1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Liberalizarea tarifelor pentru RCA si Carte Verde a fost amanata pentru iulie 2019

Parlamentul de la Chisinau a aprobat in cea de a doua lectura proiectul de lege care prevedere amanarea liberalizarii tarifelor pentru asigurarile obligatorii auto - RCA pana in iulie 2019. De asemenea, forul legislativ a aprobat si majorarea contributiei obligatorii a asiguratorilor catre CNPF pana la 2% din valoarea primelor brute subscrise (0,5% in prezent).

Potrivit legislatiei in vigoare referitoare la tarifele pentru asigurarile obligatorii auto, liberalizarea ar fi trebui sa aiba loc incepand cu 1 februarie 2018.

In prezent, pretul unei polite auto RCA sau Carte Verde se compune din o prima de asigurare de baza (se stabileste si se actualizeaza o data pe an de catre CNPF) la care se adauga coeficientii de rectificare stabiliti potrivit actelor normative si sistemul bonus-malus. Este interzis asiguratorilor sa incaseze prime de asigurare sub cuantumul primelor calculate in functie de prima de asigurare de baza si coeficientii de rectificare, cu unele exceptii, precizate expres de legislatie.

Incepand cu luna iulie 2019, aceste prime de asigurare de baza dar si valoarea coeficientilor de rectificare pentru RCA si Carte Verde se vor stabili de catre asiguratori, in baza unor calcule efectuate in conformitate cu o metodologie unica aprobata de CNPF. Vezi aici Legea.

Subiectul liberalizarii tarifelor pentru asigurarile obligatorii auto a fost dezbatut si in cadrul Conferintei Regionale de Asigurare, desfasurata in octombrie la Chisinau, in cadrul careia majoritatea specialistilor au fost de parere ca aceasta liberalizarea trebuie efectuata gradual, pentru a asigura un plus de certitudine si transparenta asiguratului.

Potrivit lui Valeriu CHITAN, Presedintele CNPF, "noi dorim sa invatam lectiile altora, sa admitem minimum de erori si sa evitam eventualele capcane. Este imatur de a merge cu pasi rapizi spre liberalizare, vom merge pe un sistem mult mai controlabil si mai predictibil, astfel ca aceasta liberalizare se va produce nu din vointa operatorilor, dar in conformitate cu un mecanism stabilit de CNPF. Astfel, Comisia va stabili marja de solvabilitate, structura si metodologia costurilor pentru a nu permite ca devierile sa fie semnificative pentru companiile de asgurari".

Asigurarile auto obligatorii detin in continuare o pondere insemnata in totalul vanzarilor asiguratorilor (pe segmentul de asigurari generale), din care 25,4% - RCA, iar circa 22% Carte Verde, potrivit datelor oficiale inregistrate in primele 9 luni din acest an. Mai multe detalii aici.

Potrivit informatiilor prezentate de catre Svetlana LUPASCU, Director al Directiei Generale Supraveghere Asigurari in cadrul CNPF, "inca din anul 2012 vorbim de aceasta liberalizare si nici acum nu suntem gata definitiv pentru a implementa acest mechanism, trebuie sa fim foarte prudenti pentru a evita eventuale derapaje din piata".

Aceasta a mai precizat ca in 2016 erau in evidenta 902 mii de autovehicule, si au fost inregistrate peste 23 mii de accidente. De asemenea, avand in vedere numarul cererilor de despagubire adresate companiilor de asigurari, se observa ca gradul de acoperire constituie 52,5%, ceea ce inseamna ca practic doar jumatate din persoanele pagubite apeleaza la companiile de asigurari.

Mentionam ca masura liberalizarii tarifelor pentru asigurarile auto obligatorii se regaseste si in proiectul de strategie de dezvoltare a pietei financiare nebancare pentru urmatorii cinci ani si a planului de actiuni elaborate de curand de catre autoritatea de supraveghere (CNPF). Mai multe detalii aici.