1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Istanbul: 2 din 3 locuinte mai vechi de 20 de ani nu au asigurare impotriva cutremurelor

Doar 31% din cele 3,27 milioane de locuinte amenajate in 817.339 de cladiri construite inainte de anul 2000, in Istanbul, au asigurare impotriva cutremurului, noteaza Middle East Insurance Review, care il citeaza pe Sinan TURKKAN - President, DEGUDER (the Seismic Retrofit Association). Declaratia acestuia vine in contextul marcarii a 21 de ani de la cutremurul din Izmit (17 august 1999).

"Cu alte cuvinte, cel putin 2 din 3 locuinte construite in urma cu cel putin 20 de ani, in Istanbul, nu au o asigurare impotriva cutremurelor si a dezastrelor. Intr-un oras ca Istanbul, unde exista posibilitatea de a se produce un cutremur oricand si unde traim intr-o realitate a seismelor, aceasta rata este foarte, foarte scazuta", a declarat Sinan TURKKAN, pentru Anadolu.

Referindu-se la numarul total de locuinte din Istanbul, inclusiv cele construite dupa 2000, Sinan TURKKAN a mai precizat: "Doar aproximativ 2,4 milioane din cele 4,7 milioane de gospodarii din oras au o astfel de asigurare. Din cate se pare, cladirile foarte noi au asigurare impotriva cutremurelor. Ingrijorator este ca doar 5% dintre aceste cladiri au fost consolidate (pentru a rezista la cutremur)."

Cutremurul din Izmit, din 1999, a avut o magnitudine de 7,6 si a durat 37 de secunde. In urma seismului, Izmit s-a confruntat cu pagube uriase. Cutremurul a provocat moartea a cel putin 17.000 de persoane, in vreme ce 250.000 de oameni au ramas fara un acoperis deasupra capului. In acest context, asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor a devenit obligatorie incepand cu septembrie 2000.