1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Noul coronavirus: CE stimuleaza activitatile de cercetare si de inovare urgent necesare cu inca 122 mil. euro

Comisia Europeana a anuntat, marti, ca a mobilizat inca 122 de milioane de euro din programul sau de cercetare si de inovare, Orizont 2020, pentru activitatile de cercetare urgent necesare in ceea ce priveste noul coronavirus.

Noua cerere de exprimare a interesului contribuie la angajamentul in valoare de 1,4 miliarde EUR al Comisiei in favoarea initiativei "Raspunsul mondial la coronavirus", lansata de presedinta Ursula von der Leyen la 4 mai 2020.

Noua cerere de exprimare a interesului este cea mai recenta din seria unor actiuni de cercetare si de inovare finantate de UE in vederea combaterii coronavirusului. Ea completeaza actiunile anterioare vizand dezvoltarea de metode de diagnosticare, de tratamente si de vaccinuri prin consolidarea capacitatii de a productie si prin implementarea unor solutii usor disponibile pentru a rezolva rapid nevoile urgente. De asemenea, ea va imbunatati intelegerea impactului comportamental si socioeconomic al pandemiei.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, a declarat: "Mobilizam toate mijloacele de care dispunem pentru a combate aceasta pandemie prin testari, tratamente si masuri preventive. Pentru a reusi sa combatem coronavirusul, insa, trebuie sa intelegem, de asemenea, cum afecteaza aceasta societatea noastra, precum si care ar fi modul optim de implementare rapida a acestor interventii. Trebuie sa exploram solutii tehnologice pentru a produce mai rapid echipamente si materiale medicale, pentru a monitoriza si a preveni raspandirea bolii, precum si pentru a asigura o mai buna ingrijire a pacientilor."

Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a adaugat: "Sprijinim autoritatile din domeniul sanatatii, profesionistii din domeniul sanatatii si publicul larg din toate statele membre in ceea ce priveste combaterea crizei cauzate de coronavirus. In acest scop, implementam tehnologii si instrumente inovatoare care pot fi utilizate rapid pentru preventie, pentru tratamente optime si pentru redresarea in urma acestei pandemii, precum si pentru a ne pregati sa facem fata urmarilor sale. Printre acestea se numara solutii si tehnologii digitale, precum telemedicina, datele, inteligenta artificiala, robotica si fotonica."

Proiectele finantate in temeiul prezentei cereri de exprimare a interesului ar trebui sa transforme procesele de fabricatie in vederea producerii rapide de materiale si de echipamente medicale vitale necesare pentru testare, tratare si prevenire, precum si sa dezvolte tehnologii medicale si instrumente digitale pentru a imbunatati detectarea, supravegherea si ingrijirea pacientilor. Noile activitati de cercetare vor folosi cunostintele obtinute de la grupuri mari de pacienti (cohorte) din intreaga Europa, iar o mai buna intelegere a impactului comportamental si socioeconomic al pandemiei de coronavirus ar putea contribui la imbunatatirea strategiilor de tratament si de prevenire.

Termenul de depunere a propunerilor este 11 iunie 2020, deoarece cererea de exprimare a interesului se va concentra pe obtinerea de rezultate rapide. Europa si lumea in general au nevoie urgenta de solutii inovatoare pentru limitarea si atenuarea pandemiei, precum si pentru o mai buna ingrijire a pacientilor, a supravietuitorilor, a grupurilor vulnerabile, a personalului medical din prima linie si a comunitatilor acestora. Din acest motiv, Comisia are ca scop sa permita demararea cat mai rapida a activitatilor de cercetare, prin intermediul unor termene mai scurte de pregatire a propunerilor si de evaluare a acestora.

Noile solutii trebuie sa fie disponibile si accesibile ca pret pentru toti, in conformitate cu principiile raspunsului mondial la coronavirus. In acest scop, Comisia va include clauze de partajare rapida a datelor in acordurile de grant care rezulta in urma acestei noi cereri, pentru a se asigura ca rezultatele si constatarile pot fi utilizate imediat.

Aceasta noua cerere speciala de exprimare a interesului din cadrul programului Orizont 2020 vine in completarea unor actiuni anterioare de sprijinire, cu 48,2 milioane EUR, a 18 proiecte privind dezvoltarea de metode de diagnosticare, de tratamente, de vaccinuri si de masuri de pregatire pentru epidemii, precum si a celor 117 milioane EUR investite in 8 proiecte in domeniul diagnosticarii si al tratarii prin Initiativa privind medicamentele inovatoare si a masurilor de sprijinire a ideilor inovatoare prin intermediul Consiliului european pentru inovare. Ea implementeaza actiunea 3 a Planului de actiune ERAvsCorona ("Spatiul European de Cercetare contra corona"), un document de lucru rezultat in urma dialogurilor dintre serviciile Comisiei si institutiile nationale.

Noua cerere de exprimare a interesului va acoperi cinci domenii, cu urmatoarele bugete orientative:
  • Transformarea proceselor de fabricatie in vederea producerii de materiale si de echipamente medicale vitale (23 de milioane EUR)
  • Tehnologii medicale, instrumentele digitale si analize de inteligenta artificiala pentru a imbunatati supravegherea si ingrijirea la niveluri ridicate de maturitate tehnologica (56 de milioane EUR)
  • Impacturile comportamentale, sociale si economice ale raspunsurilor la pandemie (20 de milioane EUR)
  • Cohorte paneuropene relevante pentru COVID-19 (20 de milioane EUR)
  • Colaborarea dintre cohortele existente la nivelul UE si la nivel international cu relevanta pentru COVID-19 (3 milioane EUR)