1asig.ro

INS: Castigul salarial mediu net a ajuns la 3.202 lei in februarie

5 min. / 1.540 cuvinte
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.243 de lei in luna februarie 2020, cu 18 lei (+0,3%) mai mare fata de luna precedenta, conform Institutului National de Statistica (INS), iar castigul salarial mediu nominal net a fost 3.202 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 13 lei (+0,4%).

PROMO


Potrivit INS, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 7.488 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1781 lei).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,2%.

"In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", anunta INS.

In luna februarie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut usor fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat cu 21,7% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 11,1% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, intre 3% si 9,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de editare, tranzactii imobiliare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

De asemenea, cresteri s-au mai inregistrat intre 1,5% si 3% in sectorul de fabricare a hartiei si a produselor din hartie, agricultura, vanatoare si servicii anexe, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, alte activitati industriale, fabricarea produselor textile, industria metalurgica, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

Pe de alta parte, conform INS, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2020 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat cu pana la 24,7% in extractia minereurilor metalifere, respectiv cu 20,2% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intre 3,5% si 11,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de servicii anexe extractiei, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

De altfel, scaderi intre 1,5% si 3% au avut loc in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa, colectarea si epurarea apelor uzate.

"In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (2,2%), respectiv administratie publica (0,9%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere (-0,6%) comparativ cu luna precedenta", adauga INS.

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real a fost 106% pentru luna februarie 2020 fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Indicele castigului salarial real a fost 100,1% pentru luna februarie 2020 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 217,3%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2020.

262 accesari