Gradul de conformitate al asiguratorilor: Vezi companiile cu cele mai bune rezultate - Asigurari -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
17
1 EUR = 4.6686 RON
1 USD = 4.0026 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Gradul de conformitate al asiguratorilor: Vezi companiile cu cele mai bune rezultate


Analiza comparativa a valorilor celor trei indicatori specifici calculati de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a stabili gradul de conformitate a conduitei entitatilor supravegheate releva ca cinci societati de asigurare si-au mentinut incadrarea in gradul de conformitate bun, o societate de asigurare si-a imbunatatit activitatea in ceea ce priveste respectarea drepturilor si a nevoilor financiare ale consumatorilor sai, dar se mentine la un grad de conformitate mediu privind ceilalti indicatori, in timp ce doua societati si-au pastrat incadrarea in gradul de conformitate redus.

In aplicarea metodologiei au fost luate in calcul datele statistice, aferente anului 2016, din evidentele Directiei Relatii cu Publicul, Petitii si Educatie Financiara, in ceea ce priveste petitiile referitoare la activitatea societatilor de asigurare, precum si informatiile transmise ASF de catre asiguratori, prin rapoartele trimestriale.

Cei trei indicatori, care au fost creati dupa modele utilizate la nivel international, sunt:
 • Indicatorul petitii/contracte - Ip/contracte - exprima gradul de conformitate a produselor unei societati cu drepturile si nevoile financiare ale consumatorilor de asigurari;
 • Indicatorul petitii/daune avizate - Ip/daune - exprima gradul de indeplinire a obligatiilor societatii in activitatea de instrumentare si lichidare a dosarelor de dauna;
 • Indicatorul petitii favorabile/daune avizate - Ipf/daune - exprima gradul de conformitate a solutiilor adoptate in dosarele de dauna cu prevederile legale/contractuale.
Pe baza analizei acestor indicatori se poate realiza o clasificare a entitatilor supravegheate si/sau reglementate de catre ASF, in grade de conformare bune, medii si reduse, astfel:

- Valorile indicatorilor sub nivelul de referinta al pietei de 100% denota un grad bun de conformitate;
- Indicatorii cu valori intre 100% si 200% denota un grad mediu de conformitate;
- Indicatorii cu valori peste 200% denota un grad scazut de conformitate.

