Optimism rezervat pentru reasiguratori - Tendinte - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata asigurarilor...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Ghid Asig 
 Dictionar 
 Lex 
 Tendinte 
 Timp liber Bucuresti
16
1 EUR = 4.6589 RON
1 USD = 4.0064 RON


RFI

Tendinte

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Optimism rezervat pentru reasiguratori


Este industria globala a asigurarilor pregatita pentru o eventuala catastrofa de proportii?
Aceasta este doar una dintre intrebarile la care si-a propus sa raspunda conferinta organizata de Lloyd's Market Association (LMA) si International Underwriting Association (IAU).

In conditiile in care, specialistii din industria globala a reasigurarilor sunt tot mai preocupati de capacitatea de a putea acoperi pagubele produse in situatia unei eventuale catastrofe de proportii, in cadrul conferintei organizata de LMA si IAU si-au propus sa previzioneze urmarile a doua cataclisme care ar lovi, aproape concomitent, Statele Unite ale Americii.

Desi contestat, raspunsul poate fi tradus in pierderi financiare de peste 50 miliarde USD. Acesta este pragul pe care expertii in domeniu il considera a fi nivelul maxim al pierderilor pe care industria reasigurarilor ar putea sa le sustina.
Analiza tendintelor manifestate pe aceasta piata scot in evidenta consecintele drastice ale atentatelor teroriste de la WTC si Pentagon: astfel, daca 2000 a fost cel dintai an in care primele de reasigurare au inceput sa creasca, marcand semne ale viitoarei piete "hard", anul 2001 a reprezentat, in acest sens, o adevarata piatra de hotar.

Urmarile tragicelor evenimente din 11 septembrie 2001 nu s-au lasat mult asteptate, dominand, practic, orice analiza a specialistilor in acest domeniu.
Insa problemele reasiguratorilor nu s-au rezumat la atacurile teroriste din Statele Unite ale Americii: catastrofele naturale, dar si cele in a caror realizare factorul uman a avut un rol important au provocat imense neajunsuri managerilor companiilor de reasigurari din lumea intreaga.
Mai mult, analistii sunt de parere ca doar 16% dintre problemele reasiguratorilor s-au datorat tragicelor evenimente din toamna anului 2001, avand in vedere ca, in acel an, pagubele asigurate cauzate de evenimentele provocate de oameni au inregistat o tendina ascendenta de 76% in comparatie cu anul 2000, excluzand daunele de la World Trade Center si Pentagon.

Urmarind aceeasi tendinta ascendenta, daunele provocate de catastrofele naturale, pe parcursul anului 2001, le-au depasit pe cele din 2000 cu peste 30%, facand ca acele companii de reasigurare care au preluat o gama extrem de variata de riscuri pe o arie geografica relativ restransa sa incheie anul 2001 cu o situaie financiara nu tocmai satisfacatoare.

Scaderea capacitatii de reasigurare a constituit una dintre cele mai importante urmari ale evenimentelor produse in anul 2001, provocand, in 2002, o reactie in lant, care a culminat cu cresterea primelor de reasigurare si refuzul multor companii de profil de a prelua riscuri in sistemul proportional.

In conditiile in care industria reasigurarilor incasa prime mai mari, capitalul era de cele mai multe ori neinspirat investit, fie utilizat la constituirea de noi rezerve sau la plata unor daune pentru contractele mai vechi.

De eficienta investitionala au dat dovada in mod special asiguratorii din Insulele Bermude, astfel incat se poate afirma ca 2002 a fost anul intrarii in scena a acestor noi actori, care reprezinta un contingent proaspat de competitori, ce vor juca un rol determinant in viitorul acestei industrii.

Concluzionand, in privinta viitorului industriei reasigurarilor, analistii dau dovada de un optimism rezervat. Practic, profitabilitea reasiguratorilor in urmatorii ani depinde intr-o mare masura de evolutia pietelor de valori mobiliare, cu un impact direct asupra randamentului portofoliilor investitionale.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Optimism rezervat pentru reasiguratori).
Share |


Autor: Alexandru CIUNCAN | Publicat pe 08.05.2003 | 1171 vizualizari


TOP Stiri
PAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM