1asig.ro
1asig.ro

Mihut MARCULESCU, Sef Subscriere, Gothaer Asigurari Reasigurari


Romanii care calatoresc in strainatate trebuie sa se gandeasca la faptul ca oricand pe durata calatoriei se pot produce evenimente neasteptate, de tipul accidentarilor sau imbolnavirilor. In afara de neplacerile provocate de aparitia unor astfel de evenimente in vacanta, in astfel de situatii au nevoie de consultanta specializata si asistenta rapida in vederea obtinerii unor interventii medicale cat mai rapide si sa inteleaga ca pot beneficia de aceste servicii numai daca isi incheie o asigurare medicala de calatorie in strainatate.

XPRIMM: Avand in vedere transpunerea Directivei 2015/2302 in legislatia nationala prin care turistul va fi asigurat 100% impotriva riscului de insolventa a agentiilor de turism, credeti ca industria asigurarilor este pregatita sa ofere un produs de asigurare compatibil cu aceasta noua nevoie de protectie?
Mihut MARCULESCU: Avem deja in portofoliu un produs (clauza InsoTRAVEL de la Gothaer, atasata asigurarii pentru calatorii in strainatate) ce ofera o acoperire care ii protejeaza pe turisti in cazul insolventei sau falimentului agentiilor de turism si al neprestarii serviciilor turistice contractate, prin care acestia isi pot selecta limitele de despagubire corelate cu valoarea pachetelor de servicii de calatorie achizitionate, respectiv recuperarea integrala a sumelor achitate in avans agentiilor de turism.

Avand in vedere transpunerea Directivei 2015/2302 in legislatia nationala, vom adapta produsul de asigurare sus mentionat, in linie cu cerintele si prevederile acestei Directive, astfel incat agentiile de turism sa poata oferi un instrument de asigurare eficient, care sa garanteze recuperarea integrala a sumelor achitate de turistii romani in cazul insolventei sau falimentului agentiilor de turism de la care si-au achizitionat serviciile turistice.

XPRIMM: In cazul Gothaer cum au evoluat vanzarile asigurarilor pentru calatorii in strainatate? (pe S1 sau poate aveti date si din aceasta vara)
M.M.: O analiza efectuata de Gothaer pe portofoliul propriu de clienti arata ca in perioada ianuarie - iulie a anului 2018, segmentul asigurarilor pentru calatorii in strainatate (GoTRAVEL de la Gothaer) a inregistrat o crestere a primelor brute subscrise de 9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

XPRIMM: Prin ce tipuri de asigurari isi pot proteja turistii vacantele? (descrise pe scurt, cu ce acopera) Si pe ce perioada se pot incheia?
M.M.: Turistii pot opta pentru o asigurare care ofera acoperire persoanelor care calatoresc in strainatate (si care pe parcursul calatoriilor lor sufera de imbolnaviri, accidente etc.), precum si pentru acoperirea unor situatii neprevazute ce le pot afecta calatoriile (e.g. pierderea sau furtul bagajelor, neprestarea serviciilor turistice achizitionate prin agentia de turism ca urmare a intrarii in insolventa a acesteia etc.).

Gothaer pune la dispozitia clientilor sai urmatoarele trei produse de asigurare:

GoTRAVEL/ MyTRAVELS - Asigurarea medicala de calatorie in strainatate creata special pentru protectia clientilor Gothaer pe durata calatoriei in strainatate (Europa si Turcia sau oriunde in lume, Inclusiv SUA, Canada si Israel), indiferent ca acestia calatoresc pentru shopping, turism sau in interes de afaceri.

