1asig.ro
1asig.ro

In 2019 au avut loc peste 31.000 de accidente rutiere cu persoane vatamate. Cati romani au decedat in urma acestora?

5 min. / 1.540 cuvinte
Numarul persoanelor accidentate mortal in accidente rutiere in 2019 a scazut usor comparativ cu 2018, insa numarul accidentelor rutiere a crescut, arata datele publicate de Institutul National de Statistica - INS.

PROMO


Astfel, in anul 2019 s-au inregistrat 31.146 accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, rezultand un numar de 41.533 persoane accidentate, din care 4,5% persoane accidentate mortal.

Dintre cele peste 31.000 de accidente, 8.642 au fost accidente rutiere grave.

Fata de anul 2018, numarul persoanelor accidentate mortal a scazut cu 0,2%, in timp ce numarul accidentelor de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale a crescut cu 3,1%, iar cel al persoanelor ranite cu 2,5%. In cursul anului 2018 s-au inregistrat 30.202 accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, din care 40.576 de persoane au fost accidentate, iar 1.867 au fost accidentate mortal.


In anul 2019, comparativ cu anul precedent, se constata o scadere a riscului asociat traficului rutier la un singur tip de accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, dupa natura acestora si modul in care s-au produs, respectiv numarul accidentelor intre un vehicul si un pieton a scazut cu 3,1%.

Ponderea accidentelor de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale produse in localitati (exclusiv autostrazi) a fost de 82,8% din totalul accidentelor, iar ponderea persoanelor accidentate mortal sau ranite a fost de 77,9% din total persoane accidentate.

In anul 2019, din cei 3.844 pietoni si conducatori de vehicule rutiere aflati sub influenta alcoolului care au fost implicati in accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, 1.509, respectiv 39,3% au fost conducatori de autoturisme.

Din total persoane accidentate in accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, in anul 2019, un numar de 25786, respectiv 62,1%, aveau varsta de cel putin 30 ani.

Perioada iulie - septembrie, cea mai "periculoasa"

Dupa momentul producerii, ponderi mai mari ale numarului de accidente s-au inregistrat in lunile august (11,1% din numarul total de accidente), iulie (10,0%) si septembrie (9,9%), arata datele INS.

Dupa conditiile de luminozitate, 72,0% din numarul total accidente au avut loc in timpul zilei si dupa starea carosabilului, 83,3% din accidente au avut loc pe carosabil uscat.

Cele mai multe accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale s-au produs in regiunea Nord-Est, respectiv 5.092 accidente. Tot in regiunea de dezvoltare Nord-Est au fost inregistrate si cele mai multe persoane accidentate in accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, respectiv 6.786 persoane.
Raportul integral publicat de INS poate fi accesat aici.

Editia a V-a a campaniei FII TREAZ LA VOLAN! incepe in iulie

Cresterea sigurantei rutiere reprezinta o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand.

In acest context, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor desfasoara, inca din anul 2016, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, cu sprijinul IGPR - Inspectoratul General al Politiei Romane si al principalilor actori din piata asigurarilor. Demersul are ca obiectiv cresterea sigurantei rutiere si a gradului de informare a tuturor participantilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin incalcarea regulilor de circulatie si indisciplina.

Editia a V-a a campaniei se va desfasura in perioada iulie - septembrie 2020. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instragram.com/treazlavolan.

713 accesari