In cat timp platesc asiguratorii dosarele de dauna RCA? - Asigurari - Asigurari - Totul...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7340 RON
1 USD = 4.2803 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

In cat timp platesc asiguratorii dosarele de dauna RCA?


Durata medie de plata, la nivel de piata, a dosarelor de dauna RCA, avizate pentru pagube materiale, a fost de 10,23 zile/dosar, in trimestrul patru din 2018, in scadere fata de T4 2017, cand a fost de 11,46 zile/dosar, in timp ce durata medie de solutionare, la nivel de piata, a dosarelor de dauna, avizate pentru pagube materiale, a fost de 35,62 zile/dosar (fata de 39 de zile/dosar in T4 2017).

Autoritatea de Supraveghere Financiara a analizat doi indicatori care evidentiaza modul de indeplinire a obligatiilor legale ce revin asiguratorilor autorizati pentru asigurarea obligatorie RCA in activitatea de instrumentare si lichidare a dosarelor de dauna, referitoare la perioada de plata a despagubirilor catre persoanele prejudiciate si durata de solutionare a dosarelor de dauna RCA. Din informatiile publicate rezulta ca asiguratorii au fost mai rapizi in ceea ce priveste platile.

Cei doi indicatori analizati de ASF in cel mai recent raport privind Indicatorii specifici activitatii de protectie a consumatorilor calculati pentru piata asigurarilor - reasigurarilor sunt:
  • durata medie de plata a dosarelor de dauna RCA
  • durata medie de solutionare a dosarelor de dauna RCA
Pentru analiza s-au luat in calcul 49.642 dosare de dauna care au indeplinit conditiile de acordare a despagubirii solicitate pentru pagube materiale in trimestrul IV al anului 2018, conform raportului ASF.

Durata medie de plata a dosarelor de dauna

La nivelul pietei RCA, din analiza dosarelor de dauna care au indeplinit conditiile de acordare a despagubirii solicitate pentru pagube materiale in trimestrul IV al anului 2018, rezulta urmatoarele:

- durata medie de plata a dosarelor de dauna in trimestrul IV al anului 2018 este de 10,23 zile/dosar, in scadere fata de T4 2017, cand a fost de 11,46 zile/dosar;
- cea mai mare durata medie de plata a dosarelor de dauna, respectiv 20,11 zile/dosar;
- cea mai mica durata medie de plata a dosarelor de dauna, respectiv de 2,23 zile/dosar.

Durata medie de solutionare a dosarelor de dauna platite

La nivelul pietei RCA, din analiza numarului dosarelor de dauna RCA care au indeplinit conditiile de acordare a despagubirii solicitate pentru pagube materiale in trimestrul IV al anului 2018, rezulta urmatoarele:

- au fost analizate 49.642 dosare de dauna RCA;
- durata medie de solutionare a dosarelor de dauna este de 35,62 zile/dosar;
- 96,15% dintre dosarele platite (47.732 dosare) au fost solutionate intr-un termen mai mic sau egal cu 3 luni;
- 3,85% dintre dosarele platite (1.910 dosare) au fost solutionate intr-un termen mai mare de trei luni.

In trimestrul IV al anului 2018 au fost avizate 92.255 dosare de dauna la asiguratorii autorizati sa practice asigurarea obligatorie auto RCA. La nivelul pietei asigurarilor RCA, ponderea numarului de dosare de dauna avizate in numarul total al contractelor aflate in vigoare la sfarsitul perioadei este de 1,55%.

Din punct de vedere al obiectului pretentiilor de despagubire formulate in dosarele platite in trimestrul IV al anului 2018, se constata ca un numar de 49.642 dosare (88,82%) au fost avizate pentru pagube materiale, 983 dosare (1,76%) au fost avizate pentru vatamari corporale/decese, iar 5.264 dosare (9,42%) au fost dosare de regres.

Din punct de vedere al statutului juridic al persoanelor prejudiciate in dosarele de dauna RCA avizate in trimestrul IV al anului 2018, se constata ca 72,83% dintre dosare au fost avizate de catre persoane fizice, iar 27,17% au fost avizate de catre persoane juridice.

In perioada analizata, au fost achitate valori de despagubire in suma totala de 281.631.047 lei, din care 230.594.645 lei (81,88% din total) pentru pagube materiale, 13.610.213 lei (4,83% din total) pentru vatamari corporale si deces si 37.426.188 lei (13,29% din total) pentru dosare de regres.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (In cat timp platesc asiguratorii dosarele de dauna RCA?).

Noutati 1asig.ro
» Ne pregatim pentru editia a VII-a a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte"!
» Leonardo BADEA (ASF): Ne gandim sa dam caracter obligatoriu decontarii directe pentru asigurarea RCA
» Numarul locuintelor asigurate ramane stabil la peste 1,7 milioane
» Buget de 9,5 milioane de lei pentru asigurari de sanatate dedicate angajatilor TRANSGAZ
» Asiguratorii RCA, facturati mai mult pentru inchirierea masinilor
» Profitabilitatea pietei de asigurari s-a redus in primele sase luni din 2019
» Cat au platit asiguratii RCA pentru clauza de Decontare Directa in S1 2019
» Alexandru APOSTOL, MAXYGO: "Nu exista nicio lege care sa ne spuna cat ar trebui sa conducem, totul tine de aprecierea noastra"
» TOPUL brokerilor pe principalele clase de asigurari
» Afacerile GLOBASIG au avansat cu peste 20% in primele 8 luni ale anului
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 02.09.2019 | 926 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM