1asig.ro

Gabriel GRADINESCU, ASF: Cryptoassets, prezent si viitor

5 min. / 1.540 cuvinte
Infiintarea si consolidarea Contrapartii Centrale reprezinta unul dintre obiectivele strategice ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, Contrapartea Centrala fiind o institutie de interes national fata de care vom avea toata sustinerea, a declarat Gabriel GRADINESCU, Vicepresedintele ASF.

PROMO


"Consideram ca infiintarea Contrapartii Centrale aduce acel plus de credibilitate pietei de capital din Romania si reprezinta un factor hotarator in dezvoltarea produselor derivate. Pentru noi, institutia Contrapartii Centrale reprezinta o caramida pusa la temelia pietei de capital, fiind un plus pentru dezvoltarea acesteia si pentru atingerea statutului de piata emergenta", a adaugat acesta, fiind prezent la Conferinta "Tendinte in pietele de capital", organizata de ziarul Bursa.

El a mai spus ca Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat diminuarea comisioanelor de tranzactionare a cotei percepute din valoarea tranzactiilor cu instrumente financiare incheiate in cadrul BVB si care vor fi compensate prin Contrapartea Centrala locala, la cel putin 0,03% (scadere cu 50% fata de valoarea actuala) si cel mult 0,02% (scadere cu 66,67%).

"Sunt voci care sustin ca utilizarea tehnologiilor Blockchain ar face pe viitor inutila Contrapartea Centrala. Nimic mai gresit! Consideram ca cele doua pot fi complementare. Contrapartea Centrala se adreseaza contractelor derivate la termen (in cazul nostru Contrapartea Centrala va oferi chiar din prima etapa a lansarii sale servicii de compensare pentru tranzactiile desfasurate in piata energiei), iar prin Blockchain se pot efectua tranzactiile de tip swap", a comentat Gabriel GRADINESCU.

Revenind la tema prezentarii sale cu privire la Cryptoassets, Vicepresedintele ASF crede ca este important de precizat ca inca nu exista o definitie unanim acceptata referitoare la aceste instrumente. Ceea ce ne arata ca lucrurile sunt intr-o continua evolutie, sunt in proces de cristalizare.

"General vorbind, un cryptoasset este o reprezentare digitala protejata prin criptografie a valorii sau a drepturilor contractuale, care se bazeaza pe o anumita tehnologie a registrelor distribuite si care pot fi transferate, stocate sau tranzactionate electronic. Printre exemplele de Cryptoassets putem include Bitcoin si Litecoin (si alte "criptomonede"), dar si cele emise prin procesul initial de oferire a monedelor (ICO), adesea denumite "jetoane" (token-uri). Fara discutie, piata Cryptoassets este extrem de dinamica; pana in prezent avem peste 2.000 de astfel de tipuri de moneda", a aratat acesta.

La nivel international intalnim o serie de state care au implementat cryptomonedele, cum ar fi: Tunisia, Venezuela, Senegal Insulele Marshall si mai nou Rusia.

De asemenea, sunt state care au respins utilizarea lor - Germania, Japonia, Elvetia, Hong Kong, Estonia, Ecuador si Mexic. Sunt si tari care experimenteaza aceste cryptomonede. Printre acestea se numara Marea Britanie, Israel, Suedia, Canada si Thailanda.

"Din aceasta enumerare sumara se poate remarca faptul ca pozitia statelor privind acesta problema difera in functie de mai multi factori. Implementarea sau nu a acestor cryptoassets este pana la urma o decizie politica. Statele care au recurs la aceste instrumente doresc sa aiba probabil o supapa pentru problemele economice cu care se confrunta, cum ar fi inflatia galopanta, sau sa ocoleasca anumite sanctiuni economice. Pe de alta parte, tarile care nu se simt confortabil, cel putin pana in prezent, cu aplicarea acestor crytoassets sunt cele puternic dezvoltate economic, care au un sistem bancar stabil si care nu simt nevoia de schimbare sau de a avea un sistem alternativ pentru decontari. Cea de-a treia grupa de state, cea care experimenteaza sistemul crypto, sunt constiente ca acesta se va dezvolta si doresc sa-l controleze cel putin din punct de vedere fiscal, cautand metode de impozitare a tranzactiilor", a afirmat Gabriel GRADINESCU.

