1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Limitarea comisionului RCA, episodul 2

Limitarea comisionului RCA pare a reveni in atentia autoritatilor, aceasta putand fi a doua interventie de acest fel a supraveghetorului pietei de asigurari, dupa cea din 2008.

Insa, spre deosebire de prima limitare, cand comisionul incasat de brokeri a fost redus la cel mult 15% din valoarea primei de asigurare, de data aceasta se are in vedere o scadere si mai drastica, la 10%, fapt ceea ce ar schimba radical regulile jocului in distributia asigurarilor RCA, in conditiile in care, in 2013, peste 70% din primele RCA au fost intermediate de brokeri.

Motivul: costurile prea mari pe care asiguratorii le au cu distributia, care, la randul lor, se rasfrang asupra calitatii despagubirilor. Sa fie aceasta, insa, solutia pentru normalizarea pietei RCA?

Istoria ne-ar arata ca nu. Asiguratorii si-au adancit pierderile de la an la an, ajungand anul trecut la un record negativ in ceea ce priveste rezultatul agregat al pietei.

Si acum, punctele sensibile ale unei eventuale limitari a comisionului vor fi aceleasi ca si in trecut: libera concurenta, scaderea veniturilor brokerilor, cresterea teoretica a calitatii serviciilor. Pe de alta parte, consecintele asupra pietei de intermediere vor fi substantiale in conditiile in care aceasta piata lucreaza in prezent cu un nivel al comisionului de 15-20% pe RCA.

Mai mult decat atat, cifrele ASF pe 2013 ne arata ca a fost mai ieftin pentru asiguratori sa vanda prin brokeri decat prin reteaua proprie.

Daca aceasta masura va fi dusa la bun sfarsit, ramane de vazut, insa, limitand comisioanele brokerilor, exista certitudinea ca asiguratorii (cei cu probleme) vor folosi banii pentru a plati daunele mai repede si mai corect?