1asig.ro

Numarul locuintelor asigurate ramane stabil la peste 1,7 milioane

5 min. / 1.540 cuvinte
Peste 1,7 milioane de locuinte din intreaga tara erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) la finalul lunii august 2019, in crestere usoara comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cand erau peste 1,68 milioane de polite, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

PROMO


Gradul de cuprindere in asigurare a fost, in august 2019, de 18,87%.

Din total, cele mai multe polite PAD sunt incheiate pentru apartamente, respectiv 990.241, in timp ce pentru case erau valabile 713.996 polite.

Potrivit PAID, 75,1% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 24,9% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 94,1% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 5,9% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt, in continuare, in Transilvania (21% din totalul politelor), Bucuresti (19%) si Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mica acoperire o intalnim in Bucovina (3% din totalul politelor), Maramures (3%), Crisana (4%) si Dobrogea (4%).

PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Polita de asigurare PAD este obligatorie. In situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. In plus, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
771 accesari