1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

MAI: 19 judete si Capitala au fost afectate de inundatii

In ultimele 24 de ore, efecte ale fenomenelor hidrometeorologice au fost semnalate in aproape 40 de localitati din 19 judete si in Bucuresti, a anuntat, luni dimineata, Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

In urma precipitatiilor abundente din ultimele 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a actionat cu toate fortele si mijloacele necesare in zonele afectate de inundatii. "Conform situatiei centralizate la nivelul Centrului National de Conducere Integrata care functioneaza la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice s-au semnalat efecte la nivelul a 38 localitati din 19 judete (AB, AR, BH, BV, BZ, CL, CJ, CT, CV, DB, DJ, GL, HR, MS, OT, PH, SB, TR si VL) si Municipiul Bucuresti", se arata in comunicatul MAI.

Efectivele ministerului afacerilor interne au intervenit, in principal, pentru evacuarea apei din 250 de gospodarii si subsoluri, decolmatarea a 8 poduri/podete si pentru degajarea copacilor care au fost doborati de vant si a acoperisurilor desprinse.

Pe parcursul noptii nu s-a impus masura evacuarii preventive a altor persoane si nu sunt semnalate persoane blocate sau urgente medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.

Din punct de vedere al alimentarii cu energie electrica, potrivit raportarii distribuitorilor de la ora 07.00 se inregistrau intreruperi in alimentarea cu energie electrica la nivelul unei localitati din judetul Arges insumand un numar de 332 consumatori. In prezent se actioneaza cu o echipa in teren pentru remedierea defectiunilor.

Pana in prezent, cele mai afectate judete au fost: Alba - localitatea Sona, Covasna- localitatea Iaras, Mures - localitatea Vanatori si Sibiu - Ocna Sibiului.

Astfel, la Sona - judetul Alba, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 5 case, 22 beciuri, 3 obiective economice, 42 de gospodarii, 30 de fantani si de pe 2 strazi. Au fost evacuate temporar 14 persoane, care au fost cazate in spatii puse la dispozitie de autoritatile locale. Peste noapte au ramas evacuate 12 persoane, celelalte 2 persoane s-au intors la locuintele lor.

In localitatea Iaras - judetul Covasna, fortele MAI au intervenit in sprijinul populatiei, fiind afectate 31 curti, 3 case, 1 anexa, 7 podete, 11 fantani si 4 stalpi de inalta tensiune. In localitatea Bacel se intervine pentru evacuarea apei dintr-o casa, 13 subsoluri, 8 fantani si 2 curti.

In localitatea Vanatori - judetul Mures, strada Valea Carbunarilor a fost inundata afectand un numar de 12 case, 25 de subsoluri si 75 de gospodarii. La acest moment apa s-a retras.

In localitatea Ocna Sibiului - judetul Sibiu s-a intervenit pentru evacuarea apei din 20 curti. Pe parcursul zilei de ieri, fortele MAI au intervenit si in sprijinul populatiei din localitatile Apoldu de Sus, Cornatel, Sibiel si Saliste.

Alte interventii pentru evacuarea apei din locuinte, decolmatare fantani, degajarea copaci cazuti pe carosabil au mai avut loc in judetele: Arad, Bihor, Brasov, Buzau, Calarasi, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Harghita, , Olt, Prahova, Teleorman, Valcea si Municipiul Bucuresti (4 copaci cazuti).

Protectia bunurilor

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In vederea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, cat si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta a fost lansat si campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Cea de-a V-a editie a proiectului s-a desfasurat intre 1 si 31 octombrie 2017. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe Facebook.

La sfarsitul lunii aprilie 2018 erau active la nivel national peste 1,7 milioane de polite PAD, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor. Cu un grad de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuintei de 50% la finalul lunii aprilie a acestui an, Brasov a urcat pe locul 1 in topul celor mai asigurate municipii din Romania.

PAID Romania a anuntat este pregatit sa gestioneze si sa achite daunele provocate de precipitatiile abundente din aceasta perioada. Asigurarea obligatorie a locuintei (PAD) acopera pagubele produse locuintelor in urma patrunderii si infiltrarii apei, in cazul acoperirii pe scurta durata a terenului cu un strat de apa, ca urmare a acumularii apelor provenite din precipitatii atmosferice abundente.

Riscul de inundatii se mentine

Reprezentantii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) au emis, duminica, o atentionare Cod Portocaliu de inundatii pe rauri din 24 de judete, valabila pana marti noaptea.

Conform hidrologilor, in intervalul 8 iulie, ora 16:00 - 10 iulie, ora 24:00, este in vigoare o atentionare Cod Portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Crisul Alb - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Hunedoara si Arad), Aries - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Alba si Cluj), Mures - afluentii aferenti sectorului aval confluenta Tarnava (judetele Alba, Sibiu, Hunedoara si Arad), Timis - bazin superior si afluentii aferenti sectorului amonte S.H. Lugoj (judetele Caras Severin si Timis), Poganis - bazin superior, Brzava - bazin superior si mijlociu (judetul Caras Severin), Drincea, Desnatui - bazin superior (judetele Mehedinti si Dolj), Jiu - bazin superior si mijlociu (judetele Hunedoara, Mehedinti, Gorj si Dolj), Olt - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Sfantu Gheorghe (judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Gorj, Dolj, Arges si Olt), Calmatui, Vedea - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Olt, Arges si Teleorman), Arges - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu, Teleorman si Ilfov), Ialomita - bazin superior si afluenti bazin mijlociu, Prahova (judetele Dambovita si Prahova), Buzau - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Brasov, Covasna, Buzau), Putna - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Vrancea).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri din judetele: Valcea, Sibiu, Gorj, Arges si Brasov.

Totodata, este in vigoare, pana miercuri (11 iulie) la ora 14.00, o atentionare hidrologica de Cod Galben pe rauri din aproape toata tara.

Conform meteorologilor, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.



PROMO