1asig.ro
1asig.ro

INS: Cheltuielile pentru protectia mediului au fost de 14,7 miliarde lei in 2018

5 min. / 1.540 cuvinte
In anul 2018, cheltuielile pentru protectia mediului de la nivel national au totalizat 14,7 miliarde lei, reprezentand aproximativ 1,6% din PIB, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica - INS. La nivel national, cele mai mari cheltuieli pentru protectia mediului au fost inregistrate pe domeniul deseurilor la producatorii specializati, acestea reprezentand 77,5% din totalul cheltuielilor pe domeniul deseurilor.

PROMO


Pe de alta parte, cele mai mari investitii de la nivel national pentru protectia mediului au fost inregistrate pe domeniul gestionarii apelor uzate la administratia publica, acestea reprezentand 78% din totalul investitiilor pe domeniul gestionarii apelor uzate.

Conform INS, ponderea investitiilor producatorilor nespecializati de la nivelul intregii tari a reprezentat 47,4% in totalul investitiilor pentru protectia mediului, urmate de cele ale investitiilor administratiei publice (41,1%) si de investitiile producatorilor specializati (11,5 %). Din cheltuielile pentru protectia mediului a producatorilor nespecializati in domeniul productiei si furnizarii energiei electrice si termica, gaze si apa calda s-au inregistrat 31,6%, in timp ce in sectorul industriei extractive s-au realizat 22,6%, iar sectorul industriei prelucratoare a cheltuit 19,7%.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost inregistrate la managementul deseurilor (44,1% din totalul cheltuielilor pentru protectia mediului la nivel national), urmate de cheltuielile pentru alte domenii de mediu (18,7%) si de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale si de protectia aerului cu cate 16,3%.

718 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO