1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Georgeta CRIDEANU, Director de Reasigurare, OMNIASIG


"Restrangerea capacitatii de reasigurare este o problema reala care, credem noi, ar trebui sa ingrijoreze toate companiile serioase de asigurari care nu subscriu riscuri fara a le reasigura..."

PRIMM: Cum apreciati sezonul de reinnoire recent incheiat ?


Georgeta CRIDEANU: Sezonul de reinnoiri recent incheiat s-a dovedit a fi unul deosebit de dificil, chiar mai dificil decat cel pentru anul 2002. Apreciem ca motivele care au determinat aceasta situatie au legatura directa cu urmatoarele aspecte: pe de o parte, rezultatele negative inregistrate de piata de asigurari incepand cu 1999 si care au culminat cu evenimentele din 11 septembrie 2001, s-au agravat in 2002, mai ales ca urmare a catastrofelor naturale produse in Europa Centrala, carora li se adauga o serie de daune foarte mari la riscuri industriale. Prin urmare, evenimentele de dauna nu au mai avut un caracter accidental, ci au prezentat o tendinta de permanentizare, consolidand rezultatele negative ale reasiguratorilor. Pe de alta parte, pe fondul rezultatelor negative inregistrate de activitatea tehnica de asigurare, in 2002 s-a resimtit o puternica destabilizare a pietei de capital, ceea ce a determinat un rating descrescator al companiilor de reasigurare sau, in unele cazuri, chiar iesirea de pe piata a unor companii importante. Implicit, avand in vedere cele expuse, capacitatea de reasigurare a pietei externe s-a diminuat semnificativ. Asadar, in conditiile unei concurente scazute, reasiguratorii au impus prime de reasigurare mult mai mari, care sa le asigure resurse din care sa-si recupereze pierderile din anii trecuti, in paralel, protectia oferita s-a restrans substantial comparativ cu situatia existenta cu 2-3 ani inainte, cand piata de reasigurare era "soft".


PRIMM: Care sunt solutiile practice pe care le aveti in vedere, ca director de reasigurare al unei companii importante, in conditiile capacitatii reduse de pe piata mondiala, pentru incheierea unui program de reasigurare performant ?


G.C.: Omniasig este recunoscuta ca fiind o companie de prima marime a pietei romanesti si practic nu a fost pusa in situatia de a nu i se oferi capacitate, cand a solicitat-o de la partenerii sai traditionali, insa problema careia a trebuit sa ii facem fata a fost aceea a pretului.
De altfel, accesul practic neconditionat la capacitatea sau oferta de reasigurare internationala ne-a permis sa actionam, la randul nostru, ca reasigurator pentru piata locala de asigurare, contribuind astfel la dezvoltare ei si la afirmarea unor companii care se pot dovedi in viitor jucatori seriosi si stabili ai acestei piete. O dovada practica a accesului pe care Omniasig il are la capacitatea oferita de piata internationala este faptul ca, in 2002, a reusit sa isi majoreze substantial protectia pe care a cumparat-o pentru riscul de cutremur, ulterior reinnoind-o la acelasi nivel ridicat. Mai dificila a fost insa gasirea unei solutii pentru riscul de terorism, dar in final am reusit cumpararea unei protectii suficiente.
Restrangerea capacitatii de reasigurare este insa o problema reala care, credem noi, ar trebui sa ingrijoreze toate companiile serioase de asigurari care nu subscriu riscuri fara a le reasigura, si, ca atare, piata romaneasca in totalitatea ei ar trebui sa aiba in vedere gasirea unor forme comune de protectie, cand acest lucru este posibil, respectiv pentru acele clase de riscuri sau de catre companiile care agreaza aceasta idee. Companiile de asigurari, fiecare in parte, ar trebui sa-si creasca retinerea proprie la fiecare risc asumat, pentru ca, daca trendul ascendent al daunelor pe plan mondial nu se va opri, ne-am putea afla in viitor in situatia in care reasiguratorii nu vor mai oferi deloc capacitate pentru anumite riscuri sau pentru anumite piete de asigurare, sau, pur si simplu, nu vor mai exista reasiguratori. Chiar daca pare un scenariu pesimist, companiile de prim rang afectate de probleme in cursul anului 2002, mergand pana la iesirea de pe piata de reasigurare, cum a fost cazul Gerling, nu-l fac imposibil.
Un aspect care ar merita luat in considerare, desi este doar indirect legat de problema capacitatii, este acela al nivelului cotatiilor originale practicate de piata romaneasca, despre care reasiguratorii internationali afirma ca sunt cel putin inadecvate. Daca reasiguratorii isi vor mentine aceasta perceptie asupra pietei locale de asigurare, s-ar putea ca asiguratorii locali, mai ales cei care nu sunt conectati, prin actionariat, la companii de profil din afara, sa se afle in situatia de a nu mai gasi capacitate de acoperire pe piata mondiala.
In concluzie, in situatia in care un director de reasigurare nu reuseste sa gaseasca o rezolvare programului de reasigurare pe care si-l doreste, solutiile ramase sunt perspectiva cautarii unor piete de reasigurare mai putin solide, adica reasiguratori cotati cu un rating scazut, incepand de la "triplu B" pana chiar la "B", apoi modificarea programului de reasigurare, in special prin cresterea retinerii proprii si deci prin obtinerea unei protectii mai restranse, dar si apelarea la reasiguratorii de pe plan local care pot beneficia de contracte de reasigurare ample, care permit preluarea in reasigurare si a altor portofolii.


