Grupul BRD: Profit net de peste 1,4 miliarde lei in 2017. A fost un an...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7142 RON
1 USD = 4.1491 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Grupul BRD: Profit net de peste 1,4 miliarde lei in 2017. A fost un an foarte bun pentru persoanele fizice


Grupul BRD-Groupe Societe Generale a inregistrat un profit net de peste 1,41 miliarde de lei in anul 2017, in crestere cu 85,3% fata de anul precedent, datorat veniturilor solide din activitatea de baza si costului de risc pozitiv.

Din total, Banca BRD a avut un profit net de 1,38 miliarde lei.

Venitul net bancar a fost mai mare cu 4,9% in 2017, excluzand elementele nerecurente, pe fondul unei cresteri foarte robuste a veniturilor nete din dobanzi (+8,4%).

"In 2017, BRD a produs performante financiare si comerciale foarte solide si a obtinut rezultate promitatoare in demersul de optimizare a experientei oferite clientilor, atat prin modernizarea canalelor digitale, cat si printr-o mai buna calitate a serviciilor. Pe termen mediu, ne vom indrepta toata atentia spre cresterea calitatii experientei si satisfactiei clientilor, accelerand investitiile in digitalizare si continuand sa rafinam modelul de business. In acelasi timp, ne vom pastra angajamentul fata de societatea romaneasca implicandu-ne in initiative sociale semnificative, printr-o serie de proiecte diverse, de la arta si cultura pana la inovare si tehnologie", a declarat Francois Bloch, Directorul general al BRD Groupe Societe Generale.

"Anul 2017 s-a caracterizat prin redresarea creditarii pe fondul avansului creditelor acordate persoanelor fizice cu 6,6% si a celor pentru companii cu 0,9% la sfarsitul lui decembrie 2017, si revenirea pe o traiectorie ascendenta a ratelor de dobanda la lei in septembrie, in contextul inflatiei in crestere. Banca Nationala a Romaniei a facut primii pasi spre normalizarea politicii monetare ingustand coridorul simetric de 2 ori in 2017 si marind rata de politica monetara cu +0,25 pp, la 2%, in ianuarie 2018 si, din nou, la 2,25% in februarie 2018" spun oficialii bancii.

Numarul de clienti activi a crescut cu 41.000 fata de anul 2016, dintre care persoanele fizice cu 38.000 si micile companii cu 3.000. Gradul de echipare a clientilor persoane fizice (numar mediu de produse pe client activ) a continuat sa creasca pana la 4,16 de la 4,07 la finalul lui 2016.

Stocul de contracte de internet si mobile banking pentru clienti persoane fizice a ajuns la aproape 1,4 milioane, +21% fata de anul 2016. In special, numarul abonatilor MyBRD Mobile a crescut cu 45%.

Creditele nete au crescut la 30,3 miliarde RON, cu 5,3% in comparatie cu sfarsitul lui 2016, sustinute de cresterea robusta atat pe segmentul persoanelor fizice cat si pe portofoliul mari clienti. Productia de credite pentru persoane fizice a continuat sa fie dinamica, ajungand la 6,4 miliarde lei (+13,8% fata de anul trecut), fiind reconfirmata pozitia de lider a BRD pe piata creditelor pentru persoane fizice, cu o cota de piata de 16,9% la sfarsitul lui 2017.

Creditele non-retail au crescut usor, cu 0,4%, portofoliul de mari clienti inregistrand o evolutie pozitiva de 3,1% fata de anul trecut. Pe segmentul IMM, BRD a intensificat co-finantarile in cadrul programelor de finantare europene si nationale, beneficiind de expertiza structurii sale dedicate. In 2017 au fost finantate peste 180 de proiecte de investitii ce beneficiaza de fonduri UE in cadrul perioadei de finantare 2014-2020, BRD acordand credite de aproximativ 60 milioane euro (din care 90% pentru agricultura, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala). De asemenea, au fost acordate aproximativ 3.000 de credite punte cu o valoare cumulata de 44 milioane euro in cadrul campaniei organizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Depozitele au crescut la 44,2 miliarde lei, +3,8% in dinamica anuala, impulsionate de economiile clientilor retail (+5,8% fata de anul trecut), pe cand depozitele non-retail au fost cvasi-stabile (+0,5%) in contextul unei pozitii de lichiditate confortabile. Depozitele in conturi curente au continuat sa creasca, cu 22%, comparativ cu finalul lui 2016, intr-un mediu caracterizat de rate de dobanda inca scazute. Indicatorul credite nete/depozite a fost 68,6% la finalul lunii decembrie 2017 (+1,1 puncte procentuale in comparatie cu sfarsitul lui 2016).

