1asig.ro
1asig.ro

IFC investeste 18,5 milioane euro pentru stimularea creditarii MIMM in Europa si Asia Centrala

5 min. / 1.540 cuvinte
IFC - Corporatia Financiara Internationala, membra a Grupului Bancii Mondiale, investeste suma de 18,5 milioane euro in Fondul European pentru Europa de Sud-Est S.Aa, SICAV-SIF (EFSE). Facilitatea va fi utilizata pentru acordarea de imprumuturi microintreprinderilor, precum si intreprinderilor mici si mijlocii (MIMM) prin intermediul bancilor si al institutiilor de microfinantare, in paisprezece tari din Europa si Asia Centrala (ECA).

PROMO


EFSE este cea mai mare facilitate regionala de finantare a MIMM din regiune.

Investitia IFC va spori accesul la finantare pentru persoanele insuficient deservite din regiunea ECA. Beneficiarii finali ai acesteia vor fi MIMM-urile si persoanele care, in prezent, au un acces la finantare limitat, nesigur sau chiar inexistent.

MIMM-urile constituie o forta motrice a cresterii economice si o componenta importanta a locurilor de munca in regiunea ECA. Accesul la finantare ramane un impediment major in calea dezvoltarii acestora. Studiile arata ca 27% dintre MIMM-urile legal infiintate din ECA se confrunta cu nevoi financiare nesolutionate, deficitul de finantare in regiune fiind estimat la aproximativ 740 miliarde dolari SUA. Investitia IFC va promova cresterea competitivitatii pietei, va demonstra viabilitatea finantarii in moneda locala si va permite creditorilor sa dezvolte produse inovative, a anuntat, marti, IFC.

Investitiile capata o semnificatie speciala in contextul pandemiei de COVID-19 si al impactului dezastruos al acesteia asupra MIMM-urilor din regiune. Aceste afaceri au nevoie urgent de sprijin pentru a supravietui declinului si a pastra locurile de munca.

IFC se numara printre partenerii traditionali ai EFSE, inca de la infiintarea acestuia, in 2005 si a sprijinit Fondul in cadrul mai multor proiecte. Presedintele EFSE, Christoph Tiskens, a declarat: "Promovam incluziunea financiara si finantarea in moneda locala in regiune de 15 ani. EFSE se bucura sa isi continue demersurile alaturi de parteneri valorosi precum IFC, pentru a genera impact pozitiv, investind in succesul coloanei vertebrale economice a regiunii: microintreprinderile si intreprinderile mici."

Comentand pe marginea acestei investitii, Vittorio Di Bello, director al sectorului financiar al IFC, a afirmat: "Proiectul va sprijini furnizorii de servicii financiare durabile care raspund nevoilor segmentului MIMM-urilor insuficient deservite, inclusiv prin finantare in moneda locala, consolidand in acelasi timp capacitatea operationala si performantele durabile ale societatilor comerciale in care investeste EFSE. Aceasta investitie va contribui la continuarea implementarii de catre IFC a strategiei privind incluziunea financiara a Grupului Bancii Mondiale."


IFC - organizatie-sora a Bancii Mondiale si membra a Grupului Bancii Mondiale - este cea mai mare institutie internationala de dezvoltare focusata pe sectorul privat din pietele emergente. Colaboreaza cu peste 2000 de societati comerciale din toata lumea si ne valorificam capitalul, experienta si influenta pentru a crea piete si oportunitati in zone ale lumii care se confrunta cu unele dintre cele semnificative provocari. In exercitiul financiar 2019, a acordat peste 19 miliarde dolari SUA cu titlu de finantare pe termen lung tarilor in curs de dezvoltare, valorificand capacitatile din sectorul privat pentru a contribui la eliminarea saraciei si pentru a sustine prosperitatea.

Ca fond de investitii de impact infiintat in 2005, Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) vizeaza stimularea dezvoltarii economice si prosperitatii in Europa de Sud-Est si in regiunea vecinatatii estice, prin investitii in microintreprinderi si intreprinderi mici de succes, precum si prin imbunatatirea conditiilor de trai in gospodariile private. Intrucat accesul la servicii financiare este esential pentru dezvoltarea acestui segment, EFSE se concentreaza pe sprijinirea sectoarelor financiare locale pentru a-si consolida capacitatea de a furniza in mod responsabil finantare pentru acest grup-tinta. Pe langa activitatile sale de investitii prin intermediul partenerilor locali, EFSE isi multiplica impactul prin Facilitatea de Dezvoltare EFSE, care ofera intreprinzatorilor si institutiilor asistenta tehnica, instruire si alte tipuri de sprijin nefinanciar.

EFSE a fost initiat de Banca de Dezvoltare KfW, cu sprijin financiar din partea Ministerului Federal al Cooperarii si Dezvoltarii Economice din Germania (BMZ) si a Comisiei Europene. Fiind primul parteneriat public-privat de acest tip, EFSE isi obtine capitalul de la agentii donatoare, institutii financiare internationale si investitori institutionali privati. Finance in Motion GmbH, Germania, indeplineste rolul de consilier al EFSE, iar Hauck & Aufhauser Fund Services S.A., Luxembourg, actioneaza in calitate de manager al Fondului.

383 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO