1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Investitorii romani au realizat plasamente record pe piata imobiliara

Anul 2018 s-a incheiat cu o premiera semnificativa pe piata imobiliara locala: investitorii romani ocupa locul al doilea in topul volumelor generate dupa nationalitate. Aproape 200 de milioane de euro au fost platite pentru a cumpara proprietati comerciale (aproximativ un sfert din volumul total), un salt semnificativ fata de investitiile acestora inregistrate in 2017, arata datele companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Consultantii apreciaza ca "prezenta sporita a capitalului romanesc pe piata imobiliara marcheaza un posibil punct de cotitura, deoarece una din observatiile pe care le primeam pana acum de la unii investitori straini fara activitate aici era ca daca romanii nu au incredere in activele locale, de ce ar avea ei". Totodata, reprezinta si un semnal ca economia Romaniei pe ansamblu a crescut intr-atat de mult in ultimul deceniu incat sa duca la acumulari de capital, un aspect pozitiv pentru perspectivele pe termen mai lung.

In medie, la nivelul economiilor din Europa Centrala si de Est, cumparatorii locali au reprezentat 23% din activitatea investitionala, astfel ca Romania s-a apropiat pentru prima oara la realitatea celorlalte tari din regiune. O alta observatie ar fi ca in Romania, capitalul sud-african este in continuare dominant, cu o pondere de aproape o treime din volumul investitional, dublu fata de cota pe care o are pe ansamblul intregii regiuni.

Un al doilea eveniment memorabil al anului 2018 este, in opinia celor de la Colliers International, este faptul ca doua dintre tranzactiile semnate (vanzarea cladirilor de birouri The Bridge si Oregon Park din Bucuresti) intra in top 10 al celor mai mari tranzactii realizate vreodata in Romania.

"Daca economia Romaniei nu se va departa prea mult de cresterea potentiala in 2019 (de aproximativ 4%), iar economia globala va ramane intr-o dinamica relativ favorabila, se pot vedea cresteri si in piata imobiliara. Anul trecut, randamentele in capitalele Europei Centrale si de Est au continuat sa scada, marind ecartul fata de preturile din Romania. Astfel, in ciuda contextului economic mai dificil si a unor incertitudini mai mari decat in urma cu un an, exista premisele ca 2019 sa genereze noi surprize pozitive, iar aceste doua recorduri consemnate in 2018 ar putea fi chiar depasite", spun consultantii.

Cea mai mare tranzactie realizata de capitalul romanesc a marcat si intrarea pe piata imobiliara a grupului Dedeman, care a cumparat proiectul de birouri The Bridge din zona centru-vest a Bucurestiului, pentru o valoare totala ce se va apropia de 200 milioane euro (in contorizarea investitiilor din 2018, s-a luat in calcul o cifra mai mica pentru aceasta tranzactie, deoarece faza a treia va fi finalizata in 2019).

Alte tranzactii realizate de companii cu actionariat local au fost mai mici, dar relevante pentru piata - achizitia cladirii de birouri Bucharest Corporate Center de catre One United Properties sau a centrului comercial Oradea Shopping City de Sapient Center Oradea.