1asig.ro
1asig.ro

Marea Britanie: 28% dintre soferi au avut, in ultimul an, un accident sau au fost aproape sa fie implicati intr-unul ca urmare a distragerii atentiei de factori din interiorul masinii

5 min. / 1.540 cuvinte
Cel putin 1 din 4 soferi britanici a avut, in ultimul an, un accident rutier sau a fost aproape sa fie implicat intr-un eveniment rutier dupa ce atentia i-a fost distrasa de factori din interiorul masinii, arata un studiu realizat de compania britanica de asigurari MORE TH>N. De asemenea, acelasi studiu subliniaza ca 84% dintre soferi si-au luat cel putin o data privirea de la drum, distrasi de factori din interiorul masinii.

PROMO


Raportat la numarul soferilor britanici, acest studiu arata ca, in ultimele 12 luni, cel putin 11,4 milioane de soferi au fost in pericol din cauza ca atentia le-a fost distrasa in timp ce conduceau. Studiul sustine ca 7% dintre soferi au solicitat despagubire dupa un accident provocat de distragerea atentiei. In medie, fiecare despagubire presupune plata a 472 de lire sterline, industria de asigurari avand o nota de plata anuala de 1,3 miliarde de lire sterline.

Remarcand ca distragerea atentiei de catre social media a scazut semnificativ, MORE TH>N subliniaza ca, printre cele mai comune cauze care au stat la baza distragerii atentiei soferilor, se regasesc:
  • ajustarea (frecventei si/sau sunetului) radioului (7%)
  • tipetele copiilor (6%)
  • "peisajele interesante de afara" (6%)
In ceea ce priveste elementele pe care soferii britanici le-ar interzice in masina, cele mai multe voturi au mers catre:
  • ingrijirea personala (periajul parului, machiajul, vopsirea unghiilor etc.) - 62%
  • animalele de companie care nu sunt asigurate cu un ham sau, dupa caz, intr-o cusca - 59%
  • papucii de tip flip-flop purtati de catre soferi in timp ce acestia se afla la volan - 47%
Incaltamintea nepotrivita ar putea avea, la randul ei, un impact semnificativ. Astfel, atunci cand au fost intrebati ce fel de incaltaminte trebuie interzisa din cauza lipsei de control pe care o genereaza, cei mai multi dintre respondenti (68%) au indicat papucii tip flip-flop, in vreme ce 60% au indicat pantofii cu tocuri inalte. Papucii de casa (47%) si cizmele tip Wellington (39%) s-au regasit, la randul lor, pe lista articolelor de incaltaminte pe care soferii nu ar trebui sa le poarte la volan.

"Distragerea atentiei de factori din interiorul masinii pune in pericol atat vietile soferilor, cat si pe cele ale pasagerilor si pietonilor. Atunci cand se afla la volan, soferii trebuie sa fie mereu concentrati. Speram ca, subliniind cei mai importanti factori care le distrag atentia soferilor, sa-i ajutam sa ramana vigilenti si sa reduca probabiliatea aparitiei unui accident. Inainte sa se urce in masina, soferii ar trebui sa verifice activ daca sunt factori care le-ar putea distrage atentia la volan, fie ca este vorba despre hainele cu care sunt imbracati, fie ca este vorba de obiectele din interiorul masinii. Eliminarea acestor distractii ar trebui sa fie o prioritate, pentru a reduce probabilitatea ca distragerea atentiei sa puna in pericol vietile oamenilor si sa provoace pagube masinilor", sustine Gareth DAVIES - Head of Motor Insurance, MORE TH>N.

Aceasta nu este prima initiativa MORE TH>N de a incuraja un comportament adecvat la volan. Astfel, in 2017, compania a derulat campania "Give Your Mobile the Boot", care a avut drept principal obiectiv sa convinga soferii sa nu mai foloseasca telefonul mobil in timp ce conduc. De la campania derulata in 2017, compania britanica de asigurari sustine ca numarul soferilor care acceseaza diverse retele social media in timp ce conduc a scazut de la 28%, la 3%. MORE TH>N mai spune ca, desi esti important ca din ce in ce mai putini soferi sunt distrasi de telefonul mobil, aceeasi importanta trebuie acordata si altor potentiale distrageri ale atentiei.

490 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO