1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Michaela KOLLER: "Bombardarea" clientilor din asigurari cu prea multe informatii este contraproductiva

Noul regim de reglementare Solvency II va intra in vigoare la inceputul anului viitor si va aduce schimbari importante pentru companiile din Europa, inclusiv pentru cele care activeaza pe piata din Romania. Pe langa aceasta directiva vor mai fi si alte schimbari legislative pentru industrie. Despre impactului acestor schimbari legislative a vorbit Michaela KOLLER, Director General, Insurance Europe (IE), intr-un interviu realizat de UNSAR.

"O preocupare este faptul ca o serie de propuneri actuale vor provoca o supraincarcare de informatii pentru consumatorii de asigurari. Asigurarea transparentei care ajuta consumatorii sa compare produsele si sa ia decizii in cunostinta de cauza este un element cheie pentru o mai buna protectie a intereselor acestora. Cu toate acestea, "bombardarea" cu prea multe informatii este contraproductiva si exista riscul de a distrage atentia consumatorilor si de a-i face mai confuzi, acest lucru conducand, in cele din urma, la impiedicarea consumatorilor nostri de a lua decizii bazate pe informatii relevante. Asadar, reglementarea ar trebui sa se concentreze pe gradul de relevanta al informatiilor oferite, nu pe cantitatea acestora", a declarat Michaela KOLLER.

"Din pacate, nu aceasta este calea pe care autoritatile europene merg in aceste zile. Modificarile legislative preconizate la nivelul Uniunii Europene vor modifica substantial volumul de informatie pe care asiguratorii vor fi obligati sa le-o ofere consumatorilor", a adaugat ea.

De exemplu, in conformitate cu legislatia UE in vigoare, unui consumator care doreste sa cumpere online un produs de asigurare de viata cu componenta investitionala de la un broker trebuie sa i se ofere 75 de informatii precontractuale diferite. Dupa cum se contureaza lucrurile, volumul informatiilor a caror prezentare va fi solicitata se va dubla. Prin noul Packaged Retail si Insurance-based Investment Products (PRIIPs), directiva Solvency II si propunerea Comisiei Europene (CE) privind Insurance Mediation Directive (IMD2), consumatorii vor ajunge sa primeasca 147 de informatii precontractuale diferite, a explicat oficialul Insurance Europe

"Cand sunt separate pe componente, numarul de informatii pre-contractuale va creste de la 20, cate sunt sub Life Directive, la 66 sub Solvency II si sub regulamentul PRIIP, reprezentand o crestere de 330%, in timp ce solicitarile de publicare pentru normele de vanzari vor creste de la 9 sub IMD1 la 35 sub IMD2, reprezentand o crestere de 388%. Mai mult decat atat, numeroase alte exemple de cerinte duplicative pot fi gasite, inclusiv duplicarea informatiilor precontractuale intre regulamentul PRIIPs si IMD2. In practica, acest lucru inseamna riscul ca un consumator sa primeasca de doua ori acelasi tip de informatie, dar intr-o alta formulare si intr-un alt format", a aratat Michaela KOLLER.

"Bineinteles, acest lucru nu reprezinta un beneficiu pentru consumatori sau industria noastra", a adaugat ea.

Legislatia privind protectia datelor, analizata in prezent, pune, de asemenea, unele probleme asiguratorilor europeni. Industria este deosebit de preocupata de faptul ca normele propuse privind realizarea profilului clientului nu iau in considerare modul in care functioneaza un produs de asigurare. Ca parte a procesului de subscriere, asiguratorii prelucreaza date cu caracter personal pentru a evalua riscul pe care il vor prelua. Cu alte cuvinte, asiguratorii trebuie sa fie in masura sa realizeze un profil al potentialilor asigurati pentru a evalua riscurile pe care acestia doresc sa le transfere, si apoi sa le poata adapta la nevoile si cerintele lor.

"Daca asiguratorii nu pot face schimb de date privind istoricul daunelor cerute, eforturile lor de a proteja consumatorii onesti impotriva consecintelor fraudei in asigurari vor fi obstructionate. Reglementarea propusa ar trebui, prin urmare, sa recunoasca in mod explicit necesitatea unor organizatii, care sa includa si asiguratorii si care sa proceseze si sa faca schimb de informatii in scopul detectarii si prevenirii fraudei", a explicat Michaela KOLLER.

Reprezentantii Insurance Europe - Federatia Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Europa - vor discuta despre implementarea Solvency II in cadrul Forumului International Asigurari-Reasigurari 2015.