Care este perioada asigurata?
 • Asigurarea GoTRAVEL - Perioada asigurata minima este de 2 zile iar cea maxima este de 1 an;
 • Asigurarea MyTRAVELS - Polita cu valabilitate un an si cu un numar nelimitat de calatorii.
Ce se asigura in baza acestui produs de asigurare?
 • Asistenta medicala de urgenta constand in interventie in caz de accident, transport cu ambulanta, consultatie si diagnosticare, tratament si medicatie, cheltuieli de spitalizare si tratament ambulatoriu, interventii chirurgicale, cheltuieli pentru repatriere medicala a asiguratului in Romania sau repatriere in caz de deces, imbolnavire imprevizibila sau ca urmare a unor acte de terorism, greve, revolte sau tulburari civile, tratament stomatologic de urgenta.
 • Asigurarea bagajelor de calatorie pentru intarziere de mai mult de 6 ore, pierdere sau furt al acestora.
 • Activitati sportive recreationale incluse automat in acoperire: ciclism turistic, excursii montane fara catarari, golf, inot, jogging, navigatie de agrement in ape teritoriale, patinaj.
 • Asigurarea optionala a sporturilor de agrement cu grad mediu de risc: baschet, echitatie, fotbal, handbal, roller skating, sanius in locuri special amenajate, schi nautic, schi in locuri special amenajate, scufundari (la o adancime de maximum 6 metri) efectuate asistat si in grup organizat, snorkelling, snowboard in locuri special amenajate, tenis, tir de agrement, tir cu arcul, volei.
ExtraTRAVEL - Asigurarea complexa a calatoriilor in strainatate creata pentru a proteja clientii Gothaer pe durata calatoriilor lor (Europa si Turcia sau oriunde in lume, inclusiv SUA, Canada si Israel), indiferent ca acestia calatoresc pentru shopping, turism sau in interes de afaceri. Pe langa costurile si cheltuielile medicale cauzate de producerea unui accident, a unei imbolnaviri in timpul calatoriei sau unor acte de terorism, greve, revolte sau tulburari civile, aceasta asigurare acopera transportul medical de urgenta si cheltuielile de repatriere medicala sau in caz de deces, precum si pierderea financiara a clientului rezultata din anularea calatoriei din motive independente de acesta (inclusiv riscurile de anulare a calatoriei efectuate cu avionul).

Care este perioada asigurata?

Perioada asigurata minima este de 2 zile iar cea maxima este de 365 de zile.

Ce se asigura in baza acestui produs de asigurare?

Suplimentar fata de acoperirea produsului GoTRAVEL, produsul ExtraTRAVEL acopera protectie suplimentara pentru:
 • Asigurarea de anulare a calatoriei in strainatate Storno: polita acopera pierderea financiara a asiguratilor, respectiv costul pachetului de servicii turistice ca urmare a anularii plecarii in calatorie.
 • Asigurarea Storno calatorii cu avionul: despagubirea reprezinta costul biletului de avion in cazul intarzierii mijlocului de transport cu mai mult de 12 ore si se acorda numai in cazul in care pachetul turistic asigurat in baza asigurarii de anulare a calatoriei in strainatate Storno contine minim cazare.
 • Intreruperea calatoriei: acopera pierderea financiara inregistrata de asigurati, respectiv diferenta dintre costul sejurului deja efectuat si costul serviciilor turistice neutilizate, inclusiv costul biletului de avion pentru intoarcerea in tara.
 • Pierderea, distrugerea, furtul documentelor - documente indispensabile continuarii calatoriei sau pentru revenirea in tara.
 • Raspunderea civila legala in afara Romaniei: raspundere legala a asiguratilor in legatura cu prejudiciile produse accidental si fara intentie unor terte persoane, constand in daune materiale si/ sau vatamari corporale.
 • Clauza InsoTRAVEL: protejeaza asiguratii in cazul in care agentia de turism de la care au achizitionat pachetul turistic intra in insolventa/ faliment, fapt care conduce la pierderea de catre asigurati a serviciilor/ pachetelor de servicii turistice achizitionate.
XPRIMM: Catre ce destinatii calatoresc cel mai mult turistii care isi cumpara asigurari travel?
M.M.: Politele pentru calatorii in strainatate emise de Gothaer au cuprins in marea majoritate teritorialitatea Europa + Turcia, lucru care arata un apetit ridicat al romanilor pentru destinatiile de schi/ plaja de pe continentul nostru, dar si pentru principalele orase europene alese ca destinatii de tip city-break. Pe timpul verii, printre destinatiile cele mai frecventate pentru cei care au optat pentru o asigurare medicala de calatorie in strainatate de la Gothaer se numara Grecia, Turcia si Bulgaria.

