatia este acoperita prin asigurarea obligatorie a locuintei (PAD) doar in cazul in care ploaia abundenta a inundat solul si apoi locuinta. Avariile provocate de furtuna, precum distrugerea acoperisului, a geamurilor etc nu sunt acoperite de polita PAD. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa, care acopera si riscurile produse in urma unei furtuni.

Bilantul furtunii

IGSU a mai precizat ca pompierii militari, sprijiniti de celelalte structuri ale MAI si de comitetele locale pentru situatii de urgenta au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de conditiile meteo nefavorabile.

Circulatia rutiera a fost afectata temporar din cauza copacilor cazuti pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri nationale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) si 6 drumuri judetene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).

Circulatia feroviara a fost afectata pe un numar de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferata Timisoara, Cluj, Brasov si Iasi.

Ca masura de siguranta, in urma efectelor produse la nivelul cladirilor, s-a luat masura suspendarii cursurilor in data de 18 septembrie a.c. in 42 unitati scolare din judetele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) si Timis (22).

Din punct de vedere al alimentarii cu energie electrica sunt afectate 568 de localitati din 13 judete (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice actioneaza in teren pentru remedierea situatiei.

Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au actionat in sprijinul populatiei si administratiilor publice locale din zonele in care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.


Sursa foto: facebook.com