1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Guvernul paseaza problema preturilor RCA la Parlament si ASF

In urma sedintei de Guvern de vineri, 5 mai a.c., Alina PETRESCU, Purtatorul de cuvant al Executivului, a transmis ca solutia la problema tarifelor RCA trebuie sa vina de la ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara si de la Parlament.

Ea a mentionat ca se ia in calcul si o procedura de infrigement, dupa plafonarea tarifelor RCA, din noiembrie 2016. "Chiar de cand a fost adoptata acea Ordonanta de urgenta privind plafonarea tarifelor RCA, au existat semnale de la Bruxelles privind o posibila declansare a procedurii de infringement, deci exista si aceasta posibilitate care trebuie luata in calcul. Solutia trebuie sa vina de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiara si de la Parlamentul Romaniei unde, in acest moment, exista acea lege in dezbatere (Legea RCA - n.red.)", a precizat, vineri, Alina PETRESCU.

In sedinta de vineri, Guvernul nu a decis prelungirea plafonarii tarifelor RCA cu inca 3 luni.

Intrebata daca exista posibilitatea ca Guvernul sa prelungeasca termenul de plafonare pana intra in vigoarea Legea RCA, Alina PETRESCU a spus ca, "in acest moment, sunt studiate toate posibilitatile. Au loc discutii cu toti actorii de pe piata. In functie de rezultatul acestor discutii, se va hotari care este solutia ce va fi adoptata, dar, repet si subliniez, Autoritatea pentru Supraveghere Financiara este cea care a avut, prin aceasta ordonanta de urgenta, un ragaz de 6 luni pentru a gasi reglementarile corecte in acest domeniu".

In acest context, Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) a anuntat ca a transmis, luni dimineata, o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu DRAGNEA, pe tema repetarii iminente a crizei RCA.

"La aproape 6 luni de la decizia de plafonare a tarifelor RCA, statul roman se afla exact in aceeasi situatie, fara solutii, fara nicio strategie, cu persoane total nepotrivite in conducerea ASF si o industrie de transport care nu mai este dispusa la concesii si care se pregateste de proteste.

Prelungirea cu inca 3 luni a perioadei de plafonare a tarifelor RCA ar putea fi adoptata doar in conditiile in care o serie de masuri de corectare a acestei situatii nu ar fi dat rezultate. ASF nu a luat nicio masura realista si concreta in cele 6 luni pentru corectarea derapajelor de cost din piata de asigurari si, in aceste conditii, in care nu a fost adoptata nicio masura, este aproape imposibil sa fie intrunite conditiile minim necesare prelungirii perioadei de plafonare a tarifelor RCA cu inca 3 luni", se arata in comunicatul transmis de Asociatie.

"O eventuala prelungire a perioadei de plafonare a tarifelor RCA ar conduce doar la castigarea de timp pentru statul roman si consumatori, insa nu ar rezolva problema pretului RCA, pentru ca statul roman, in loc sa trateze cauza, ia in calcul sa trateze efectele", a explicat Cristian MUNTEAN, Presedintele ASSAI.

Acesta considera ca "sansele adoptarii legii RCA in urmatoarele 10 zile sunt aproape nule si asta pentru ca doar la Comisia de Buget Finante au fost depuse 327 de amendamente si este foarte posibil ca, adunand toate amendamentele fiecarei comisii, sa ajungem sa dezbatem peste 700 de amendamente, in conditiile in care dorim sa avem o lege buna si echilibrata, care sa rezolve problemele pietei, avand ca termen de legiferare data de 18 mai 2017."

Tarifele RCA au fost plafonate in luna noiembrie 2016, pe o perioada de sase luni, conform unei Hotarari de Guvern. Noile tarife RCA au generat nemultumiri atat in randul pietei de asigurari - asiguratori si brokeri -, cat si al populatiei, fiind considerati avantajati transportatorii, in timp ce pentru alte categorii de soferi sunt estimate cresteri de tarife.

Dupa aceasta perioada de plafonare, ASF a propus o serie de masuri pentru stabilizarea pietei, institutia urmand sa calculeze tarifele de referinta pe segmentul RCA, in conformitate cu OUG 54/2016. In acest sens, ASF a lansat, pe 26 aprilie 2017, in dezbatere publica, Proiectul Normei privind metodologia de calcul de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie - RCA. In aceasta norma, este precizata chiar si formula dupa care se vor calcula tarifele de referinta pe categorii de vehicule.

Piata RCA a crescut cu 30% in 2016, pana la 4,03 miliarde lei, cand a insumat 3,11 miliarde lei, conform datelor ASF.