1asig.ro
1asig.ro

O gospodarie a cheltuit, in medie, 83,4% din veniturile lunare din primul trimestru

5 min. / 1.540 cuvinte
In trimestrul I 2020, veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe o gospodarie, au fost de 5.119 lei, iar cheltuielile totale au fost, in medie, de 4.269 lei lunar pe o gospodarie, conform datelor INS - Institutul National de Statistica.

PROMO


Veniturile totale:

Veniturile totale medii lunare au reprezentat in T1 2020, in termeni nominali, 5.119 lei pe gospodarie si 1.989 lei pe persoana.Veniturile banesti au fost, in medie, de 4.710 lei lunar pe gospodarie (1.830 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 409 lei lunar pe gospodarie (159 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,9%), veniturile din agricultura (1,3%), veniturile din activitati neagricole independente (1,8%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,3%) precum si veniturile in natura (8,0%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,7%).

Cheltuielile totale:

Cheltuielile totale ale populatiei au fost in trimestrul I 2020, in medie, de 4.269 lei lunar pe gospodarie (1.659 lei pe persoana) si au reprezentat 83,4% din nivelul veniturilor totale.Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,3%).

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul I 2020, in medie, 34,1% din consumul gospodariilor.Veniturile totale cuprind ansamblul incasarilor banesti provenite din diferite surse de provenienta pentru care nu exista obligatia de restituire si veniturile in natura (evaluate in lei).

Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor banesti, indiferent de destinatie si contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodariilor.

264 accesari