1asig.ro

Insurance Europe saluta revizuirea sistemului de supraveghere financiara la nivel european

5 min. / 1.540 cuvinte
Parlamentul European a adoptat marti, 16 aprilie, acordul incheiat intre institutiile europene cu privire la revizuirea sistemului european de supraveghere financiara, decizia Parlamentului European fiind salutata de catre Insurance Europe.

PROMO


"Insurance Europe saluta rezultatul votului. Acordul incheiat va ajuta la mentinerea EIOPA (Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale) drept un supervizor redutabil si de sine statator pentru industria europeana de asigurari, mentinand in acelasi timp rolul important al autoritatilor nationale de supraveghere", a declarat Olav JONES, Deputy Director General, Insurance Europe.

In mod specific, Insurance Europe subliniaza importanta urmatoarelor aspecte tehnice ale acordului:
  • Guvernanta - Board-ul de supervizori EIOPA (BoS) ramane cel mai important factor de decizie, iar actualul Management Board va fi pastrat. Astfel, autoritatile nationale de supraveghere au asigurarea ca vor avea ultimul cuvant in deciziile care le afecteaza direct. Totodata, Insurance Europe saluta si faptul ca EIOPA va putea infiinta direct paneluri pentru a aborda atat incalcarile legislatiei europene, cat si cazurile de litigii transfrontaliere.
  • Modele interne - Este un lucru pozitiv faptul ca autoritatile nationale de supraveghere raman responsabile de supravegherea modelelor interne. Legaturile stranse dintre guvernanta, modelul unui asigurator si profilul de risc al acestuia inseamna ca o astfel de supraveghere trebuie sa ramana apanajul actualului supraveghetor. La solicitarea unei entitati de supraveghere, EIOPA poate oferi recomandari tehnice si poate ajuta la solutionarea dezacordurilor.
  • Teste de stres - Situatia actuala este mentinuta, iar EIOPA nu a fost imputernicita sa solicite divulgarea rezultatelor la nivel individual. Acest lucru este binevenit, intrucat accentul exercitiului de stres este pus pe identificarea evolutiilor nefavorabile ale pietei si pe evitarea unei baze noi si potential confuze pentru solvabilitatea individuala a companiilor. Solvency II a fost proiectata si calibrata in scopuri de solvabilitate si, fiind ea insasi un sistem bazat pe teste de stres, inseamna ca informatiile individuale ale companiilor sunt deja publicate.
  • Politica impotriva spalarii banilor - Rolul Autoritatii Bancare Europene este consolidat in ceea ce priveste supravegherea politicii impotriva spalarii banilor pentru toate institutiile financiare, dar EIOPA a primit un rol important in comisia interna de combatere a spalarii banilor. Acest lucru e binevenit, intrucat ar trebui sa contribuie la mentinerea caracterului specific al asigurarilor.
  • Finantare - Este mentinut actualul mix de finantare din partea autoritatilor nationale si europene competente.
1.034 accesari