1asig.ro

Legaturile viitoare UE-Regatul Unit: conditiile echitabile de concurenta sunt cruciale

5 min. / 1.540 cuvinte
Parlamentul European solicita garantarea conditiilor echitabile de concurenta prin angajamente solide si o "aliniere dinamica" a normelor intre Uniunea Europeana (UE) si Regatul Unit, in urma BREXIT-ului.

PROMO


Parlamentul a adoptat miercuri o rezolutie ce ofera contributia initiala a deputatilor pentru viitoarele negocieri cu guvernul britanic asupra noului parteneriat ce va urma perioadei de tranzitie prevazuta dupa BREXIT. Textul a fost adoptat cu 543 voturi pentru, 39 impotriva si 69 abtineri.

Astfel, Parlamentul doreste ca acordul de asociere cu Regatul Unit sa fie cat de profund posibil, bazat pe trei piloni principali: parteneriat economic, parteneriat in domeniul afacerilor externe si aspecte sectoriale specifice. Pe de alta parte, o tara care nu este membru al UE nu poate beneficia de aceleasi drepturi ca un stat membru, iar integritatea pietei unice si a uniunii vamale trebuie pastrata permanent, sunt de parere deputatii.

Viitoarele relatii comerciale intre UE si Regatul Unit

Pentru a ajunge la un nou acord ambitios de liber schimb, deputatii sunt de acord in mare masura cu liniile propuse de Comise pentru negocieri. Avand in vedere dimensiunea economiei Regatului Unit si proximitatea sa, viitorul cadru concurential dintre cele doua spatii trebuie sa fie deschis si echitabil, garantat prin norme egale in domenii precum cel social, cel fiscal, cel al ajutoarelor de stat, cel al protectiei mediului si a consumatorilor.

Pentru a mentine relatii comerciale fara cote si fara tarife, este necesar ca guvernul britanic sa se angajeze sa-si actualizeze normele in domenii precum competitia, standardele de munca si protectia mediului, pentru a asigura o "aliniere dinamica" intre legile Uniunii si cele britanice, sustin deputatii.

Protectia sectoarelor sensibile este cruciala

De asemenea, rezolutia clarifica faptul ca, pentru a obtine acordul Parlamentului, orice acord de liber schimb intre UE si Regatul Unit trebuie sa fie conditionat de incheierea in prealabil a unui acord cu privire la pescuit pana in iunie 2020. Daca Regatul Unit nu respecta legile si standardele UE, Comisia ar trebui "sa aprecieze daca este posibil sa se aplice cote si tarife pentru sectoarele cele mai sensibile, precum si daca este nevoie de clauze de salvgardare pentru a proteja integritatea pietei unice a Uniuni." Acest lucru este deosebit de important pentru importurile alimentare si agricole, care trebuie sa respecte strict normele UE.

Textul contine, de asemenea, capitole despre drepturile cetatenilor si mobilitatea persoanelor, protectia datelor, viitorul serviciilor financiare, situatia de pe insula Irlandei, rolul Curtii Europene de Justitie in solutionarea litigiilor, programele si agentiile UE, politica externa si problemele de securitate, precum si alte prioritati ale Parlamentului European. Textul adoptat va fi disponibil integral aici. (12.02.2020)

Parlamentul sustine, de asemenea, faptul ca Gibraltar nu va fi inclus in domeniul de aplicare al acordurilor care urmeaza sa fie incheiate si ca orice acord separat va necesita aprobarea prealabila a guvernului spaniol.


Etapele urmatoare - Rezolutia are ca punct de plecare proiectul de directive de negociere al Comisiei Europene, prezentat de catre negociatorul-sef al UE Michel Barnier luni, 3 februarie. Aceste directive sunt cadrul ce stabileste scopul, domeniile si obiectivele negocierilor. Acestea trebuie de asemenea aprobate de catre reprezentantii celor 27 de state membre in Consiliu, cel mai probabil pe 25 februarie.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
BREXIT-ul, in punctul zero - Care va fi impactul asupra industriei de asigurari?
Norma ASF privind BREXIT-ul a fost publicata si a intrat in vigoare
Impactul BREXIT asupra economiei romanesti, marginal
Camerele de Comert Europene solicita claritate in contextul BREXIT-ului

185 accesari