1asig.ro
1asig.ro

INS: PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,3% in T1 2020 fata de trimestrul anterior - date provizorii II

5 min. / 1.540 cuvinte
Produsul Intern Brut din Romania in trimestrul I a crescut fata de trimestrul IV 2019 cu 0,3%, iar comparativ cu acelasi trimestru din anul 2019, indiactorul a inregistrat o crestere cu 2,4% pe seria bruta si cu 2,7% pe seria ajustata sezonier, anunta Institutul National de Statistica (INS).

PROMO


Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 272,074 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,3% fata de trimestrul IV 2019 si cu 2,7% fata de trimestrul I 2019.

Produsul Intern Brut - estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 215,965 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 2,4% fata de trimestrul I 2019.

Pe categorii de resurse comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB si a valorii adaugate brute a ramas neschimbata, ca de altfel si volumul si contributia impozitelor nete pe produs. Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate nu a inregistrat, in general, modificari importante, cu exceptia: comertului cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, cu o reducere a volumului de activitate de 0,5 puncte procentuale. A activitatilor de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu o crestere a volumului de activitate de 0,9 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: 5/8 cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la 0,2% la 1%, ca urmare a cresterii volumului lor de activitate de la 100,9% la 105,0%. Formarea bruta de capital fix, de la 0,9% la 2%, ca urmare a modificarii volumului sau de activitate de la 105,9% la 113,1%; exportul net, de la -3,2% la -2,2%.

Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul I 2020, fata de varianta provizorie (1) publicata in Comunicatul de presa nr. 146 din 9 iunie 2020.

"Estimarile semnal precum si cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cat mai putin posibil, calitatea indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile", mentioneaza INS.

258 accesari