1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Michaela KOLLER, Director General, Insurance Europe


Suntem incantati ca vom organiza la Bucuresti editia din 2019 a Conferintei Internationale Insurance Europe. Este un moment istoric, de vreme ce este pentru prima oara cand aceasta conferinta va fi organizata intr-o tara din Europa Centrala si de Est.

XPRIMM: Bucuresti se mandreste ca va gazdui cea de-a XI-a editie a Conferintei Internationale Insurance Europe. Care au fost criteriile care au stat la baza alegerii Romaniei?
Michaela KOLLER: Suntem incantati ca vom organiza la Bucuresti editia din 2019 a Conferintei Internationale Insurance Europe. Este un moment istoric, de vreme ce este pentru prima oara cand aceasta conferinta va fi organizata intr-o tara din Europa Centrala si de Est si vine intr-un moment in care Romania detine presedintia Consiliului Uniunii Europene.

In ceea ce priveste modul in care a fost luata aceasta decizie, intregul proces a inceput cand membrii nostri s-au oferit voluntari pentru a gazdui acest eveniment si si-au prezentat propunerile catre Comitetul Executiv al Insurance Europe. Aceste propuneri au inclus nivelul de sprijin pe care pietele il pot aduce, precum si motivul care ar face ca alte piete sa fie interesate de o vizita. Membrul nostru din Romania, UNSAR, a prezentat o oferta buna si am decis sa organizam evenimentul la Bucuresti.

XPRIMM: Titlul celei de-a XI-a editii a conferintei este "Pe repede inainte - Vitorul industriei de asigurari". Ce fel de teme vor fi abordate in cadrul acestui eveniment?
M.K.: Conferinta va aborda o serie de subiecte cheie pentru industrie. Acestea includ viitorul industriei, protejarea societatilor sustenabile si adaptarea viitoare a regulamentelor. De asemenea, vom avea si sesiuni cu privire la educatia financiara in secolul XXI, dar si despre cum putem face fata catastrofelor naturale, precum si sesiuni cu privire la asigurarea cibernetica. Pentru a participa la cea de-a XI-a editie a Conferintei Internationale Insurance Europe, va puteti inscrie aici.

XPRIMM: Cum caracterizati rolul pe care Insurance Europe il joaca la nivel european? Cum sprijiniti activitatea asociatiilor nationale? 
M.K.: Rolul nostru este sa reprezentam membrii organizatiei noastre - asociatiile nationale de asigurari -, in fata factorilor de decizie si a autoritatilor de reglementare, atat in Europa, cat si la nivel international. Lucram alaturi de membrii nostri pentru a obtine o reglementare eficienta si efectiva. Prin intermediul membrilor nostri, reprezentam 95% din totalul primelor incasate la nivel european. Prin urmare, suntem cu adevarat vocea industriei europene de asigurari, incluzand aici toate tipurile de companii de asigurari.

XPRIMM: UNSAR celebreaza 25 de ani de activitate. Cum caracterizati colaborarea dintre UNSAR si Insurance Europe?
M.K.: UNSAR este un membru de valoare al Insurance Europe, iar relatia noastra cu UNSAR este una puternica si constructiva. Aducand in acelasi loc diferiti jucatori din piata europeana de asigurari, oferim UNSAR oportunitatea de a schimba idei cu alte asociatii si, pasind impreuna spre o reglementare buna, putem obtine mult mai multe.

XPRIMM: Luand in considerare cadrul actual de reglementare legislativa, care sunt, din perspectiva indsutriei, principalele revizuiri necesare?
M.K.: Sunt multe initiative legislative in dezvoltare care sunt importante, incluzand eforturile Comisiei Europene pe segmentul Capital Markets Union (CMU), sustenabilitate si IFRS 17. Dar, daca ar fi sa aleg doua dintre initiativele legislative extrem de importante, as alege revizuirea actualei directive Solvency II, care trebuie realizata pana la sfarsitul anului 2020, si revizuirea PRIIPs, care trebuie sa inceapa anul acesta.

Solvency II este setul de reguli privind cerintele de capital, managementul riscurilor si raportare pentru companiile europene de asigurari, ceea ce asigura o protectie sporita a consumatorilor. Este, probabil, cel mai sofisticat cadru legislativ din lume si stabileste standarde foarte inalte la nivel de guvernanta, gestionarea riscurilor si raportare. Cu toate acestea, sunt necesare cateva imbunatatiri in acest sens. Problema este ca Solvency II trateaza asiguratorii ca pe investitori pe termen scurt, cand ei nu sunt investitori pe termen scurt. Acest lucru duce la cerinte de capital care sunt foarte ridicate in relatie cu adevaratele riscuri pe termen lung cu care se confrunta asiguratorii, ceea ce dauneaza abilitatii asiguratorilor de a oferi anumite produse si investitii pe termen lung. De vreme ce industria noastra este cel mai mare investitor institutional al Europei, administrand bunuri in valoare de peste 10 trilioane de euro, factorii de decizie trebuie sa indrepte lucrurile atat la nivelul economiei, cat si la nivelul consumatorilor.

Regulamentul PRIIPs a introdus "documente informative esentiale" (KIDs - key information documents) armonizate pentru toate produsele de investitii bazate pe asigurari. Desi PRIIPs a intrat in vigoare in ianuarie 2018, exista in continuare intrebari majore cu privire la utilitatea sa in asigurarea furnizarii de informatii de inalta calitate catre consumatori. Acest lucru este provocat, in primul rand, de faptul ca regulamentul este foarte prescriptiv si permite o flexibilitate redusa, incercand in acelasi timp sa capteze o gama foarte larga de produse.

Prin urmare, de cele mai multe ori, caracteristicile specifice ale produselor de asigurare nu se regasesc in normele detaliate care vorbesc despre continutul KIDs. Revizuirea PRIIPs ar trebui sa abordeze aspecte legate de prezentarea performantelor, riscurilor, a caracteristicilor de asigurare si dezvoltarea produselor cu mai multe optiuni de baza, pentru a asigura companiile de asigurari ca pot le pot oferi consumatorilor informatii cu privire la produsele lor.

XPRIMM: Una dintre solutii pentru cresterea gradului de penetrare in Europa Centrala si de Est este educatia financiara. Ce recomandari le puteti oferi in acest sens asociatiilor nationale, autoritatilor si stakeholderilor?
M.K.: Acesta este un subiect extrem de important si ma bucur ca va fi luat in discutie intr-una din sesiunile din cadrul conferintei. Stiu, de asemenea, ca este si un subiect asupra caruia Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR, si-a adus o contributie mare in Romania.

Educatia financiara joaca un rol vital in a asigura ca cetatenii europeni sunt echipati cu cunostintele, increderea si abilitatile necesare pentru a imbunatati propria intelegere a produselor si conceptelor financiare. Este o abilitate de baza, care trebuie dezvoltata devreme, chiar in timpul scolii, pentru a incuraja un comportament financiar responsabil si pentru a genera cunostintele si increderea necesare pentru asumarea propriului viitor financiar.

Industria europeana de asigurari este angajata intr-o gama larga de initiative menite sa creasca educatia financiara a cetatenilor si intelegerea asigurarilor. O selectie a acestor initiative poate fi gasita aici.  

Editor: Mihaela CIRCU | Publicat pe 24.04.2019 | 3927 vizualizari
Share |