XPRIMM: Care sunt principalele situatii, boli pentru care se platesc daune in timpul calatoriilor? Puteti face un top 5 daune achitate de Gothaer in ultimul an (sau per total 2017)? (Poate fi doar cu o scurta descriere a evenimentului, nu neaparat sume exacte, din care sa reiasa si mai mult importanta acestor polite)
M.M.: Majoritatea evenimentelor inregistrate  de asigurarile pentru calatorii in strainatate, care au avut loc in primele 7 luni ale anului curent si pentru care Gothaer a platit despagubiri au fost:
 • imbolnaviri (70%) - de exemplu: dureri dentare, febra, intoxicatie alimentara/ gastroenterita, etc.;
 • accidente (24%) - de exemplu: cu frecventa marita s-au despagubit in sezonul rece cazaturile/ izbirile/ ciocnirile pe partia de schi, in timp ce in sezonul cald cele mai frecvente accidente despagubite au fost: calcatul pe scoici/ arici de mare, muscaturile de meduza/ insecte si in cateva cazuri insolatia;
 • intarzierea bagajelor sau pierderea acestora.
XPRIMM: Multi turisti practica vara si sporturi extreme. Sunt acestea acoperite in totalitate prin polita travel?
M.M.: Asigurarea medicala de calatorie in strainatate de la Gothaer nu acopera activitati sportive care se incadreaza in categoria sporturilor extreme, insa acopera sporturi de agrement cu un grad de risc mai mare cum ar fi scufundarile, calatoriile cu balonul cu aer cald.

XPRIMM: De asemenea, terorismul este un risc asigurat prin asigurarea medicala de calatorie?
M.M.: Da. Asigurarea medicala de calatorie in strainatate de la Gothaer acopera accidentele, imbolnavirile si/ sau repatrierea medicala sau in caz de deces cauzate de producerea riscurilor de terorism, greve, revolte sau tulburari civile.

XPRIMM: Exista tari sau zone in care nu sunt valabile asigurarile travel sau in care turistii trebuie sa isi ia masuri suplimentare de protectie?
M.M.: Politele emise de Gothaer nu acopera vatamarile corporale, imbolnavirile, decesul sau pagubele produse in timpul calatoriei in strainatate, daca acestea sunt consecinta directa a unor evenimente pentru care Ministerul Afacerilor Externe a emis, inainte de incheierea contractului de asigurare, alerte de calatorie privind respectivele zonele de conflict in care urmeaza sa calatoreasca asiguratul. Prin zone de conflict se inteleg zonele in care s-a declarat oficial: razboi, razboi civil, conflicte armate, insurectie, revolutie, lovitura de stat, dictatura militara, instituirea legii martiale, epidemii sau pandemii.

XPRIMM: Suntem in plin sezon estival. Ce le recomandati romanilor care pleaca in vacante in strainatate?
M.M.: In primul rand, trebuie sa se gandeasca la faptul ca oricand pe durata calatoriei se pot produce evenimente neasteptate, de tipul accidentarilor sau imbolnavirilor. In afara de neplacerile provocate de aparitia unor astfel de evenimente in vacanta, persoanele care calatoresc in strainatate trebuie sa stie ca, in astfel de situatii, au nevoie de consultanta specializata si asistenta rapida in vederea obtinerii unor interventii medicale cat mai rapide si ca pot beneficia de aceste servicii numai daca isi incheie o asigurare medicala de calatorie in strainatate.

In momentul in care isi planifica o calatorie in strainatate trebuie sa ia in calcul si eventuale pierderi financiare care ar putea surveni in cazul in care nu mai pot efectua calatoria, din motive obiective si independente de vointa lor. De aceea, este bine sa fie prevazatori si sa isi asigure pachetele de servicii turistice achizitionate prin intermediul agentiilor de turism in baza unei polite de asigurare tip Storno sau si mai mult, optand totodata si pentru clauza InsoTRAVEL de la Gothaer.

Editor: Andreea RADU | Publicat pe 21.08.2018 | 2546 vizualizari
Share |