Venitul net bancar a ajuns la 2.786 milioane lei, in crestere cu 4,9% fata de anul trecut, excluzand elementele nerecurente (castiguri din instrumentele financiare disponibile pentru vanzare de 131 milioane lei in 2016 si de 9 milioane lei in 2017). Veniturile nete din dobanzi au inregistrat o crestere foarte robusta de +8,4% fata de anul trecut, generata in principal de evolutia solida a volumelor, cresterea ratelor de dobanda avand, de asemenea, o contributie pozitiva in ultimul trimestru al anului. Veniturile nete din comisioane (-1,2% fata de anul precedent) au fost influentate in mod nefavorabil de presiunea asupra comisioanelor aferente operatiunilor bancare, dar au beneficiat de venituri mai mari din activitati de administrare a activelor si pe piete de capital.

Cheltuielile operationale au ajuns la 1.473 milioane lei. Programul de transformare lansat de BRD, care va conduce la imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor nostri si eficienta operationala crescuta, a dus la inregistrarea unei cheltuieli nerecurente de 29 milioane lei, aferente costurilor de transformare anticipate pentru urmatorii trei ani. Excluzand acest element nerecurent, cheltuielile operationale au crescut cu +4,1% fata de anul trecut, ca urmare a costurilor mai ridicate cu forta de munca si a avansului investitiilor pe segmentul IT, in proiectele de transformare a modelului de afaceri la nivelul bancii.

Grupul BRD a continuat sa isi imbunatateasca performanta operationala, rezultatul operational brut crescand cu 5,9% fata de anul trecut, dupa ajustarea cu elementele nerecurente. Indicatorul cost/venit din activitatea de baza, la nivel de grup, a ajuns la 52,0% fata de 52,4% in 2016.

Rata creditelor neperformante s-a redus la 6,6% la finalul lui 2017 fata de 10,5% la finalul lui 2016, in timp ce gradul de acoperire s-a mentinut solid la 74,2%, comparativ cu 76,6% la finalul lui 2016 (toti indicatorii conform metodologiei ABE).

Costul net al riscului a inregistrat o eliberare neta de provizion de 360 milioane lei datorita unor recuperari pe portofoliul de clienti non retail, recunoasterii unor despagubiri din asigurari si castigului din vanzarea de portofolii de credite neperformante.

In acest context, Grupul BRD a inregistrat o profitabilitate robusta. Profitul net a ajuns la 1.415 milioane lei in 2017, +85,3% in dinamica anuala, conducand la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 20,1% in comparatie cu 11,8% anul precedent.

BRD si-a mentinut rata de adecvare a capitalului la un nivel confortabil de 19,5% la sfarsitul lui 2017 (incluzand rezultatul anului curent, net de dividendul ce va fi propus, la nivel individual, conform Basel 3, luand in calcul filtrele prudentiale), fata 19,8% la sfarsitul lui 2016 (incluzand profitul net).

Avand in vedere rezultatele anului, cat si asteptarile privind evolutia indicatorului de adecvare a capitalului, Consiliul de Administratie a decis sa propuna un dividend corespunzator unei rate de alocare de 80% din profitul net pe 2017 din activitatea de baza, la nivel de banca, si 100% din valoarea elementelor nerecurente, nete de impozit, rezultand o rata de alocare de 83%, sub rezerva votului favorabil in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din data de 19 aprilie 2018.

BRD - Groupe Societe Generale are 2,33 milioane de clienti activi si opereaza o retea de 760 de unitati. BRD are o retea de acceptare de aproximativ 28800 POS-uri si mai mult de 1 500 ATM-uri.

Activele totale ale bancii erau, la finalul anului 2017, de 53,5 miliarde lei.
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Grupul BRD: Profit net de peste 1,4 miliarde lei in 2017. A fost un an foarte bun pentru persoanele fizice).

Noutati 1asig.ro
» Indicatorul de Incredere Macroeconomica a scazut semnificativ in luna decembrie
» Studiu: Tendintele si provocarile la care trebuie sa raspunda industria de media si divertisment
» Iancu GUDA: Companiile de stat neperformante - santaj & sinucidere!
» BNR: Numarul persoanelor fizice cu credite denominate in franci elvetieni a scazut
» Un nou maxim istoric pentru cursul de schimb
» ANCOM: Circa 5,4 milioane de numere de telefon au fost portate in ultimii 10 ani in Romania
» VIDEO: Premierul Romaniei a prezentat, in Parlamentul European, prioritatile Romaniei la Presedintia Consiliului UE
» Investitorii romani au realizat plasamente record pe piata imobiliara
» BERD va avea un nou Director Regional pentru Romania si Bulgaria
» Rata anuala a inflatiei a fost de 3,3% in decembrie. Care au fost cele mai mari scumpiri?
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 08.02.2018 | 845 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM