1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Noul Cod Rutier: Soferii isi vor putea recupera mai usor permisul suspendat

Soferii ale caror premise au fost suspendate vor putea solicita reducerea perioadei mai usor decat pana acum, intrucat noul Cod Rutier promulgat de Presedinte prevede eliminarea a doua conditii pe care soferii trebuie sa le indeplineasca pentru a-si recupera mai repede carnetul de conducere.

Din actuala forma a Codului Rutier au fost eliminate doua conditii pe care soferii cu permisul suspendat trebuiau sa le indeplineasca pentru a-si putea recapata dreptul de a mai conduce. Iar acum ei trebuie sa indeplineasca doua conditii - sa detina permisul de conducere de peste un an (sa nu fie incepator) si sa fie declarat admis la estul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie.

Pana acum, pe langa cele doua conditii, un sofer care are dreptul de a conducere suspendat trebuia sa se asigure ca nu a mai solicitat reducerea perioadei de suspendare in ultimii trei ani sau in ultimii doi nu a avut permisul de conducere suspendat.

Perioada de suspendare poate fi redusa la 30 de zile, dupa cererea titularului pentru urmatoarele fapte:

- Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
- Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public.
- Nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana.
- Circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.
- Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune.

Totodata, in situatia in care un conducator auto depaseste viteza legala cu 70 km/h si este singura abatere de acest fel intr-un singur an, poate solicita reducerea suspendarii la 30 de zile.

De asemenea, comform noului Cod Rutier, soferii implicati intr-un accident de circulatie aflati sub influenta alcoolului nu vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare, sau ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferata, precum si cei care au cumulat 15 puncte de penalizare in ultimul an de la suspendarea precedenta.