"Cand vorbim de cryptoassets este important sa avem in vedere faptul ca sunt diferente majore intre diferitele tipuri de asemenea monede. Aceste diferente provin din drepturile care sunt acordate proprietarilor, precum si din utilizarea lor reala sau potentiala", a adaugat el.

Tinand cont de varietatea si complexitatea cryptoasset-urilor, Gabriel GRADINESCU spune ca le-am putea incadra in trei mari categorii, in functie de modul in care sunt utilizate:

  • Exchange Tokens (token-uri de schimb) - care sunt adesea denumite "cryptomonede", cum ar fi Bitcoin, Litecoin si alte instrumente similare. Acestea utilizeaza o platforma DLT si nu sunt emise sau nu au sustinerea unei banci centrale sau unui alt organism central;
  • Security tokens (token-uri valori mobiliare) - Acestea pot oferi drepturi detinatorilor cum ar fi dreptul de proprietate, rambursarea unei anumite sume de bani sau dreptul la o parte din profiturile viitoare;
  • Utility Tokens (token-uri utilitare) - care pot fi rascumparate pentru a accesa un anumit produs sau serviciu care este furnizat de obicei folosind o platforma DLT.
Gabriel GRADINESCU a mai spus ca, daca ar fi sa exploram harta oportunitatilor, dar si a provocarilor in materie de cryptoasset-uri, aceasta ar arata in felul urmator:

Punctele tari :

- unele cryptomonete sunt foarte transparente, putand cunoaste in orice clipa toate tranzactiile de la initiere si pana in prezent, se poate cunoaste proprietarul si locul tranzactiei;

- sunt greu, daca nu imposibil, de fraudat deoarece registrul de tranzactii si toate conturile sunt copiate in sute de mii de locuri diferite si acesta este foarte bine criptat;

- cryptomonedele nu sunt afectate de inflatie si sunt supuse legii cererii si ofertei pe piata;

- comisioanele percepute sunt foarte mici, iar in unele cazuri se platesc comisioane pentru diferite servicii.

Punctele slabe :

- identitatea nu se face cunoscuta decat printr-un cod;

- unele cryptomonede nu sunt deloc transparente si sunt folosite in scopuri oculte;

- nu sunt supuse controlului autoritatilor guvernamentale si bancare;

- nu intra sub incidenta legilor de protectie a consumatorilor sau de prevenire a si spalare a banilor;

Oportunitati:

- vin pe un val euforic al dezvoltarii tehnologiilor high-tech, unde necesitatea de a inlocui tot ce este clasic si greoi este pusa pe primul loc;

- valorificarea curentului anti-sistem de catre cei care nu vor sa mai plateasca taxe la stat;

Amenintari:

- volatilitate foarte mare, fiind inregistrate scaderi masive ale valorii acestora in ultima perioada;

- un client poate deveni foarte usor captiv doarece exista un numar limitat de cryptomonede, iar daca nu sunt tranzactii pe piata nu le poti valorifica.

Pentru a cristaliza mai bine o imagine de ansamblu a evolutiei cryptomonedelor, Gabriel GRADINESCU a trecut in revista cateva date statistice, precum si pozitiile unor institutii financiare sau ale autoritatilor de supraveghere din Europa, cu privire la acest subiect.

Incepand cu anul 2009, au fost emise peste 2.000 de criptomonede; in prezent capitalizarea totala a acestora se ridica la aproximativ 110 miliarde de euro, in scadere, de la un varf de peste 700 de miliarde euro, in ianuarie 2018.

Practic, in anul 2018, piata criptomonedelor a cunoscut o implozie, Bitcoin - cea mai cunoscuta criptomoneda inregistrand o pierdere de peste 75% (de la un maxim de aproximativ 20.000 de dolari inregistrat in data de 11 decembrie 2017, la o valoare actuala de circa 4.000 dolari).

Bitcoin reprezinta peste jumatate din valoarea raportata a capitalizarii totale a pietei de criptomonede, in contextul in care primele cinci criptomonede reprezinta aproximativ 75% din capitalizarea de piata raportata.

In noiembrie 2017 si in februarie 2018, ESMA impreuna cu EBA si EIOPA au emis doua avertizari privind monedele virtuale si ofertele initiale de criptomonede (ICO), ca urmare a ingrijorarilor legate de speculatiile din jurul acestor instrumente si de faptul ca investitorii nu au cuantificat exact riscurile ridicate pe care si le asuma.