Un procent cat mai mic al indicatorului respectiv arata un grad cat mai mare de conformitate.In urma centralizarii si analizarii indicatorilor pentru primele zece societati de asigurare care au inregistrat cele mai multe petitii la ASF, societati autorizate sa practice activitatea de asigurare in Romania, a rezultat urmatoarea situatie:
 • ALLIANZ-TIRIAC, GENERALI Romania si GROUPAMA se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile fiind sub pragul de 50%:
  • ALLIANZ-TIRIAC - Ip/c = 22%; Ip/d = 16%; Ipf/d = 9%
  • GENERALI Romania - Ip/c = 40%; Ip/d = 28%; Ipf/d = 14%
  • GROUPAMA - Ip/c = 35%; Ip/d = 23%; Ipf/d = 10%
 • OMNIASIG VIG se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile Ip/d si Ipf/d fiind sub pragul de 50%:
  • Ip/c = 68%; Ip/d = 39%; Ipf/d = 23%
 • UNIQA Asigurari se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valoarea Ipf/d fiind sub pragul de 50%:
  • Ip/c = 81%; Ip/d = 54%; Ipf/d = 40%
 • EUROINS se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru Ip/c si mediu pentru ceilalti doi indicatori:
  • Ip/c = 83%; Ip/d = 162%; Ipf/d = 119%
 • CARPATICA Asig s-a incadrat intr-un grad de conformare bun pentru Ip/c si redus pentru Ip/d si Ipf/d, ceea ce arata faptul ca societatea a avut deficiente in ceea ce priveste activitatea de instrumentare a dosarelor de dauna si in ceea ce priveste conformitatea solutiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale:
  • Ip/c = 83%; Ip/d = 266%; Ipf/d = 286%
ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii CARPATICA Asig ca urmare a deteriorarii indicatorilor financiari cu privire la cerintele minime de capital si de solvabilitate.
 • ASIROM VIG si CITY Insurance se incadreaza intr-un grad de conformare redus pentru toti indicatorii, ceea ce arata ca societatile nu s-au preocupat indeajuns de respectarea drepturilor si nevoilor financiare ale consumatorilor sai, au deficiente in ceea ce priveste activitatea de instrumentare a dosarelor de dauna si in ceea ce priveste conformitatea solutiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale:
  • ASIROM VIG - Ip/c = 251%; Ip/d = 348%; Ipf/d = 371%
  • CITY Insurance - Ip/c = 275%; Ip/d = 535%; Ipf/d = 668%
Valorile rezultate cu privire la societatile ASIROM VIG si CITY Insurance confirma situatiile de fapt constatate in cadrul controalelor efectuate in cursul anului 2016. Conducerile celor doua companii de asigurare au fost sanctionate de catre Consiliul ASF, totodata stabilindu-se in sarcina acestora obligatia intocmirii unor planuri de masuri in vederea remedierii celor constatate. CITY Insurance este in procedura de supraveghere speciala pe baza de plan de redresare din aprilie 2016, dar masurile de recapitalizare nu au fost indeplinite. ASIROM VIG a efectuat o majorare de capital de 84,5 milioane de lei, care ii imbunatateste lichiditatea si solvabilitatea.
 • FORTE Asigurari - Reasigurari s-a incadrat intr-un grad de conformare redus pentru toti indicatorii, valorile acestora fiind foarte mari comparativ cu valorile indicatorilor calculati pentru celelalte societati de asigurare:
  • Ip/c = 2595%; Ip/d = 2465%; Ipf/d = 2813%.
ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii FORTE Asigurari, ca urmare a deteriorarii indicatorilor financiari cu privire la cerintele minime de capital si de solvabilitate.Mai multe detalii referitoare la analiza indicatorilor defalcati pe categorii de asigurari (cu detalierea pe asigurarile generale) puteti gasi in raportul exhaustiv publicat AICI.

Pentru piata asigurarilor - reasigurarilor, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a primit in total un numar de 15.419 petitii in anul 2016, in scadere cu 2,96% fata de 2015. Dintre acestea, au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si solutionate 9.156 petitii transmise de catre asigurati/pagubiti, care intra in sfera de competenta a ASF, in scadere cu 1,38% fata de anul precedent. Cele mai multe petitii sunt raportate pe segmentul politelor RCA.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Gradul de conformitate al asiguratorilor: Vezi companiile cu cele mai bune rezultate).

Noutati 1asig.ro
» Cele mai importante tendinte din piata de brokeraj, dezbatute la Adunarea Generala a BIPAR
» VIDEO: Ce despagubiri a platit PAID Romania in primele cinci luni din 2018?
» Brokerii si asiguratorii au avut o prima intalnire pentru a elabora Ghidul de bune practici pentru asigurarile de garantii
» Banca Mondiala atrage atentia: Bucurestiul este capitala europeana cea mai expusa cutremurelor
» Noi aprobari din partea ASF in conducerea a cinci asiguratori
» 22 de localitati au fost afectate de precipitatii. Atentionari de ploi torentiale si pericol de inundatii!
» Principalele declaratii din a doua zi a Conferintei "Insurance in Azerbaijan: New perspectives", Baku
» Mercer Marsh Benefits: In Romania, costurile cu serviciile medicale au crescut aproape dublu fata de media europeana
» VIG va investi aproape un milion de euro in cinci proiecte de digitalizare
» Circa 1.000 de soferi depistati de politisti sub influenta alcoolului
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 10.04.2017 | 6161 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM