1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: O gospodarie a cheltuit, in medie, 84% din veniturile lunare din T2 2017

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, in trimestrul al doilea din 2017, in termeni nominali, 3.329 lei pe gospodarie (1.264 lei pe persoana), in timp ce cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in medie, de 2.797 lei lunar pe gospodarie (1.062 lei pe persoana) si au reprezentat 84,0% din nivelul veniturilor totale, conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Venituri

Veniturile banesti au fost, in medie, de 3.011 lei lunar pe gospodarie (1.143 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 319 lei lunar pe gospodarie (121 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (61,2% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (21,7%), veniturile din agricultura (2,3%), veniturile din activitati neagricole independente (2,3%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,4%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (9,6%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,2%).



Cheltuielile

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,6%).

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2017, in medie, 35,8% din consumul gospodariilor.