De asemenea, au fost identificate riscuri care ar putea rezulta din fraude, atacuri cibernetice, spalare de bani si manipularea pietei. In ceea ce priveste stabilitatea financiara, datorita dimensiunii relativ reduse a pietei de criptomonede, ESMA apreciaza ca, cel putin la momentul actual, aceasta nu poate fi pusa in discutie.

Si la nivelul ASF au fost emise avertizari cu privire la tranzactionarea CFD-urilor pe criptomonede, avand in vedere faptul ca aceasta reprezinta o investitie speculativa extrem de riscanta, recomandata doar investitorilor care inteleg si isi asuma riscurile asociate acestor produse.

Totodata, ASF a atras atentia investitorilor cu privire la aspecte privind volatilitatea preturilor criptomonedelor, riscurile aferente utilizarii unui efect de levier mare, transparenta pretului activelor suport si nivelul comisioanelor.

"As spune ca vestile rele se opresc aici. De ce? Pentru ca aceste cryptoassets au venit la pachet cu un sistem de plati bazat pe o tehnologie blockchain, care este intr-o continua evolutie.

Un studiu realizat de Price Waterhouse&Coopers in anul 2018 a scos in evidenta faptul ca exista indicii temeinice ca in viitorul apropiat tehnologia blockchain va influenta in mod semnificativ mediul de business. De asemenea, studiul scoate in evidenta faptul ca tehnologia s-a dezvoltat cel mai mult in SUA, dar peste 3-5 ani liderul va deveni China. In anumite medii a inceput deja sa se vehiculeze idea ca Blockchain va reprezenta pentru pietele financiare ceea ce internetul a reprezentat pentru media. Adica o schimbare fundamentala de paradigma", a declarat Gabriel GRADINESCU.

El a mentionat faptul ca tehnologia DLT (a registrelor distribuite), care are potentialul de a fi utilizata in sectorul financiar si care este bazata pe accesul exclusiv al participantilor autorizati, difera de Blockchain-ul proiectat pentru Bitcoin, care este un sistem deschis in care toti pot contribui la procesul de validare.

Tehnologia DLT are potentialul de a fi utilizata atat in sistemul bancar, cat si pe piata de capital de catre institutii precum Depozitarul Central, Contrapartile Centrale, custozi, societati de administrare a investitiilor, investitori etc.

Sustinatorii tehnologiei DLT au identificat, la nivel teoretic, o serie de posibile avantaje ale utilizarii tehnologiei pe piata de capital, in domenii precum:

- Compensarea si decontarea tranzactiilor;

- Depozitare / Custodie;

- Automatizarea procesarii evenimentelor corporative;

- In scopuri de raportare si supraveghere (autoritatile ar putea avea acces direct la informatii);

- Scurtarea ciclului de decontare a tranzactiilor si reducerea riscului de contraparte;

- Gestionarea eficienta a garantiilor;

- Atenuarea riscului unui atac cibernetic / securitatea informatiilor;

- Reducerea costurilor si a timpului de procesare a tranzactiilor;

- Inlocuirea unor procese manuale ineficiente.

"Din punctul de vedere al autoritatilor de supreveghere a pietelor financiare, evaluarea trebuie sa tina cont in mod obligatoriu de cadrul de reglementare existent si de posibilitatea adaptarii acestuia. Astfel, daca tehnologia va fi folosita de intermediari sau de alte institutii ale pietei pentru a-si imbunatati procesele interne, provocarile vor fi limitate. Daca insa tehnologia DLT va conduce la o modificare substantiala a infrastructurii pietei de capital, provocarile vor fi pe masura. Si ele trebuie atent gestionate", a mai spus Gabriel GRADINESCU.

Conform acestuia, "Autoritatea de Supraveghere Financiara urmareste cu atentie evolutiile tehnologiilor noi, cum sunt si cryptomonedele, pentu a putea evalua riscurile si beneficiile acestora pentru piata locala. Acest aspect este cu atat mai important cu cat una dintre misiunile fundamentale ale ASF vizeaza protejarea drepturilor si intereselor consumatorilor, precum si cresterea gradului de informare a acestora".

+poza cu Gabriel GRADINESCU

583 accesari