1asig.ro

Noua carte de identitate electronica va fi emisa din august 2021

5 min. / 1.540 cuvinte
Cartea de identitate electronica va fi emisa incepand din 3 august 2021, iar cu actualele carti de identitate aflate in termenul de valabilitate, se poate calatori in Uniunea Europeana pana in 2031, a anuntat, vineri, Catalin GIULESCU, Directorul Directiei de Evidenta a Populatiei si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

PROMO


Ministrul de Interne, Marcel VELA, a precizat ca cei care nu doresc noul tip de carte de identitate nu sunt obligati sa o faca, doar ca nu vor putea iesi din tara cu cele vechi, ci vor avea nevoie de pasaport, care oricum va avea un cip.

"Dupa data de 3 august 2021 cetatenii romani vor putea calatori in Uniunea Europeana in temeiul unui pasaport valabil, a unei carti electronice de identitate emisa dupa data de 3 august sau in baza actualei carti de identitate aflata in termen de valabilitate. Acest termen de valabilitate, aceasta perioada de tranzitie urmeaza sa se incheie la data de 2031, adica peste 11 ani si jumatate din acest moment. In temeiul actualelor carti de identitate emise pana in prezent, in termen de valabilitate, inclusiv cele care vor fi emise in data de 2 august anul viitor, acestea vor putea fi folosite pana la data expirarii", a spus Catalin GIULESCU.

El a mentionat ca, din momentul eliberarii cartii electronice, varsta obligatorie va cobori la 12 ani, de la 14 ani. Inca nu a fost stabilit costul pentru cartea electronica de identitate, dar in UE pretul variaza intre 15 si 40 de euro, iar Romania se va indrepta catre limita minima.

VELA a precizat ca noua carte de identitate va avea si functionalitatea de card de sanatate. "Cartea electronica de identitate va asigura functionalitatea de card de sanatate. Se va crea si posibilitatea de a crea o carte de identitate simpla pentru cetatenii care nu vor carte de identitate cu cip. Cartea simpla de identitate nu va contine cip sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate", a spus acesta.

528 accesari