1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Marea Britanie: Nu Brexit este principala amenintare la siguranta financiara a populatiei, ci lipsa unor investitii financiare pe termen lung

Desi agenda politica este dominata de negocierile pentru Brexit, iar incertitudinile generate ameninta atat scena politica, cat si cea socio-economica, britanicii nu cred ca Brexit este principala amenintare pentru siguranta financiara a populatiei. Astfel, un studiu realizat de Aegon si citat de Actuarial Post subliniaza ca principala amenintare este reprezentata de lipsa unor investitii financiare pe termen lung, nu de Brexit.

Concret, doar 6% dintre consilierii financiari ai Aegon cred ca Brexit este riscul principal, iar 1% vad in climatul politic actual principala amenintare. Si, atunci, care este principalul risc care ameninta siguranta financiara a britanicilor? Peste jumatate dintre cei 100 de consilieri financiari chestionati (52%) sunt de parere ca lipsa unor planuri personale pe termen lung reprezinta principala amenintare, nu Brexit.

Rezultatele studiului sunt ingrijoratoare, mai ales in contextul in care, potrivit celor mai recente statistici oficiale, britanicii economisesc in prezent o proportie infima a veniturilor personale - cea mai mica din ultimii 60 de ani. In conditiile in care planificarea viitorului trebuie inceputa cat mai devreme, e lesne de inteles de ce nu Brexit reprezinta principala amenintare pentru siguranta financiara a populatiei.

Brexit nu este nici macar in Top 3 riscuri care ameninta siguranta financiara a populatiei, urmatoarele doua pozitii in acest clasament inedit fiind ocupate de imbatranirea populatiei (20%) si cresterea sperantei de viata (7%). Brexit este pe aceeasi treapta cu teama ca, in viitorul apropiat, o eventuala reducere a costurilor va duce automat si la micsorarea pensiilor si a ajutoarelor sociale (6%).

Pensile de stat reprezinta o cheltuiala majora pentru guvern, iar consilierii financiari sunt constienti ca o estimare realizata, la inceputul acestui an, de Departamentul de Actuariat al Guvernului arata ca Fondul National de Asigurari, folosit pentru plata pensiilor de stat, va fi epuizat pana la inceputul anilor 2030. In acest context, reforma sistemului este cruciala, considera Government Actuary Department.

"Brexit si incertitudinile politice par, in acest moment, ingrijorarile principale. Desi impactul lor in urmatorii ani este greu de anticipat, un alt risc reprezinta, in opinia consilierilor financiari, principala amenintare pe termen lung: teama ca oamenii nu isi planifica din timp viitorul financiar pe termen lung. Astazi, oamenii trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru propriul viitor financiar. Zilele in care angajatorii le ofereau scheme de pensii generoase si bine definite, iar oamenii nu erau nevoiti sa se gandeasca la cum va arata viitorul financiar la pensie au disparut. Si generatiile tinere de astazi se confrunta cu provocari financiare mai mari decat cele din trecut, prin prisma datoriilor acumulate in studentie sau a creditelor contractate pentru achizitionarea unei locuinte. Incepem prea tarziu sa investim in viitor, asa ca nu e surprinzator ca aceasta este, de fapt, principala amenintare", puncteaza Steven CAMERON - Pensions Director, Aegon.