1asig.ro

Lege: Persoanele juridice care organizeaza servicii de urgenta au obligatia sa asigure personalul

5 min. / 1.540 cuvinte
Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor a fost republicata in Monitorul Oficial, pe 17 aprilie 2019. Printre altele, Art. 43 din lege prevede ca persoanele juridice care organizeaza servicii de urgenta au obligatia sa asigure personalul.

PROMO


"Persoanele juridice care organizeaza servicii de urgenta voluntare/private au obligatia sa asigure personalul, angajat sau voluntar, la o societate de asigurari pentru caz de boala profesionala, accident ori deces produs in timpul sau din cauza indeplinirii atributiilor ce ii revin pe timpul interventiilor, concursurilor profesionale, antrenamentelor ori altor misiuni specifice", se precizeaza la Art 43 din legea republicata.

Conform documentului, serviciile de urgenta voluntare/private sunt structuri specializate, altele decat cele apartinand serviciilor de urgenta profesioniste, organizate cu personal angajat si/sau voluntar, in scopul apararii vietii, avutului public si/sau a celui privat impotriva incendiilor si a altor calamitati, in sectoarele de competenta stabilite cu avizul inspectoratelor.

Serviciile de urgenta voluntare/private au in structura compartiment sau specialisti pentru prevenire, formatii de interventie si, dupa caz, dispecerate, ateliere de reparatii si de intretinere.

Personalul angajat al serviciilor de urgenta voluntare/private se incadreaza in conditii de munca similare personalului serviciilor de urgenta profesioniste. Acesta are obligatia sa poarte uniforma, echipament de protectie si insemne distinctive.

"Apararea impotriva incendiilor reprezinta ansamblul integrat de activitati specifice, masuri si sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar si de informare publica, planificate, organizate si realizate potrivit prezentei legi, in scopul prevenirii si reducerii riscurilor de producere a incendiilor si asigurarii interventiei operative pentru limitarea si stingerea incendiilor, in vederea evacuarii, salvarii si protectiei persoanelor periclitate, protejarii bunurilor si mediului impotriva efectelor situatiilor de urgenta determinate de incendii", conform legii.

Apararea impotriva incendiilor constituie o activitate de interes public, national, cu caracter permanent, la care sunt obligate sa participe, in conditiile prezentei legi, autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si toate persoanele fizice si juridice aflate pe teritoriul Romaniei.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta - IGSU elaboreaza strategia nationala de aparare impotriva incendiilor, care se prezinta Guvernului spre aprobare de catre ministrul afacerilor interne.

In ceea ce priveste Obligatiile privind apararea impotriva incendiilor, "persoana care observa un incendiu are obligatia sa anunte prin orice mijloc serviciile de urgenta, primarul sau politia si sa ia masuri, dupa posibilitatile sale, pentru limitarea si stingerea incendiului". In cazul in care anuntul de incendiu s-a facut cu rea-credinta, fara motiv intemeiat, autorul raspunde contraventional sau penal, potrivit legii, si suporta cheltuielile ocazionate de deplasarea fortelor de interventie.

"In caz de incendiu, orice persoana trebuie sa acorde ajutor, cand si cat este rational posibil, semenilor aflati in pericol sau in dificultate, din proprie initiativa ori la solicitarea victimei, a reprezentantilor autoritatilor administratiei publice, precum si a personalului serviciilor de urgenta. (2) In cazul incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete, persoanele aflate in apropiere au obligatia sa intervina imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea si stingerea acestora", conform articolului 7 din lege.

Incendiul, risc asigurat

Pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

In luna octombrie, romanii au aflat despre pericolul incendiilor, dar si despre ce masuri pot lua pentru reducerea acestui risc, si in cadrul campaniei nationale de informare "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe pagina de Facebook.

Numarul incendiilor inregistrate pe teritoriul tarii noastre a scazut in 2018, comparativ cu 2017, arata datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, la solicitarea 1asig.ro. Cu toate acestea, numarul incendiilor la locuinte a fost similar.

Astfel, conform datelor IGSU, in 2018 s-au inregistrat, la nivel national, 28.468 de incendii, dintre care 6.918 (circa 24%) s-au manifestat la locuinte. Prin comparatie, in 2017 au avut loc, in Romania, 33.351 de incendii, dintre care 6.914 (circa 21%) s-au manifestat la locuinte.

870 accesari