PRIMM: Care sunt criteriile principale de selectare a reasiguratorilor cu care incheiati contracte ? In acelasi timp, care sunt cerintele principale impuse de reasiguratori in selectarea cedentelor ?


G.C.: In ceea ce priveste politica de reasigurare a companiei Omniasig, ea este supervizata de catre actionariat, si vizeaza asigurarea unei protectii cat mai acoperitoare. Costul acestei protectii nu reprezinta un obiectiv impus si nici nu face obiectul unei supervizari, cel mult se poate vorbi despre o analiza globala. De altfel, costul de reasigurare este, finalmente, impus de piata; in schimb, in ceea ce priveste calitatea reasiguratorilor, sunt admisi numai reasiguratorii care au cel putin ratingul "A" Standard & Poor's. Pana acum am reusit sa avem ca lideri de programe de reasigurare companii din randul primilor 5 reasiguratori internationali. Acest lucru a fost facilitat de profitabilitatea contractelor de reasigurare Omniasig, care s-a dovedit a fi ridicata pentru reasiguratori. Dupa informatiile pe care le detinem, reasiguratorii se orienteaza catre companiile mari din pietele locale. Suntem convinsi insa ca si datele obtinute de acestia, din alte surse, cu privire la seriozitatea companiilor, modul profesionist de desfasurare a activitatii de asigurare, precum si profitabilitatea contractului de reasigurare luat in discutie sunt coordonate care intra in ecuatia reasigurarii.


PRIMM: In evolutia preturilor reasigurarii, exista elemente determinante legate de profilul pietei romanesti: riscuri cu restrictii speciale, criterii legate de solvabilitate, structura portofoliului etc. ?


G.C.: Cu siguranta, pretul stabilit de reasigurator, respectiv cotatia fixata de lider sau termenii contractuali ai contractului propriu-zis, reflecta structura portofoliului reasigurat si, odata cu el, profilul pietei romanesti.
Astfel, ponderea tipurilor de riscuri reasigurate in totalul unei clase de asigurari, cum ar fi, de exemplu, ponderea riscurilor industriale in totalul clasei de asigurari de bunuri (property), dar si tipurile de acoperire oferite de asiguratorul cedent, cum ar fi ponderea acoperirii flexa in comparatie cu ponderea acoperirii politei tip extinsa sau in comparatie cu acoperirea tip all risks, sunt elemente de luat in calcul in stabilirea pretului reasigurarii. De asemenea, un aspect important este si impactul riscului de cutremur, reasiguratorii considerand Romania ca facand parte din tarile cu o expunere ridicata la riscul seismic.
Atunci cand vorbim de plasamente pentru riscuri separate, caracteristicile fiecarui risc reprezinta, evident, baza de calcul a pretului reasigurarii. De fapt, din contactele avute cu reasiguratori rezulta buna cunoastere, pana la nivel de detaliu, de catre acestia, a pietei de asigurare romanesti, a evolutiei ei sub diferite aspecte: riscuri acoperite, tipuri de acoperiri practicate, niveluri de tarife, fransize etc., dar mai ales in ceea ce priveste evolutia daunelor pe diverse clase de asigurari, toate acestea luandu-se in calcul la construirea unui contract de reasigurare.


Georgiana OPREA

| 3962 vizualizari
Share |