1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Numarul de locuri de munca neocupate a crescut in trimestrul al treilea

In trimestrul al treilea din 2016, numarul locurilor de munca vacante a fost de 62.900, in crestere cu 10.400 locuri de munca vacante fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 5.800 fata de trimestrul anterior, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Rata medie a locurilor de munca vacante a fost in al treilea trimestru al acestui an de 1,34%, in crestere cu 0,11 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. In al treilea trimestru din 2015, numarul locurilor de munca vacante a fost de 52.500, iar rata locurilor vacante de 1,16%.

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,81%), in sanatate si asistenta sociala (2,77%) si in activitati de spectacole, culturale si recreative (2,54%).

La nivelul economiei reale, cea mai mare criza de forta de munca se inregistreaza in industria de prelucrare, unde in al treilea trimestru erau 17.800 de locuri de munca vacante, adica 28% din numarul total la nivel national.

La polul opus, cele mai mici probleme in gasirea de forta de munca se inregistreaza in industria extractiva, cu o rata a posturilor vacante de 0,10%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat aproape o treime din totalul locurilor de munca vacante in al treilea trimestru, din care 9.900 in administratia publica, 8.800 in sanatate si asistenta sociala si 2.800 in invatamant, mai arata datele INS.

Fata de perioada similara a anului trecut, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cea mai importanta crestere in activitatile de servicii administrative si servicii suport (+0,41 puncte procentuale), iar numarul locurilor de munca vacante a consemnat cresteri semnificative in sanatate si asistenta sociala (+0,34 puncte procentuale), respectiv activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+0,23 puncte procentuale).

La polul opus, cea mai relevanta scadere a ratei locurilor de munca vacante s-a regasit in activitatile de tranzactii imobiliare (-0,24 puncte procentuale), iar in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, in activitatile de informatii si comunicatii (-300 locuri vacante).

Locuri de munca din asigurari si brokeraj

Profesionistii din Romania au la dispozitie doua instrumente de recrutare specializate si dedicate pietei asigurarilor, respectiv Newsletter-ul XPRIMM Job si portalul online www.asiguratori.ro. De aproape 15 ani, newsletter-ul XPRIMM Job a schimbat destinul a sute de candidati oferind oportunitati multiple de angajare, atat in industrie, cat si in domenii conexe pietei de asigurari, in conditiile in care anunturile de recrutare ajung la peste 16.000 de abonati.

Atat anunturile de recrutare, cat si alte articole de specialitate, de interes pentru toti cei care activeaza pe piata muncii sunt citite si de cei peste 1.500 de membri ai Grupurilor XPRIMM Job de pe LinkedIn si Facebook, preponderent specialisti din piata asigurarilor si din domeniile financiare.