1asig.ro

Nicoleta RADU: Intreaga piata trebuie sa gaseasca acele mecanisme care sa creasca interesul oamenilor pentru asigurari

5 min. / 1.540 cuvinte
"Am vazut in studiul UNSAR - IRES ca 71% dintre romani sunt interesati de asigurarile de locuinte. Asadar, nu as spune ca nu exista un interes pentru protectia financiara venita din asigurare, ci mai degraba as spune ca exista un deficit de informare, de educatie financiara", a declarat Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania, prezenta in cadrul forumului ICAR 2019.

PROMO


"Consider ca este de datoria noastra, a tuturor, sa incepem aceasta educatie financiara pe care sa o facem din ce in ce mai constant, astfel incat oamenii sa inteleaga mecanismele care stau in spatele asigurarilor", a adaugat ea.

Potrivit acesteia, una dintre obiectiile principale pe care oamenii le ridica este cea legata de neintelegerea principiului mutualitatii. Asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD) a fost proiectata pentru a acoperi locuintele din Romania impotriva a 3 riscuri naturale - cutremure, alunecari de teren si inundatii, iar produsul este unul de tip social, astfel incat la el trebuie sa ajunga toti cetatenii indiferent de riscul la care locuinta este expusa.

"In cazul schimbarilor climatice, care se dovedesc a fi din ce in cea mai de impact pentru tara noastra, este cu atat mai mult nevoie de o informare a tuturor proprietarilor de locuinte, mai ales a categoriilor mai vulnerabile, cum ar fi populatia din zonele rurale. Doar 25% din portofoliul nostru este in mediul rural, in timp ce riscul este mai mare in aceste zone", a mentionat Nicoleta RADU intr-un panel din cadrul ICAR - Forumul International de Riscuri Catastrofale.

"Consider ca obligatia noastra, a tuturor jucatorilor din piata, este sa gasim acele mecanisme pentru a face posibila cresterea interesului oamenilor fata de asigurari, intelegerea mecanismului din spatele asigurarilor, beneficiile, dar si costurile pe care acestea le implica. Fara o intelegere corecta a acestor mecanisme, vom avea intotdeauna oameni care vor spune ca asigurarile sunt scumpe - ceea ce in cazul politei PAD nu este asa - sau vor spune ca sunt nefolositoare - pentru ca nu sunt constienti de riscul la care sunt expusi", a mai spus Directorul General al PAID Romania.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

In asteptarea schimbarii legislatiei


In ceea ce priveste schimbarile legislative, Nicoleta RADU a spus: "Fiecare produs de asigurare trebuie updatat in functie de realitatile la care este supus. Ca atare, si polita PAD a suferit de-a lungul timpului mai multe modificari, iar una dintre modificarile pe care noi ne dorim sa o facem acum este aceea de extinde colaborare cu brokerii, de a vinde prin acestia politele PAD si prin acest lucru vom incerca sa facem polita mult mai accesibila unui public mai larg, evident, cu scopul final de a creste gradul de cuprindere in asigurare".

"Legea aceasta s-ar putea sa mai aiba de asteptat pana cand va fi votata in Parlament. Ca atare, noi am decis deja sa incepem anumite activitati impreuna cu brokerii in cadrul legislativ existent. Consideram acest canal de distributie foarte important si am incercat sa oferim programe de training pentru agenti, pentru forta de vanzari a brokerilor pentru a le face si mai bine cunoscute prevederile legii actuale. De asemenea, incercam sa ii atragem intr-o colaborare in ceea ce priveste planul de actiune in caz de dezastru extins si a-i face parteneri in acesta", a afirmat Directorul PAID.

"Sunt multe activitati pe care le avem in vedere, dar inainte de orice trebuie sa facem diligente pentru ca legea, in foma pe care o dorim cu totii, sa fie aprobata de Parlament, pentru ca in masura in care ea va fi aprobata, modul de colaborare cu brokerii va fi unul direct, stimuland vanzarea PAD", a adaugat Nicoleta RADU.

In privinta noilor modificari legislative, ea a aratat ca PAID are in vedere, pe de-o parte, marirea gradului de accesibilitate pentru cetateni prin distribuirea mai larga a PAD prin brokeri, iar pe de alta parte, are in vedere anumite modificari de tipul introducerii unui nou risc sau modificari de tip functional pentru a face ca procesul de instrumentare a daunelor sa fie cat mai eficient.

In ceea ce priveste cresterea gradului de asigurare, aceasta considera ca este vorba de o responsabilitate personala in tot ceea ce priveste asigurarea, "pentru ca fiecare dintre noi suntem responsabili pentru propriul destin si, ca atare, trebuie sa ne educam permanent pentru a intelege mecanismele care stau in spatele asigurarilor. Iar ASF, institutiile desemnate si societatile de asigurare au o responsabilitate foarte mare in a promova mesajele catre clienti".

"Pe de alta parte, in cazul PAD, fiind o asigurare obligatorie, si statul are un rol foarte important pentru ca aceasta schema de asigurare a fost creata pe baza unui parteneriat public-privat care nu functioneaza. Indiferent de cat de bine ne-am face noi datoria, cat de mult am lucra la implementarea acestei legi, daca una dintre parti nu isi atinge obiectivele pe care ar trebui sa le atinga este clar ca nu vom avea rezultatele scontate", a adaugat Directorul PAID.

Doar 1 din 5 locuinte este asigurata


In Romania exista, in momentul de fata, circa 9 milioane de locuinte, iar in fiecare zi acestea sunt expuse, inevitabil, unei multitudini de riscuri. Inundatiile, incendiile si alunecarile de teren sunt doar cateva exemple. Cu toate acestea, doar 18,87% dintre locuintele din Romania erau protejate printr-o polita de asigurare PAD, la finalul lunii august 2019.

La sfarsitul lunii august 2019 erau active la nivel national 1,7 milioane de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

In acest context, APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor a lansat, in octombrie, cea de-a VII-a editie a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", reamintindu-le romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii sau incidente pe care, oricat si-ar dori, nu le pot prevedea. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe pagina de Facebook.

1.104 accesari